ro

Az állatvilág sokszínűségét nem lehet elég korán megmutatni a gyerekeknek

élővilág természet gyerekirodalom bookline_kids allatvilag

Jesse Hodgson és Lily Murray Életünk a földön című könyve első ránézésre egy klasszikus ismeretterjesztő gyerekkönyv, sajátos látásmódja és témája révén viszont azt is üzeni, hogy bármeddig is tart egy állat élete, nem értelmetlen a létezése, hiszen az élővilág minden egyes tagjának fontos helye van a földi körforgásban. A kötethez kapcsolódóan ajánlunk öt olyan gyerekeknek szóló kötetet, amelyek az élővilág sokszínűségét mutatják be.

Pavla Hanácková: Miért röhög a hiéna?
Ford.: Binder Natália, Manó Könyvek, 2019, 36 oldal
-

Rögtön az első kötet a tévhitek és hiedelmek felől közelít, amelyeket mi, emberek aggatunk az állatokra. A struccot a gyávasággal (ld. homokba dugja a fejét), a rókát a ravaszsággal azonosítjuk, a fekete macskáról pedig azt gondoljuk, hogy biztosan balszerencsét hoz. Pavla Hanácková könyve ugyanakkor szeretne egyszer s mindenkorra leszámolni ezekkel a tévhitekkel, és azt mondja, nem minden csakis fekete vagy fehér, és együtt - valamint ennek a könyvnek a segítségével - sikeresen eloszlathatunk sok, a régmúltban gyökerező téves hiedelmet.

David Lindo: A madarak lenyűgöző sokszínűsége
Ford.: Vásony Petra, HVG Könyvek, 2022, 80 oldal
-

Itt élnek körülöttünk, és gyakran észre sem vesszük őket, pedig a madárvilág egyszerre lenyűgöző, izgalmas és változatos. David Lindo kötete megmutatja, milyen ügyes vadász a szélsebes vándorsólyom, segítségével kideríthetjük, melyik dinoszaurusz távoli rokona a galamb, ahogy azt is, hogy miért fontos a madarak jelenléte a bolygónk életében.

Martin Jenkins: Az állatvilág bajnokai
Ford.: Kovács Gergely Károly, Kolibri, 2020, 77 oldal
-

Az állatvilág nemcsak sokszínű, de egyes képviselői páratlan teljesítményre is képesek. Martin Jenkins könyve ötven különleges fajt mutat be, amelyek mind csodás képességekkel rendelkeznek. Vajon ki lesz a legbüdösebb, ki rendelkezik a legvarázslatosabb gyógyulás képességével, és ki végzi a legáldozatosabb munkát környezetünk tisztán tartásáért? Akadnak köztük régi ismerősök, meghökkentő különcök, valamint ritkán látható, titokzatos bajnokok is szép számmal.

Jules Howard: Tökéletes állatvilág
Ford.: Mirtse Áron, Móra, 2020, 192 oldal
-

A kis olvasók ebben a könyvben állatok százaival ismerkedhetnek meg közelebbről a természettudományok szakértője, Jules Howard segítségével. Az aprócska medveállatkától a hatalmas elefántig, a kötetben szereplő állatok mindegyikét pompás illusztrációk mutatják be, méltó módon ünnepelve a földi élet sokféleségét, tökéletességét.

Piotr Socha: Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal
-

Mióta léteznek a méhek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz? A lengyel Piotr Socha kötete ezekre a kérdésekre is választ ad, de megismerhetjük belőle a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek - a fokhagymától kezdve a fogkrémig - a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére. Néhány éve Budapesten interjúztunk a szerzővel, cikkünket itt újraolvashatod:

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban
Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban
Tovább olvasok