Az állatok is csinálják, ez a könyv pedig el is magyarázza, hogy hogyan

.konyvesblog. | 2019. december 04. |

A szexuális felvilágosítás mindig kényes ügy a gyerekes családokban (a mikor és a hogyan kérdésekre nincsen jó válasz, ezeket nagyjából az adott család - leginkább a szülők - nyitottsága vagy szemérmessége határozza meg), az állatok szerelmi élete pedig talán nem is kerül szóba egyáltalán, vagy ha igen, akkor néhány semmitmondó szóval el szokták ütni a dolog élét. Pedig nyilván egy csomó gyereknek vannak kérdései, de a szülők többsége nem képzett biológus, és ha akarná, sem tudná mindig elmagyarázni, hogy mi a helyzet az állatok szaporodásával.

Katharina Von der Gathen: Az állatok szerelmi élete, ill.: Anke Kuhl

Fordította: Győri Hanna, Kolibri, 2019, 144 oldal, 2999 HUF

 

A Kolibri az év végén jelentette meg azt a könyvet, ami nagyjából MINDEN ilyen és ehhez hasonló kérdésre választ adhat. A német Katharina von der Gathen és Anke Kuhl szerzőpáros kötete küllemre kimondottan tetszetős, és első ránézésre egy sima állatos képeskönyvnek is tűnhet, belelapozva viszont egyértelmű, hogy ez nem egy szemérmes darab és elég konkrétan elmagyarázza, hogyan is csinálják az állatok. A könyv ugyanakkor sokkal többről is szól, mint a párzásról, mert rengeteg jópofa leírás található benne például az udvarlási szokásokról (lásd a lenti beleolvasót a szerelmes dalokról), a vetélytársak elriasztásáról vagy épp az utódnevelésről.

A Kolibri főszerkesztője egy HUBBY-rendezvényen már áprilisban mesélt a könyvről, akkor a következőket írtuk erről:

Balázs Eszter Anna arról beszélt, hogy a könyvkiadásban még mindig rettentő szemérmesek vagyunk, és Bolognában is rengeteg olyan könyvet látott, melyek műfajilag, a témát vagy az illusztrációt tekintve igazán vagányak és bevállalósak. Példaként említett egy olyan gyerekeknek szóló könyvet, amely az állatok szexuális életéről szól – erről eleinte azt érezte, hogy itthon talán nem működne, ám végül mégis a kiadása mellett döntött, és arra számít, hogy majd figyelmet kelt, „lesz róla szó”.

A kötetet a múlt héten mutatták be, ahol például Kökéndy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Iskola tanára a könyv nyelvezete mellett "rendkívül korszerűnek nevezte a kötetet, mivel a szöveg az egészen friss tudományos felfedezésekre is kitér". Beszámolónkat itt olvashatjátok:

Az állatok szerelmi életétől a történelmi szelfikig - Lehet-e másképp tanulni?

Fotó: Németh Dániel/LibriGyerekként és szülőként is mindenki olyan iskoláról álmodik, ahol szinte játszva megy a tanulás. A valóság sokszor ezer darabra töri ezeket az álmokat, viszont vannak már olyan kezdeményezések, amelyek igenis azt bizonyítják, hogy a játékosságot nem kell kiölni az...

Lapozzatok bele a könyvbe:

GathenK-KuhlA_AzAllatokSzer... by konyvesblog on Scribd