Hatvanéves a svédek kedvenc csínytevője, Juharfalvi Emil
ko

Hatvanéves a svédek kedvenc csínytevője, Juharfalvi Emil

astrid_lindgren juharfalvi_emil évforduló mesehős svéd gyerekkönyv

A világszerte ismert Astrid Lindgren mesehősei közül a legtöbbeknek Harisnyás Pippi lehet ismerős, pedig a 20. századi svéd író több halhatatlan gyerekfigurával ajándékozta meg a világot, köztük a rosszcsontság idén 60. születésnapját ünneplő mintapéldájával: Juharfalvi Emillel.

Harisnyás Pippi népszerűsége nagy részben annak köszönhető, hogy ebben az időben még újdonságnak számítottak a sztereotípiáktól eltérő, önálló, szokatlanul csintalan lánykarakterek. A 116 évvel ezelőtt született Astrid Lindgren azonban mélyen hitt bennük és abban, hogy a gyerekeknek igenis joguk van a gyerekkoruk megéléséhez, így Pippi után, aki ma már jócskán túl van a hetvenen, megteremtette Juharfalvi Emilt.

A könyvsorozat történetének kezdetén Emil ötéves és a szüleivel Macskaháj tanyán él nem messze Svédország egy apró vidéki városkájától, Juharfalvától. Emil hétköznapjaiban nem történik semmi különös, leszámítva, hogy

a kisfiú minden problémát szokatlan kreativitással old meg.

Amikor a húga messzire szeretne látni, felteszi őt a tanyájuk zászlórúdjára, a levesnél pedig nem vesződik a tányérral, rögtön a levesestálból akar enni, ami persze a fejére szorul, ezzel rengeteg fejtörést okozva szüleinek, akik szeretnék gyermekük fejét és a levesestálat is megmenteni. Emil csínytevései után rendszeresen ugyanazt a büntetést kapja: bezárják, hogy apró figurákat faragjon, míg átgondolja rosszaságát és jó útra tér. Bár Astrid Lindgren nem mutatja be a túlzottan élénk kislegény összes bajkeverését, a fejezetről fejezetre jelentősen növekvő számú fafigurák azt mutatják, hogy nem könnyű Emil szüleinek lenni. Fontos megjegyezni, hogy Emil nem szándékosan okoz folyamatos fejfájást a családjának, a tanyájukon dolgozóknak, sőt a közeli kisváros lakóinak. Ő az a kisgyerek, aki szabadon, félelem és korlátok nélkül fedezi fel a világot.

Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil
Ford. Tótfalusi István, Ill. Björn Berg,  Móra, 2023, 86 oldal
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil könyv


Az égetnivalóan rossz, mégis imádnivaló s a felnőtteknek folyamatosan görbe tükröt tartó gyerekfigurák visszatérő motívumok az örökzölddé váló történetekben, gondoljunk csak Pinokkióra vagy a Kis Nicolasra. Bár Juharfalvi Emil történetei egyes olvasók szerint régiesek, túlzóak és semmiképp nem valóak 6–8 éveseknek, mi úgy gondoljuk, a humort értő gyerekek és felnőttek számára kacagásban gazdag perceket szerezhet a sapkájához és mókás tájszólásához egyaránt szigorúan ragaszkodó Emil, akit Tótfalusi István fordító mutatott be először a magyar olvasóknak.

A szerző emlékoldalának szerkesztői röviden így foglalják össze az Emil-jelenséget:

„A csínytevés jó. A gyerekek, akiket hagytak gyereknek lenni, teszik jobb hellyé a világot.”

Juharfalvi Emil regénybeli karakterét nem egy kisgyerekről mintázta a szerző, számos alak inspirálta őt, többek között saját apja, Samuel August és testvére, Gunar. Apjának remek memóriája és kiváló történetmesélő tehetsége volt, Lindgren több története az apjától hallott valós elbeszélésekből származik. Astrid Lindgren, ahogy Harisnyás Pippi történetét a lányának, úgy Juharfalvi Emilét az unokájának kezdte el mesélni. A könyv illusztrációjában megjelenő Emilt egy másik könyvben pillantotta meg, ezután kérte fel Björn Berget a történet megrajzolására, aki meghallgatva az első fejezetet, mosolyogva jegyezte meg a feleségének, hogy akár az ő fiukról is írhatták volna.

-


Emil megteremtője, Astrid Lindgren svéd gyermekkönyv- és forgatókönyvíró éppen 116 éve, november 14-én született. Könyveit 88 nyelvre fordították le és 45 millió példányban keltek el, számos történetét megfilmesítették. Történeteinek legismertebb figurái Harisnyás Pippi, Háztetey Károly és az évfordulós Juharfalvi Emil. Iskoláit Vimmerbyben járta ki, és bár jó tanuló volt, rebellis viselkedésével sokszor kivívta szülei haragját.

Szívesen járt a városba táncolni és elsőként vágatta rövidre a haját. 

1941-ben a tüdőgyulladással betegeskedő Karin lánya kérte, hogy meséljen neki Harisnyás Pippiről. Ekkor egymás után születtek a mesék egy furcsa szeplős kislányról, aki egy lóval és egy majommal lakott egy nagy házban. 1944-ben egy baleset után Astrid Lindgrennek egy hétig ágyban kellett maradnia és ekkor írta le a történeteit Pippiről, amiket már korábban elmesélt Karinnak és a barátainak. A kézirat egy példányát próbaképpen elküldte a Bonniers kiadónak, ahol azonban nem talált fogadtatásra.

-

Szeptemberben második díjat nyert az újonnan alakult Rabén & Sjögrens kiadó lányregény pályázatán, és 1945-ben a kiadó gyerekkönyv-pályázatára beadta az átdolgozott Harisnyás Pippi könyvet, és ezúttal megnyerte a versenyt. A Harisnyás Pippi igen jó fogadtatásban részesült mind a kritikusok, mind az olvasóközönség részéről. 

Forrás: Móra Kiadó