Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?
sa

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

Miért fontos a valódi szexuális edukáció már gyerekkorban? Hogyan beszéljünk gyerekünkkel a kortárs szexuális visszaélésekről? Mit jelent a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak? Mit tudunk az áldozattá vált gyerekekről? Mi az a pedofília? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ ad a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány e-learning képzése. A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Az elmúlt hónapok eseményei rámutattak arra, hogy miközben a magyar társadalom határozottan elítélő állásponton van a pedofília kapcsán, továbbra is sok a félreértés a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések körül. Ezen az információhiányon igyekszik enyhíteni a Hintalovon Alapítvány februárban meghirdetett ingyenes képzése, amit 

az azóta eltelt bő egy hónapban több mint ötezren elvégeztek már.

Így ezzel együtt országosan tízezerre nőtt azoknak a száma, akik a Hintalovon Akadémia gyermekjogi képzéseire beregisztráltak. 

Szeretnéd tesztelni tudásodat? Te mit válaszolnál az alábbi kérdésekre?  

A gyermekekkel szembeni szexuális bántalmazások hány százalékát követik el olyanok, akiket a gyerek ismer?

  1. Kevesebb mint 10%
  2. 50%
  3. Több mint 90%

A gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések problémája milyen arányban érinti az európai gyerekeket?

  1. Minden ötödik gyereket.
  2. Minden tizedik gyereket.
  3. Minden századik gyereket. 

Hány éves korukban vannak a gyerekek a legjobban kitéve a szexuális bántalmazás veszélyének? 

  1. 0-6 éves korukban
  2. 6-12 éves koruk között
  3. 12-18 éves koruk között

Helyes válaszok: 1. c, 2. a, 3. b

Kiknek érdemes elvégeznie a Hintalovon Alapítvány ingyenes képzését?

Az akkreditált és regisztrált képzéseket nyújtó Akadémiát 2023 őszén indította el a Hintalovon Alapítvány, hogy olyan gyakorlatorientált tudást nyújtson, a gyerekvédelemben dolgozóknak, ügyvédeknek, pedagógusoknak és más felelős felnőtteknek, aminek birtokában a gyerekek szükségletei szempontjából a lehető legjobb válaszokat tudják adni az őket érintő problémákra. A képzések többek között a gyermekjogok és a válás, a gyerekekkel szembeni erőszak és kortárs bántalmazás, gyerekek online biztonsága és védelme vagy a szexuális edukáció témáját ölelik fel.

A program kb. másfél óra alatt elvégezhető.

Az online képzésre bárki regisztrálhat, és elvégzéséről tanúsítványt kérhet. Az Alapítvány célja az, hogy minden 10. ember Magyarországon megismerje ezt az anyagot. Így lehetne biztosítani azt, hogy minden gyerek körül legyen legalább egy olyan felnőtt, aki észre tudja venni, ha egy gyerek bajban van, segítségre szorul.

Mit érdemes tudnod a Hintalovon Alapítványról?

A Hintalovon Alapítvány 2015 óta azért dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek jogaira. Céljuk, hogy minden felnőtt és intézmény jól tudjon válaszolni a gyerekek szükségleteire és problémáira. Egy olyan jövőért dolgoznak, ahol a gyerekek jól és biztonságban vannak. Ennek érdekében:

ismertté és érthetővé teszik a gyerekjogokat a Hintalovon Akadémia által.

5 könyv a Hintalovon Alapítvány ajánlásával

Gyurkó Szilvi, Palya Bea, Szabó T. Anna: Minden gyerek kicsi kincs – Bugyiszabály mesekönyv

-

Ha olyan világot akarunk létrehozni, amiben a gyerekek biztonságban vannak, figyelnünk kell arra, hogy ismerjék a saját határaikat és azt is, hogy egyes érintéseknek hol vannak a határai. Arra is szükség van, hogy biztonságosan tudjanak nemet mondani és hogy tudják, ha valami olyan történt, ami nem oké, ami rossz érzéseket keltett bennük, vagy egyszerűen csak elbizonytalanította őket, arról beszélni kell. Azt nem szabad titokban tartani. 

Ez persze hatalmas felelősség nekünk, felnőtteknek  is, hogy a gyerekek által elmondott történeteket meg is halljuk, és jól tudjunk reagálni rájuk. Mert olyan nincs, hogy egy gyereket mindig napsütés, öröm és boldogság vegyen körül – viszont felelős felnőttként mindent meg kell tennünk azért, hogy biztonságban és jól legyenek. Ez a könyv pont ezeket a szabályokat, a bugyiszabályokat meséli el a kisgyerekeknek meg a szülőknek.

A bugyiszabályok Európa legismertebb olyan programja, ami a gyerekek egészséges testképének kialakulását  támogatja és segít a szexuális visszaélés esetek megelőzésében. Most pedig végre elkészült a magyar nyelvű változat Szabó T. Anna szövegével és Bogdán Viki rajzaival.

Megszülettem: enyém lettem!
Enyém lett a saját testem.
Vigyázok is magamra,
mint gyémántra, aranyra!

Az alapítvány célja, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson a kiadvány. Olyan intézményekbe (óvodákba, Biztos Kezdet házakba, házi gyermekorvosi rendelőkbe, védőnői szolgálatokhoz, stb.), akiknek amúgy erre nem lenne pénzük. Ezért arra kérnek, hogy ha megteheted, ne csak magadnak, hanem egy hátrányos helyzetű intézménynek is szerezz be a Bugyiszabályokból. Részletek erre>>>

Justin Hancock: Hogyan mondj igent vagy nemet – Könyv a szabadságról, a választási lehetőségekről és a beleegyezésről

Justin Hancock
Hogyan mondj igent vagy nemet
Ford. Bartók Imre, Scolar, 2021, 160 oldal
-

Miért olyan fontos a beleegyezés? Hogyan tarthatod tiszteletben mások határait, és hogyan kérheted őket ugyanerre? Ha már elmúltál 14 éves, ez a könyv neked szól. A Hogyan mondj igent vagy nemet egészen az alapoknál kezdi: hogyan add beleegyezésedet, és hogyan kérd mások beleegyezését az élet bármely területén. A beleegyezés erőteljes szó, de nem mindenki tudja, pontosan mit jelent. Ez a dizájnos útmutató érthetően és humorral magyarázza el, miért olyan fontos - mindannyiunk számára.

Bruce Perry & Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú – és más történetek egy gyermekpszichiáter jegyzetfüzetéből

Bruce Perry & Maia Szalavitz
A ketrecbe zárt fiú
Ford. Dudik Annamária Éva, Park, 2009, 456 oldal
-

Mit tanulhatunk a traumát átélt gyerekektől a veszteségről, a szeretetről és a gyógyulásról? Mi történik, ha egy kisgyereket trauma ér? Hogyan hat a bántalmazás az agyra képes-e meggyógyulni? Bruce Perry páciensei elképzelhetetlen rémségeket éltek át: népirtást, szüleik meggyilkolását, családi erőszakot, szekrényben és ketrecben, világtól elzárt szektában töltött éveket. A kiváló gyerekpszichiáter történetei azt példázzák, hogy a trauma miként hat a gyerekek agyára, hogyan befolyásolja személyiségük alakulását. Ismerteti, milyen kreatív módszerekkel képes enyhíteni a súlyosan traumatizált gyerekek fájdalmát, hogy egészséges felnőttekké válhassanak. A rendkívüli szaktudással és empátiával megírt, szívbe markoló könyv drámai erővel figyelmeztet arra, hogy csak akkor remélhetjük a gyógyulást, csak akkor tudunk segíteni a traumák leküzdésében, a továbblépésben, ha minél jobban megismerjük az agy működését.

Lassú Zsuzsa: Biztonságban – Nemi nevelés és szexuális abúzus megelőzés gyermek- és serdülőkorban

„Hiánypótló munkát tart kezében az olvasó. A könyvben olyan kérdésekre találunk választ, mint hogy milyen az egészséges test és énkép, hol húzódnak a megfelelő test és énhatárok, milyen kapcsolati és kötődési mintákkal rendelkezünk, melyek a szexuális nevelés életkori sajátosságai és milyen nemzetközi jó gyakorlatokkal találkozunk ezen a területen. Beszéljünk róla, ha a gyermekeink a szexualitással kapcsolatosan kérdeznek, legyenek hiteles, tájékozott, naprakész válaszaink szülőként és pedagógusként egyaránt. Csak így indulhat el egy olyan őszinte párbeszéd, amelyben a szexualitásról nyíltan, szabadon beszélhetünk és megalapozhatjuk gyermekeink testükkel és érzelmi életükkel kapcsolatos döntéseit.” (Kádár Annamária)

Paulik Móni: Szabad a NEM

Paulik Móni
Szabad a NEM
Csimota, 2022, 35 oldal
-

Manna, a labrador, imádja, ha a gazdija simogatja, de van, akinek nem engedi. De vajon hogyan tud egy kutya nemet mondani, és vajon mi mikor mondhatunk nemet? Ha nincs kedvünk barátkozni, egy simogatást vagy egy puszit bármikor visszautasíthatunk?