ro

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A kortárs magyar, a non-fiction és a világirodalmi megjelenések után most a friss gyerekkönyvek közül válogattunk, a teljesség igénye nélkül. Összeállításunkban a kisebbeknek szóló kötetek felől haladunk a nagyobbaknak szóló könyvek felé.

Nanna Nesshöver: Amikor dühös vagyok!
Ford.: Szabó Zsuzsa, ill.: Eleanor Sommer, Scolar, 2023, 38 oldal
-

Az egyik alapérzelem áll Nanna Nesshöver képeskönyvének középpontjában, ami nem más, mint a düh. Hiszen bárkinek lehet rossz napja, még egy aranyos kismajomnak is. A történetbeli Milo alaposan feldühítette magát, ami bizony rossz érzés, ráadásul a mérge csak nem akar elpárologni. Szerencsére Milón kívül sok állatlakója van a vadonnak, akik már ismerik ezt az érzést, és igyekeznek jó tanácsokat adni a kismajomnak.

Vidák Zsolt: Budapest böngésző - Streets of Budapest
Lampion Könyvek, 2023, 31 oldal
-

Egy kisgyereknek a városi barangolás felér egy kalandtúrával, ráadásul most egy kétnyelvű böngésző segít a felfedezésben. Vidák Zsolt kétnyelvű kötetét lapozva egy varázslatos és nem mindennapi Budapest titkai tárulnak fel az olvasó előtt: furcsa épületek, mókás és nem városba illő járókelők, vicces feliratok sorjáznak elé. A helyszínek könnyen felismerhetőek, mégis mások, mesésebbek, mint a valóságban. Mindennek tetejébe a grafikus apró poénokat, hibákat és még egy szökött papagájt is elrejtett az oldalakon, így érdemes akár többször is alaposan végigböngészni a kötetet.

Trogmayer Éva: Frida és Gubanc Szegeden
Ill.: Egervölgyi Lilla, HVG Könyvek, 2023, 56 oldal
-

A szökevény kanári és a csibész veréb párosa Budapest után az alföldi város felé veszi az irányt. Úgy gondolják, itt végre biztonságban lehetnek. Vajon igazuk van, vagy valaki mégiscsak a nyomukban jár? Hogy ez kiderüljön, érdemes elkísérni őket a Dóm tértől a Vadasparkon át a titokzatos Öreg hölgyig. Útközben kiderül, hogyan bújhat el egyik épület a másikban, hol található a város nevezetes patásáról elhíresült "Lófarát", és megtudhatjuk azt is, mi a street art. A kötet segítségével nemcsak a két barát útját követhetjük nyomon, de megismerhetjük Szeged ikonikus épületeinek, tereinek és szobrainak titkait.

Zalka Csenge Virág: Hétlábú paripák és jó boszorkányok - Varázslatos csíki népmesék
Ill.: Hitka Viktória, Móra Könyvkiadó, 2023, 153 oldal
-

A Hétlábú paripák és jó boszorkányok Csíkszentdomokos mesevilágából ad izgalmas válogatást. A történeteket Belatini Braun Olga gyűjtötte Erdélyben az 1940-es években, majd 2013-ban Dr. Benedek Katalin tette hozzáférhetővé az Estefia, Éjfélfia, Hajnalfia című kötetben, amelynek pontosan rögzített és lábjegyzetelt szövegei elsősorban a kutatókat célozzák. Zalka Csenge mostani válogatása azonban a szélesebb kortárs közönségnek szól: a kötet mai nyelven megfogalmazott, de az eredeti mesék ívét és zamatát híven őrző darabjait bárki örömmel mesélheti vagy olvashatja.

Alex Moldovan: Olgica és a drága nagyapa
Ford.: Demény Péter, ill.: Vass József, Cerkabella, 2023, 280 oldal
-

Olgica egy tizenkét éves kamaszlány, olyan, mint bármelyik másik kamaszlány. Vagyis nem igazán. Szuperokos, szemtelen, ügyetlen, és nem szereti a meglepetéseket. Nem túl lelkes tehát, mikor kiderül, hogy a számára addig ismeretlen nagynénjével kell töltenie a hétvégét. Mi több, Constantin, a drága nagyapa is alig várja, hogy láthassa őt. És nagyapa nem szereti, ha ellentmondanak neki. De vajon mi a nagyobb kihívás? Kalandorként, folyton trükközve menekülni lerázhatatlan fogdmegek elől, vagy szembenézni a családi titkokkal? Alex Moldovan könybéből kiderül.

Tim Cooke: Felfedezések könyve - Elképesztő felismerések, amelyek megváltoztatták a világot
Ford.: dr. Molnár Csaba, Kolibri, 2023, 112 oldal
-

Felfedezés az, amit előttünk még senki sem ismert - pedig mindig ott volt, arra várva, hogy valaki megtalálja. Ez a kötet kicsit közelebb hozza az olvasóhoz azokat a tudósokat, akik élen járnak a felfedezésekben, és megtudhatja, hogyan, mikor és miért fedezték fel mindazt, ami előremozdította a világ kerekét. A kötet a történelem több mint negyven legfontosabb tudományos áttörését ismerteti, a gravitációtól a klímaváltozásig, a védőoltásoktól a fekete lyukakig. Alapigazság, hogy a gyerekek tele vanak kérdésekkel - Tim Cooke pedig most segít megválaszolni ezeket.

Maggie O'Farrell: A fiú, aki a szívében hordozta a csodát
Ford.: Kádár Annamária, ill.: Daniela Terrazzini, Manó Könyvek, 2023, 112 oldal
-

A Hamnet szerzője nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is ír: az Ahol a Hóangyalok laknak után már magyarul is olvasható legújabb kötete. A fiú, aki a szívében hordozta a csodát hőse Jem, aki a családjával vidékre költözik, ám valahogy nem találja a helyét. A domboldalban fekvő, régi házikóban ugyanakkor furcsa dolgok történnek: a cipők megtelnek gesztenyével, a lépcsők gyapjúlabirintussá változnak. Jem húga, Verity biztos benne, hogy mindez egy pajti műve, aki mélyen a dombban élő, ősi teremtmény. Jem azonban megingathatatlan abban, hogy ilyen lény nincs. Azonban ez mások szívére és elméjére oly' érzékenyen hangolódó apró, mitikus teremtmény valóban létezik! Mi több, a csodatévő eszköztárában lapuló tréfa, huncutság és csintalanság segítségül hívásával elhatározza, hogy segít Jemnek felébreszteni a gyermek szívében kihunyt varázslatot. Kádár Annamária csodálatos fordításában, és Daniela Terrazzini lenyűgöző illusztrációival jelenik meg.

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok - Egy kalandos egri nyár
Ill.: Horváth Ildi, Athenaeum, 2023, 256 oldal
-

Zalán Peti az iskolatársai zaklatása elől a könyvekbe menekül, és arról álmodozik, hogy egyszer író lesz - csakhogy hiányzik számára az igazi téma, a valódi nagy kaland. Egy váratlan telefonhívásnak köszönhetően az előtte álló nyarat Egerben töltheti. A város felfedezése közben ismerkedik meg Tündével, akivel különös rejtély nyomába erednek: egy városi legenda szerint Gárdonyi Géza egyik ismeretlen kézirata máig elrejtve lapul valahol Egerben. Valóban létezik a titokzatos Gárdonyi-kézirat, vagy csak kitaláció az egész? Képes-e Tünde és Peti feltörni mind az öt pecsétet, amely a rejtély megoldásához vezet? Vajon csak ők tudnak a titokról, vagy vannak mások is, akik rátennék a kezüket az értékes régiségre? A kalandok során erre is fény derül.

Wéber Anikó: Busz a ködben
Pagony, 2023, 232 oldal
-

Zénó rosszkedvűen zötyög hazafelé a busszal, amelyről sorban szállnak le az utasok. Végül csak heten maradnak, de a busz sehogy sem akar célhoz érni, végül nagy zökkenéssel megáll a ködös, sűrű erdőben. Az utasok és a sofőr hiába keresik a kiutat. Azt sem tudják, hogy a valóságban vannak, vagy a képzeletük játszik velük. Esetleg valamiféle kísérletbe csöppentek? Hogy kijussanak, össze kell fogniuk, őszintének kell lenniük egymással, és szembe kell nézniük a szorongásaikkal. Wéber Anikó új kötete a Pagony 9-12 éveseknek szóló Abszolút Könyvek-sorozatában részeként jelent meg.

Dara McAnulty: Egy ifjú természetbúvár naplója
Ford.: Varró Zsuzsa, Typotex, 2023, 221 oldal
-

Dara McAnulty kötetében megosztja velünk kifogyhatatlan csodálatát és elmélyült érdeklődését a természeti világ és annak lakói iránt. Az élettől nyüzsgő vidéki tájat, amelybe vibrálóan élményszerű feljegyzései kalauzolnak, ismerős lények – fekete rigók, vércsék, nyulak, százszorszépek – népesítik be, és Dara barangoló családtagjai is felbukkannak. Közben azt is megtudhatjuk, hogy ez a lelkesedés miként segíti át a nehézségeken, amelyekkel autista fiatalként kell napról napra szembenéznie. A naplóírás tizenkét hónapja alatt nagyot fordul vele a világ: családjával az ország egy másik részébe költözik, ahol idegen környezetben, új iskolában kell megtalálnia létfontosságú belső egyensúlyát. De a költözés egy új vidék felfedezésének lehetőségét is jelenti. Miközben a tavasz nyárba, majd őszbe fordul, a természet jelenlétéből és családja támogató szeretetéből erőt merítve Dara ahhoz is megtalálja magában a bátorságot, hogy hallassa a hangját, és aktivistaként álljon ki környezetünk védelme érdekében.