A kérésztől a halhatatlan medúzáig - avagy meddig élnek az állatok?
Könyves Magazin

A kérésztől a halhatatlan medúzáig - avagy meddig élnek az állatok?

lily_murray jess_hodgson bookline_kids élővilág természet állatok kolibri Föld

A Bookline Kids áprilisban egy olyan könyvet mutat be, amely egy különleges témával, az állatok földön töltött idejével foglalkozik, a néhány percig élő kérésztől kezdve egészen a halhatatlan medúzáig.

Lily Murray és Jess Hodgson: Életünk a földön
Ford.: Bús Réka Teodóra, Kolibri, 2022, 61 oldal
-

Az elmúlt 150 évben az emberek várható élettartama nagy mértékben nőtt, csaknem megduplázódott. Európában a 19. század közepén a legmagasabb várható életkor 46 év körül volt, ma ez a szám 80 felett van. Az állatvilággal összehasonlítva ez az éllettartam az új-zélandi papagájfélével, a kakapóval vetekszik, amely a föld egyik leghosszabb életű madara, ez pedig sajátos életmódjának köszönhető.

Lily Murray és Jess Hodgson Életünk a földön című könyve a kakapón kívül még számos, az élettartamuk szempontjából különlegesnek számító állatot mutat be. A szerzőpáros a kötetben nemcsak felsorolja a témában legérdekesebb állatokat, hanem egyúttal világ körüli utazásra hívja az olvasót: bemutatja a bolygó többé-kevésbé ismert területeit, emellett magyarázatot is ad arra a kérdésre, mitől függ, hogy mennyi ideig él egy élőlény.

-

Huszonnyolc, a föld különböző pontján élő állat került a kötetbe. Köztük van a legrövidebb életúttal rendelkező kérész, amely kifejlett állapotban csak néhány percig él, őt követik a néhány hétig, hónapokig, évekig vagy akár több évtizedig élő állatok. A kötet végén pedig azokat az élőlényeket ismerhetik meg az olvasók, amelyeknek száz, vagy annál több esztendőt is jelent a földi lét. Ilyen a száz évet is elérő gránátos sügér, a négyszáz évet is megélő grönlandi cápa, vagy a 11 ezer évig a tenger mélyén lakó üvegszivacs. A lista végén a halhatatlan medúza áll, amely a veszély közeledtével lényegében megfiatalodik, ezt pedig a végtelenségig ismételni tudja.

Jesse Hodgson és Lily Murray Életünk a földön című könyve első ránézésre egy klasszikus ismeretterjesztő gyerekkönyv, sajátos látásmódja és témája révén azonban fontos üzenetet hordoz a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt. Mégpedig azt, hogy bármeddig is tart egy állat élete, nem értelmetlen a létezése, hiszen az élővilág minden egyes tagjának fontos helye van a földi körforgásban, ezért ilyen összetett és törékeny a föld ökoszisztémája.