100 történet, amely a világunkat formálta
Hírek bbc lista

100 történet, amely a világunkat formálta

.konyvesblog. | 2018. május 24. |

Melyek azok a történetek, amelyek a leginkább alakították a világunkat? Valami hasonló kérdés motoszkálhatott a BBC szerkesztőinek a fejében is, amikor úgy döntöttek, listába szedik a leghatásosabb történeteket. Ehhez 35 országból 108 író, újságíró, kritikus, egyetemi tanár válaszait gyűjtötték egybe: magyar sajnos nincs közöttük, de az amerikaiak és a britek mellett találni többek között kínai, lengyel, albán és ugandai válaszadót is. (ITT végig lehet böngészni a teljes válaszadói listát.)

Az ilyen listák általában arra jók, hogy megtegyük a saját tétjeinket, vagy dühöngjünk, ha a mi favoritunk nem szerepel rajtuk. Egy vitához ugyanakkor mindig jó kiindulási alapot nyújtanak, igaz, a BBC-listánál az egy kicsit nehezíti a dolgot, hogy maga a kiírás eléggé tágan értelmezhető. Mindenesetre a szavazatok összefésülése után az első Homérosz Odüsszeiája lett, a második helyen a Tamás bátya kunyhója lett a befutó Harriet Beecher Stowe-tól, a harmadik pedig az épp 200 éve megjelent Frankenstein Mary Shelley-től.

A listán persze rengeteg a klasszikus, így megtalálható rajta többek között Shakespeare-től a Hamlet, a Lear király vagy a Rómeó és Júlia, Chaucertől a Canterbury mesék vagy Goethétől Az ifjú Werther szenvedései. A közelmúlt nagyhatású könyvei közül felkerült a Harry Potter-sorozat Rowlingtól, A sátáni versek Rushdie-tól, és A szolgálólány meséje Atwoodtól, ami eredetileg 1985-ban jelent meg, de igazi reneszánszát tavaly élte.

A teljes listát ITT tudjátok végigböngészni!