Ezek a magyar alkotók esélyesek az Astrid Lindgren-emlékdíjra
ro

Ezek a magyar alkotók esélyesek az Astrid Lindgren-emlékdíjra

astrid_lindgren-emlékdíj gyerekirodalom lista jelölés

Ismét Berg Juditot és Kárpáti Tibort jelölte Magyarország a világ egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismerésének tartott Astrid Lindgren-emlékdíjra. Rajtuk kívül még két magyar alkotó szerepel a listán: a kolozsvári Kürti Andreát Románia, Molnár Jacqueline-t pedig Spanyolország nominálta. Ők ugyancsak dupláznak abban az értelemben, hogy tavaly szintén a jelöltek között voltak.

A zsűrinek idén 282 gyerekirodalmi alkotó vagy szervezet közül kell kiválasztania a győztest; a jelöltek összesen 71 országot reprezentálnak.

A listán olyan írók találhatók, mint Patrick Ness (akit Nagy-Britannia jelölt), a holland Tonke Dragt, akit Magyarországon legtöbben a Levél a királynak című könyve után ismernek, vagy olyan illusztrátorok, mint a norvég Lisa Aisato, aki A szívem egy bezárt bódé című kötetet illusztrálta, vagy épp a portugál Catarina Sobral, akivel pár hete interjúztunk. A díjra amúgy nemcsak alkotókat, hanem olyan szervezeteket is lehetett jelölni, amelyek az olvasás népszerűsítését tűzték ki célul.

Az ötmillió svéd koronával járó elismerést a svéd kormány alapította, és azoknak a gyerekirodalmi alkotóknak a munkásságát ismerik el vele, akik Lindgren szellemiségében tevékenykednek. 2021-ben a díjat a francia Jean-Claude Mourlevat kapta (ITT interjúztunk vele).

A teljes listát ITT lehet böngészni.

Hírlevél feliratkozás