Mélyvölgy nem egy hely, hanem az utazás módja - egy felemelő mese a lehúzó betegségről
Laborczi Dóra

Mélyvölgy nem egy hely, hanem az utazás módja - egy felemelő mese a lehúzó betegségről

kiss_judit_ágnes Zsálya és a mélyvölgyi utazás könyvajánló

A mai szülők közül talán a legtöbben még úgy nevelkedtek, hogy a rossz érzések értelemszerűen rosszak, vagyis rosszat tesznek nekünk, ezért azzal teszünk a legjobbat magunknak, ha elvitatjuk vagy “leburkoljuk” őket, esetleg eltereljük a figyelmet róluk. A mai gyerekeknek - ahogyan a szüleiknek is - viszont annyi szorongáskeltő változással kell megküzdeniük, hogy egyre többen jönnek rá: a rossz érzéseket kezelni kell megtanulni, nem elfojtani. (Ezért is egyre népszerűbbek a mentális egészséggel foglalkozó gyerekkönyvek a piacon, ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk.) Eljöhet az a pillanat egy gyerek életében is, amikor a gyerekeknek is egyedül kell megbirkózniuk a “sötét oldallal”, még akkor is, ha támogató családi háttér veszi őket körül. Ilyen lehet például egy komoly betegség és az ahhoz kapcsolódó félelem, harag és kiszolgáltatottság, mint amilyennel Kiss Judit Ágnes legújabb könyvében Zsálya is szembetalálja magát. 

Kiss Judit Ágnes: Zsálya és a mélyvölgyi utazás
Pagony, 2022, 125 oldal
-

Zsálya Kiss Judit Ágnes néhány évvel ezelőtti regényéből már ismerős lehet az olvasóinak. A Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg című könyve korábban a hónap könyve is volt Szívünk rajta projekt keretében a Könyvesen. (Akkor interjút is készítettünk a szerzővel, ezt itt tudod elolvasni.) Ebben Zsálya az a hétköznapi kislány, akit nagy feladatra szemeltek ki: egy nap megjelenik a szobájában egy tündér, és a segítségét kéri. Hazája, Aevus királysága ugyanis nagy bajban van - egy idő óta másképp telik az idő. Felcserélődtek az éjszakák és a nappalok, a király nem öregszik, hatalmát pedig nem szeretné átadni fiának, a hercegnek. Zsálya az egyetlen, aki a földi világ lakójaként Aevus hercegével egyazon hónapban, napon, órában és percben született, neki kell segítenie, hogy a herceg megkaphassa jogos jussát, az őt illető trónt. Zsálya elindul, és Fényilonca, a zsörtölődő tündér, Efirfira, az unikornis és Aldo, a titokzatos öregember társaságában megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Mára az első aevusi utazás óta évek teltek el, és Zsálya néha már alig hiszi el, hogy ott járt, és megmentette Aldo herceget. Sok minden megváltozott azóta: Zsálya nemcsak nagylány lett, de sajnos beteg is. Kórházban fekszik, anya sír, apa alig tud a szemébe nézni. Zsálya nagyon fél: fél a betegségtől, és fél attól is, hogy anya és apa már nem is szól egymáshoz. Egy nap megjelenik a kórházi szobában Fényilonca, a tündér, a kertben pedig Efirfira, az unikornis és Aldo herceg várja. Ezúttal Zsálya az, aki segítségre szorul: meg kell találnia a gyógyulás virágát, különben nagy baj lesz. Együtt indulnak a virág keresésére, és barátai egy darabon hűségesen kísérik, de a mélyvölgyi utazásnak mindenki csak egyedül vághat neki. 

“Mélyvölgy nem egy hely. Mélyvölgy az utazás módja” és “azt is jelenti, hogy egyedül kell végigmenni rajta”

- magyarázza Fényilonca az értetlenkedő Zsályának, mikor megtudja, hogy számára ezt az utat jelölték ki.

A magányos utazás ijesztő, egyben sokszor meg is tart és megerősít. Az út során Zsálya, még ha nem is látja pontosan, merre megy, valamerre mégis csak tart. Kerülhet (látszólag) tévútra, amikor rakoncátlan ősanyái bozótba terelik és sok felesleges holmival pakolják meg a hátizsákját, de minél többet van egyedül és minél jobban érti őket, annál jobban tudja, mire lehet szüksége valójában, mit kell kipakolni a hátizsákból, és mikor jön jól igazán egy kés (bozót, illetve hajvágáshoz) vagy egy kis almáspite… Segítő barátként pedig azt kell megtanulnia Zsálya kísérőjének, hogy hiába látja, milyen szörnyeteg tartja fogva a szeretett személyt, ő nem tudja megmenteni tőle, mert Zsályát is elpusztítaná vele együtt - így végül

a saját szörnyetegével mindenkinek magának kell megküzdenie.

Kiss Judit Ágnes gyönyörű meséje erőt és reményt adó varázsmese, Szimonidesz Hajnalka rajzaiba merülve pedig minden gyerek és felnőtt elmerülhet a folyó alatti folyó megtartó erejében vagy felülhet a repülő unikornis hátára.

Kiss Judit Ágnes Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg című könyve korábban a hónap könyve is volt Szívünk rajta projekt keretében a Könyvesen. (Akkor interjút is készítettünk a szerzővel, ezt itt tudod elolvasni.) A Zsálya és a mélyvölgyi utazásba pedig beleolvashatsz ITT.