II. Erzsébet a gyerekek szívét is meghódította
ro

II. Erzsébet a gyerekek szívét is meghódította

II. erzsébet királynő nagy-britannia királyi_család gyerekirodalom bookline_kids

A csütörtökön elhunyt II. Erzsébet rendkívül népszerű volt, amit mi sem mutat jobban, minthogy alakja több, gyerekeknek szóló kötetben is felbukkan. Ezek közül mutatunk meg most hármat.

David Walliams: Gengszter nagyi
Ford.: Totth Benedek, Kolibri, 2021, 285 oldal
-

David Walliams egyik leghíresebb gyerekkönyve a Gengszter nagyi, amelynek egy Ben nevű fiú a hőse. A fiú mindig halálra unja magát, amikor a nagymamájánál kell időznie, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy a nagyi nem egy átlagos nénike, hanem egy nemzetközi hírű ékszertolvaj, aki rá akarja venni az unokáját, hogy segítsen neki ellopni II. Erzsébet koronaékszereit. III. Károly király felesége, a könyvklubot vezető Kamilla korábban elárulta, hogy neki személy szerint ez az egyik kedvenc mesekönyve.

Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Ford.: Tandori Dezső, Ciceró, 2014, 168 oldal
-

Nem véletlen, hogy Erzsébet királynő tavalyi platinajubileuma alkalmából Paddington medvével közösen készült egy kisfilm, amelyben az uralkodó megcsillanthatta humorát is. Michael Bond könyvsorozatából több rész is megjelent magyarul (az első címe: A medve, akit Paddingtonnak hívnak - A legsötétebb Peruból jött medve igaz története), és a szériának van egy olyan kötete (angolul itt elérhető), amelyben a medve egyenesen a Buckingham-palotába látogat.

David Michie: Őfelsége ölebe
Ford.: Basa Lili, Totel Szervíz, 2020, 240 oldal
-

A néhai királynő corgijairól pár éve egy komplett rajzfilm is készült, David Michie könyve pedig éppen a házi kedvencek perspektívájából ad betekintést a királyi udvar mindennapjaiba. A Nelson nevű kajla fülű corginak kis testi fogyatékossága miatt kegyetlen sorsot szántak gazdái, a pénzéhes kutyatenyésztők, az utolsó pillanatban azonban sikerült megmenekülnie, és jó sorsa a királyi palotába vetette. Nelson révén pedig hamarosan az olvasó előtt is feltárulnak II. Erzsébet mindennapjai.