Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig
ro

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

ellie_mackin_roberts papolczy_péter adam_silvera ifjúsági_irodalom könyvesblokk

-

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.

Adam Silvera
Mindketten meghalnak a végén
Ford.: Morcsányi Júlia, Menő Könyvek, 403 oldal
-

Adam Silvera regénye eddig fiatalok százezreit érintette meg: a TikTokon több mint 74 millió bejegyzés szól erről a könyvről, valamint a The New York Times sikerlistáján is bérelt helye van. A történet kezdetén, kicsivel éjfél után, a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír, hogy erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Végső Barát. Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük - egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet.

Papolczy Péter
Jelek a falon
Pagony, 2022, 384 oldal
-

A Pagony Abszolút Könyvek sorozatában jelent meg Papolczy Péter regénye, amelynek hőse, Bence, imádja a törit, az intrikákat, a hatalmi játszmákat, az emberi történeteket. A hősöket, akik megvédik a gyengéket. Mindenből sztorit farag, és még egy bánatos tacskóval is képes együtt érezni. Az új sulijában hamar megtalálja a helyét, sőt, az első szerelmet is. Mindeközben nagy lelkesedéssel veti bele magát az iskolai projektfeladatba, amelynek során egy helyi történetet kell szemtanúk beszámolója alapján feldolgozni. Hamar kiderül, hogy a barátnőjének az apja rengeteget tud a környékről, mintha személyesen ott lett volna minden történelmi eseménynél. A dicséretre éhes, jólelkű Bencét beszippantja a titkos és furcsa történet, bár lassan az sem világos, hogy mi a tény és mi a mese.

Ellie Mackin Roberts
Olümposzi hősnők
Ford.: Medgyesy Zsófia, Kossuth, 2022, 208 oldal
-

Az Olümposzi hősnők alapvetően nem ifjúsági könyv, de kicsit olyan, mintha a Lázadó lányok továbbfejlesztett változata lenne - mitológiára hangolva. A kötet ugyanis a görög mitológia ötven lenyűgöző nőalakjának történetét meséli el, köztük olyan istennőkét és nimfákét, mint a fenséges Athéné, a háború istennője; a bosszúálló Nemeszisz, a megtorlás istennője; és a harcos amazonok királynője, Hippolüté. De találkozunk halandókkal és félistenekkel is, amilyen a hosszú szenvedést megélő Andromakhé, a gyilkos Klütaimnésztra, vagy a vidám Iphisz. Minden történethez rövid portré és az adott nőalak mitológiai szerepének magyarázata tartozik.