Berg Juditot és Kárpáti Tibort jelölte Magyarország az Astrid Lindgren-emlékdíjra
ro

Berg Juditot és Kárpáti Tibort jelölte Magyarország az Astrid Lindgren-emlékdíjra

Hatvannégy országból összesen 251 alkotót vagy szervezetet jelöltek idén a világ egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismerésére, a zsűri majd közülük választja ki azt az egyet, aki 2023-ban elnyeri az Astrid Lindgren-emlékdíjat. Magyarország – akárcsak tavaly – Berg Judit írót és Kárpáti Tibor illusztrátort nevezte, de rajtuk kívül is akad még magyar alkotó a listán, hiszen Románia jelöltjei között található idén is Kürti Andrea illusztrátor.

A jelöltek listája idén is elég erős lett, hiszen olyan alkotókat neveztek a díjra, mint a holland Tonke Dragt (akit elsősorban a Levél a királynak című regény írójaként ismerhetnek az olvasók), az angol Julia Donaldson (neki köszönhetjük például A Graffaló vagy Zog, a sárkány meséjét), vagy a portugál Catarina Sobral illusztrátor (vele tavaly interjúztunk Budapesten, a cikket ITT tudjátok elolvasni). A díjra ugyanakkor nemcsak személyeket, hanem olvasásnépszerűsítő szervezeteket is lehet jelölni, így az esélyesek között van például a Dolly Parton's Imagination Library, amely eddig több mint 190 millió könyvet adományozott gyerekeknek.

Az ötmillió svéd koronával járó elismerést a svéd kormány alapította, és azoknak a gyerekirodalmi alkotóknak a munkásságát ismerik el vele, akik Lindgren szellemiségében tevékenykednek. 2021-ben a díjat a francia Jean-Claude Mourlevat kapta, akivel néhány hete interjúztunk Budapesten:

Jean-Claude Mourlevat csak történeteket akar írni, és nem a nagy, nemes témákat követi
Jean-Claude Mourlevat csak történeteket akar írni, és nem a nagy, nemes témákat követi

Öntörvényű figurák, nagy utazások és legalább akkora lelki mélységek jellemzik a francia Jean-Claude Mourlevat könyveit, aki szeptember végén a Pestext vendége volt. Internátusi évekről, nagy olvasmányélményekről és egy soha el nem múló barátságról beszélgettünk vele.

Tovább olvasok