Rofusz Kinga elnyerte a bolognai CrossMedia-díjat
ro

Rofusz Kinga elnyerte a bolognai CrossMedia-díjat

Az Otthon mind nyomtatásban, mind animációban gyönyörűen és nagy érzékenységgel jeleníti meg a költözés, otthonra találás történetét – indokolt a zsűri.

Rofusz Kinga: Otthon
Vivandra, 2021, 64 oldal
-

Rofusz Kinga Otthon című alkotása nyerte a bolognai gyerekkönyvvásár BolognaRagazzi Crossmedia Award elnevezésű díját. Utóbbival olyan kiadói projekteket ismernek el, amelyek „narratív univerzumukat más médiumokra is kiterjesztik”. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy az adott könyvből az alkotók kisfilmet vagy animációs sorozatot készítenek (vagy épp fordítva). A díjat 2021 óta adják át, és a kiírásra idén 30 országból 90 pályamű érkezett. A zsűri ezekből választotta ki a legjobb tízet, és két első helyezettet hirdetett, egyet a Crossmedia, egy másikat pedig a Digitális Könyvtárak kategóriában.

A CrossMedia kategória győztese idén Rofusz Kinga Otthon című alkotása lett: utóbbi silent bookként jelent meg 2018-ban a Vivandra Kiadónál, és kizárólag képekkel, a vizualitás nyelvén meséli el egy régi háztól való elszakadás, majd egy új otthonra találás történetét. A kötetből a K.G.B. Stúdióban készült azonos címmel egy nyolcperces animációs film (producer: Klingl Béla).

A zsűri indoklásában kiemeli, hogy az Otthon csodálatosan megidéz egy költözést, és ezt mind a nyomtatásban megjelent kötet, mind az animáció gyönyörűen és nagy érzékenységgel jeleníti meg. „Életünk nagy eseményeit időnként csak jóval később tudjuk szavakba önteni. Így aztán helyénvalónak tűnik, hogy az Otthon mind könyvben, mind pedig filmben szavak nélkül ábrázolja egy gyermek reakcióját egy olyan, az életét megváltoztató eseményre, mint a költözés.” A zsűri szerint az alkotó univerzális történetként mesél nekünk a kapcsolatok természetéről, mindezt könnyed történetmeséléssel és olyan áramló, költői képi világgal teszi, amely az otthonnal kapcsolatos legkülönbözőbb érzésekkel szinte együtt lebeg. Az Otthon mindezeken felül a természethez fűződő kapcsolatainkról is mesél – ezek megváltoztathatatlanok, még ha mi nem is vagyunk azok. A zsűri értékelésében külön kitért az animációs kisfilmre is, amely nagy hangsúlyt helyez a képkompozícióra, és pazar zenei aláfestés kíséri, amely tökéletesen leírja a történetet.

Rofusz Kinga korábbi interjúnkban elmondta, hogy a könyvet személyes történet ihlette („amikor kitaláltuk, hogy létrejöjjön ez a könyv, akkor velem is pontosan ez történt, el kellett szakadnom egy régi háztól”). Beszélt arról is, hogy alkotóként egy ilyen típusú kötetnél egészen máshogyan kell gondolkodni, hiszen valóban csak a képek mesélnek, olvasóként pedig „le kell kicsit lassulni: oda kell figyelni, befelé kell fordulni”.