Palya Bea és Szabó T. Anna tanít gyerekeket és felnőtteket a bugyiszabályokra
ko

Palya Bea és Szabó T. Anna tanít gyerekeket és felnőtteket a bugyiszabályokra

A Palya Bea és Szabó T. Anna közreműködésével készült Minden gyerek kicsi kincs hiánypótló kötet arról, mit tehetünk felnőttként a gyerekek biztonságáért. 

Minden gyerek kicsi kincs című könyv Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány gyerekjogi szakértőjének szakmai támogatásával jelent meg, és egy kedves mese, egy dal és egy mondóka formájában foglalja össze a bugyiszabályokat a kisgyerekek és a felnőttek részére. A barátságos rajzokat Bogdán Viki készítette, a szövegeket Szabó T. Anna írta, a verset pedig Palya Bea énekelte meg, és a Cinemon Filmstúdió animálta a kicsik és a nagyok számára.

szabó T. anna, Palya Bea, Gyurkó szilvia
Minden gyerek kicsi kincs
Lampion, 2024, 56 oldal
Szabó T. Anna, Palya Bea, Gyurkó Szilvia: Minden gyerek kicsi kincs könyv

Mik azok a bugyiszabályok?

„A bugyiszabályok Európa legismertebb olyan programja, amely a gyerekek egészséges testképének kialakulását támogatja, és

segít a szexuális visszaélések megelőzésében

Most pedig végre itt van az a könyv, amelynek a megjelenésére évek óta várunk, és ami ezeket a szabályokat meséli el a kisgyerekeknek és a szülőknek” – fogalmazott Gyurkó Szilvia, a könyv ötletadója és szakmai felelőse.

Az egészséges és biztonságos testkép kialakítását erősítő verset és mondókát a bölcsisek és ovisok is könnyen megtanulhatják, a barátságos mesét pedig örömmel olvashatják kicsik és nagyok egyaránt.

A bugyiszabályok játékos tudatosítása megtanítja a gyerekeket arra, hol húzódnak a határok jó és rossz érintések, jó és rossz titkok között. A szülőknek szóló kísérőszöveg pedig támpontot ad a gyerekekkel folytatható beszélgetésekre.

„Anyaként és íróként egyaránt fontosnak tartom, hogy képesek legyünk mindent megbeszélni, hogy odafigyeljünk és tudatosan megelőzzük a megszégyenítést, meg a rossz titkokat, hogy a testhatárok és testtudatosság erősítésével jó előre felvértezzük a gyerekeket a kéretlen érintések vagy a verbális határátlépések ellen – 

hiszen a másikban megbízni csak az tud, aki bízik magában.

Azt hiszem, ennek a könyvnek az előkészítése volt életem legnehezebb és leghosszabb munkafolyamata, és soha nem reméltem ennyire, hogy amit írok, az hasznára válhat gyerekeknek és családoknak egyaránt” – tette hozzá Szabó T. Anna.

A Minden gyerek kicsi kincs című kötetet a Tavaszi Margó Kristály Színpadán mutatják be május 25-én 15:30-kor. Részletek ITT