Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon
ro

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon

Rofusz Kinga: Otthon
Vivandra, 2021, 64 oldal
-

A bolognai gyerekkönyvvásár 2021 óta adja át a BolognaRagazzi Crossmedia Award elnevezésű díjat; utóbbival olyan kiadói projekteket ismernek el, amelyek „narratív univerzumukat más médiumokra is kiterjesztik”. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy az adott könyvből kisfilm vagy animációs sorozat (vagy épp fordítva), egy podcastből képregény lesz.

Utóbbiakra mind találni példát a díj idei shortlistjén, amelyet a hétvégén tettek közzé a könyvvásár honlapján. A nemzetközi zsűri idén kilencven pályaművet vizsgált, ezek közül válogatta ki azt a tízet, amelyek továbbra is versenyben vannak az elismerésért. A rövidlistán magyar alkotó is található, mégpedig Rofusz Kinga, akinek Otthon című silent bookja 2018-ban jelent meg a Vivandra gondozásában, majd a K.G.B. Stúdió közreműködésében animációs kisfilm készült belőle:

Rofusz Kinga Otthon című könyvében egy család eladja a régi házát és egy újba költözik, viszont a kötet az elengedésről és az újrakezdésről is mesél. Korábbi interjúnkban az alkotó így jellemezte az Otthont: „A könyv egy kisfiú szemszögéből mutatja meg azt, hogy a régi otthon elhagyása tulajdonképpen egy gyászfolyamat, hiszen el kell válnia, el kell szakadnia a háztól, amit természetesen drámaként él meg. Az idősebb generációt a szülők mellett a nagymama képviseli, aki a maga bölcsességével, de a régihez való ragaszkodásával is jelen van ebben a történetben. Az Otthonban azt akartam megmutatni, hogy egy ilyen elszakadást igenis el kell gyászolni, és utána felépülhet majd valami új.”