Szexualitás ≠ Szex
.konyvesblog.

Szexualitás ≠ Szex

gyerek szexualitás felvilágosítás gyerekkönyv ifjúsági_irodalom d:book u_18

Először is a szexuális felvilágosítás, mint kifejezés, egy hülyeség. Nem egy sötét szobában kell felkapcsolni a villanyt, és illúzió azt gondolni, hogy egy egyszeri „megvilágosító” beszélgetéssel megoldható az egész. 

A dolog ennél egyrészt egyszerűbb, másrészt bonyolultabb.

Egyszerűbb, mert egy folyamatról van szó, ami a gyerek születésével kezdődik, és minden beletartozik, ami a testével, a testképét befolyásoló külső tényezőkkel, az érzelmi életével (és az azt ért hatásokkal), valamint a társas kapcsolataival van összefüggésben. És bonyolult, mert valójában arról van szó, hogyan lehet egy gyerek fejében (és szívében, lelkében) helyre tenni, hogy a szex, szerelem, szexualitás, intimitás, erotika, pornográfia nem szinonimák. Mindegyik mást jelent, és bár mindegyiknek helye van az életünkben, az nem jó, ha összekeverednek. Mert akkor tesz fel ilyen kérdéseket egy fiatal: „Már kétszer lefeküdtünk, ez most azt jelenti, hogy járunk?” 

A gyerek szexuális fejlődésére akkor is hatunk, amikor nem vagyunk azzal tisztában. A szexuális edukáció megtörténik, csak általában nem tudatosan és sajnos nagyon sokszor a szülők teljes magára hagyottságában és bizonytalanságában, hogy miről és hogyan beszéljenek. Miközben a gyerekek oldaláról valójában nem a tökéletes mondatok iránti igény a meghatározó, hanem bármi és minden, amitől azt érzik, hogy a szexualitás nem tabu, és ha akarják, feltehetik a kérdéseiket. Ezért is jelenthetnek ebben a helyzetben nagy segítséget a könyvek, amelyek így vagy úgy szavakat adnak gyereknek és szülőnek, és elindíthatnak egy beszélgetést, vagy csak simán jelzik a gyerek felé, hogy a téma létezik. 

Most három ilyen könyvet ajánlok a 12+ korosztálynak. 

Az első ilyen szuper könyv a Kolibrinél most megjelent, és 12 éves kortól ajánlott Az állatok szerelmi élete. (Megj.: Azt tudtátok, hogy Magyarországon a beleegyezéses szexuális kapcsolat alsó korhatára 12 év? Azaz egy 12 éves gyerek a jog szerint már szabadon szexelhet egy másik – 18 évesnél fiatalabb – gyerekkel; egy 14 éves pedig már bármilyen életkorú partnerrel? Szóval, szerintem érdemes továbbolvasni a cikket...) 

Katharina Von der Gathen: Az állatok szerelmi élete, ill.: Anke Kuhl

Fordította: Győri Hanna, Kolibri, 2019, 144 oldal, 2999 HUF

 

Az állatok szerelmi élete című könyv (olvass bele ITT) először is tele van irtó helyes és vicces illusztrációkkal. A közepén például kihajtható duplaoldalas grafikák vannak (mint régen a Playboyban), csak itt a kékbálna mintegy 3 méter hosszú hímvesszője látható méretarányosan – a tapír, a hangyászsün meg a vadkacsa és a kígyó hasonló testrészével együtt. De persze a nőstények sem maradnak ki. A „pompás puncik” fejezetben többek között a koala, a keresztespók, és az elefántcickány női nemi szerve található szemléletesen és ízlésesen lerajzolva. 

Persze a könyv sem csak a szexszel foglalkozik. A német szerzőpáros feldolgozza a csábítás és párválasztás megannyi állati formáját a vetélytársak harcától a madarak és halak meg a tengeri emlősök dalolásán át a szagok szerepéig. Aztán rátér a párzásra, az utódnemzésre, és azok felnevelésére is. Megismerhetünk pár izgalmas példát az állatok gyerekkorára és családi életére vonatkozóan is. Tudtátok például, hogy a barna medve 2-3 évig is nevelgeti a bocsokat? És hogy az oroszlánok között ismert az örökbefogadás? 

Fantasztikus történetek, izgalmas biológiai tények abszolút közérthetően tálalva, és közben észrevétlenül egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már hosszú percek óta a szexről meg a szexualitásról, a párzásról és nemzésről beszélünk, meg nemi szervek rajzát nézegetjük, és senkinek eszébe sem jut, hogy igazából ez az egész egy tabu. Szóval, szívből ajánlom a könyvet. 

Egy praktikus tanács még a végére. A könyv külön fejezetben tárgyal néhány példát az állatvilágból arra, amikor azonos nemű állatok alapítanak családot és szexelnek. Szóval, ha valaki azt érzi, a szexualitásról olvasni, meg a katicabogár kampós végű hímvesszőjének grafikáját nézni még csak-csak belefér, de azt most kihagyná, hogy a gyerek a homoszexualitásról is kérdezzen, na, ő tudjon róla, hogy van egy ilyen fejezet is a könyvben. 

A következő könyv, amit a témában ajánlok, nem egy friss kiadás, de mind a mai napig szerintem az egyik legjobb ebben a kategóriában. 2014-ben jelent meg Hoppál Bori könyve tinilányoknak, Az én testem

Hoppál Bori: Az én testem

Corvina Kiadó, 2014, 176 oldal, 2490 HUF

 

Jók a grafikák, a szövegek érthetőek; szívből jövő elfogadás, megerősítés és a női test iránt érzett tisztelet, csodálat és büszkeség árad a könyv minden egyes sorából. 

De Az én testem nemcsak ettől tökéletes ajándék egy kiskamasz lánynak. A végén egy borítékban a szülők, nagyszülők is találnak egy levelet, amelyben a szerző nekik segít abban, hogyan tudnak egy kislányt jól kísérni a nagylánnyá válás folyamatában, különös figyelemmel az első menstruációra.

Szépen, szeretettel írt könyv ez, aminek minden lány szobájában helye van, és ami végtelen természetességgel ír például arról, miért fontos, hogy egy kis kézitükörrel minden lány megnézze (sőt, nézegesse) a saját nemi szervét, vagy arról, hogy „minden mell rendes mell”. Bárhogyan is néz ki, az úgy tökéletes. 

Végül pedig nem állom meg, hogy egy kis részt ide ne másoljak az Igazi Nők hitvallásából (ami szintén megtalálható a könyvhöz csatolt szülői levélben): 

Hiszem, hogy a fiatal lányoknak pozitív mintára van szükségük, és fogadom, hogy hitelességben és önelfogadásban példával járok elöl. 

Hiszem, hogy a testem megérdemli, hogy tisztelettel, kedvesen és együttérzéssel forduljak felé. Felelős vagyok a testemért, 

és fogadom, hogy mindent megadok neki, ami a javára szolgál.”

Az én testem lányoknak íródott, de bevallom, láttam már kamaszfiú kezében is -  ahogy a következő könyv, a Respekt, saját meghatározása szerint „szexkönyv fiúknak”, de a lányok érdeklődésére (nyilván) ugyanúgy számot tarthat. 

Inti Chavez Perez: Respekt - szexkönyv fiúknak

Fordította: Kiss Gábor, Corvina Kiadó, 2019, 218 oldal, 2990 HUF

 

Ez az első alkalommal Svédországban megjelent könyv kifejezetten a kamasz fiúkat szólítja meg. És rögtön az első oldalon bizonyságot tesz róla, hogy ez bizony egy őszinte és tabumentes könyv, ami pontosan tudja mi foglalkoztatja a fiúk többségét a legjobban: „Normális a péniszem?”. (Spoiler: Igen.) 

Ezzel a témával kezd a könyv, majd utána végighalad minden fontos kérdésen a maszturbálástól a pornón át a fiúszerepekig. 

Hoppál Bori könyvével ellentétben, ami elejétől a végéig a lányokra van szabva, és róluk szól, Inti Chavez Perez könyvében nemcsak a fiúkról és az ő kamaszkori testi változásaikról, meg szexualitásukról van szó. A Respektben nagy hangsúlyt kapnak a lányok (kvázi elmagyarázva „hogyan is működnek”), a szerelem és a szexuális együttlét, de a szerző ír a pornóról is, és az erőszakról. Pontosabban arról, hogy mi számít erőszaknak és visszaélésnek, ha szexről van szó – mit jelent a beleegyezés, és egymás kölcsönös tisztelete. 

Nagyon sok fontos témát végigvesz a könyv – ez az egyik legnagyobb erőssége. Viszont amiatt, hogy ne egy hatszáz oldalas lexikon alatt roskadozzon a kamaszfiúk éjjeliszekrénye, minden témára csak egy-egy fejezet, vagy pár bekezdés jut, így viszont nincs minden részletesen vagy mélységében kifejtve. A legjobban ez a könyv (is) úgy tud működni, ha van a gyerek mellett egy olyan felnőtt, akivel az olvasottakat meg lehet beszélni, és tovább lehet gondolni egy-egy témát. 

A Respekt hasznos és jó könyv kiskamaszoknak és kamaszfiúknak (a tördelés, és a szószedet kedvez annak, ha csak egy-egy részt vagy témát akarnak elolvasni), azonban arra fel kell hívnom a szülők figyelmét, hogy ez a könyv a Magyarországon megszokottnál nyíltabban foglalkozik a szexszel, elfogadóbb minden szexuális érdeklődés iránt, és konkrét technikai leírásokat, tanácsokat is tartalmaz a kivitelezés tekintetében. Nagyon fontos, hogy ne csak megvegyük ezt a könyvet, de biztosítsuk annak lehetőségét is, hogy a gyerekünk beszélhessen arról, ami az olvasása során felmerült benne. És ha neki nem komfortos ezt a beszélgetést a szülővel megejteni (ami egyébként teljesen oké), akkor legyen olyan bizalmi felnőtt, akihez fordulhat.

Szerző: Gyurkó Szilvia