3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik
vn

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

Különórák, karrier és a kifogástalan közösségi média. Vajon mennyi ideig tudjuk fenntartani a hibátlanság látszatát? Talán észre sem vesszük, hogy kisgyerekes szülőként micsoda nyomást helyez ránk a társadalom, és micsoda nyomást helyezünk saját magunkra is. Az alábbi könyvek arra tanítanak, hogy ha szembenézünk a kudarcainkkal, jobb szülők lehetünk.  

„A szülői teljesítménykultúra és az ezzel járó krónikus stressz valós” ‒ állítja Jessica Lahey, a The Gift of Failure (kb. A kudarc ajándéka) című könyv szerzője. Ennek a nagyobb része az általunk fogyasztott médiatartalmakból, valamint abból következik, hogy sokszor még mindig arra összpontosítunk, amit a szüleink tanítottak nekünk: hogy fokozottan figyelnünk kell a gyerekkorunk mérföldköveire. Így például fontosnak érezzük, hogy az anyák napi műsorban hiba nélkül szavalják el a verset a gyerekeink és hogy a matekdolgozatuk is jól sikerüljön, amennyire csak lehet.

Miközben a világ azóta megváltozott.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük az ördögi kört?

Lahey szerint az, hogy a szülők mindent megtesznek a gyermekeik sikereiért, előbb-utóbb kiégéshez vezet. Ezt erősítették meg az Ohio State University College of Nursing 2023-ban végzett felmérésének eredményei is. A kutatás szerint a szülői kiégéshez a külső és a belső elvárásoknak egyaránt köze van.

A felmérésben részt vevő, mentális zavarokkal küzdő gyermekeket nevelő szülők nagyobb mértékű kiégésről számoltak be, ebből pedig az következik, hogy nagyobb valószínűséggel alkalmaznak kemény szülői gyakorlatokat – ide értve a gyerekeik sértegetését, kritizálást, a velük való kiabálást és/vagy a fizikai bántalmazásukat is.

Mindez persze egy öngerjesztő folyamathoz vezet.

A kutatók épp ezért pozitív szülői gyakorlatok alkalmazását javasolják az ördögi kör helyett. Célszerű szerintük reális és világos elvárásokat felállítani, biztosítani és kommunikálni az egészséges határokat és az is, hogy kiszámítható rutinokat kövessen a család.

Mindezekhez segítséget jelenthet, ha kevesebb közösségi médiát használ valaki, ha feladja a mindennapjainkat átjáró versenyszellemet, valamint megelégszik azzal, hogy tökéletes helyett „elég jó” szülő legyen.

Az alábbiakban az elég jó szülővé váláshoz ajánlunk könyveket.

Szél Dávid: Apapara

szél dávid
Apapara ‒ Újraválogatott nyafogások és büszkeségek
HVG, 2021, 318 oldal
-

„Ha egy felső vezető hatékonyságát összeadjuk egy reklámszakember kreativitásával és egy problémamegoldó guru slágfertigségével, akkor nagyjából ott tartunk, ahol egy kezdő szülőnek tartania kell. Mindemellett legyen bennünk legalább annyi érzelmesség, mint James Bluntban, annyi erő, mint a Rammstein Till Lindemannjában és Fekete Lászlóban együttvéve, és tudjunk legalább úgy improvizálni, mint egy középszerű dzsesszzenész. Ja, és végezzünk el a CIA-nál egy alapfokú kódfejtőkurzust.

Szükségünk lesz rá, hogy kiigazodjunk a sírások, mutogatások között.”

Szél Dávid gyakorló pszichológus, apa és férj. Apapara című blogja alapján készült nagy sikerű könyvének bővített, átdolgozott kiadásában szülőként, férfiként, szakemberként és gondolkodó emberként körüljárja a gyereknevelés számos örömét és nyűgét-nyavalyáját, az altatás, az etetés, a beszoktatás vagy éppen a gyerekkönyvek kiválasztásának nehézségeit. De nem hagyja szó nélkül a társadalom álszentségeit, a szülőséggel kapcsolatos elvárások képtelenségét és a pszichológia tévedéseit sem. Szellemes és elgondolkodtató kötete segítségével az apák könnyebben megbirkózhatnak a szülőséggel járó kihívásokkal, és megtalálhatják a helyüket az új családi felállásban.

Deliága Éva‒Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk az akaratossággal?

Deliága Éva‒Lovász Hajnalka
Mit kezdjünk az akaratossággal? ‒ Pszichológiai útmutató + dacszelídítő mesék
Kulcslyuk, 2023, 107 oldal
-

A pszichológus-pedagógus szerzőpáros könyve kettő az egyben: szülőknek szóló, gyakorlatias szemléletű pszichológiai útmutató és óvodás-kisiskolás gyerekeknek szánt kreatív segítő mesegyűjtemény.

Deliága Éva évtizedes pszichológusi praxisa tapasztalatai alapján állította össze azt a módszercsokrot, amelyet már több száz család tesztelt és igazolt vissza. A dackorszakon is túlnyúló, óvodás- és kisiskoláskorban megnyilvánuló akaratosság szelíd feloldására szolgáló eszköztár kialakításánál figyelembe vette, hogy

az eltérő személyiségű szülőknél és gyermekeiknél szituációtól függően más-más megoldás működhet.

Lovász Hajnalka finom humorral átszőtt, kalandos meséin keresztül pedig szimbolikus módon válik átadhatóvá az akaratosság, az ellenszegülés, a konfrontatív egymásnak feszülés békés feloldásának több módja. Lehetséges mintát kapunk néhány jellegzetes probléma kezelésére, amellyel sok szülő szembesül a mindennapok során. A pedagógus szerző nagy beleérzéssel és gyöngédséggel segíti a helyzetek empatikus megoldásában az olvasó felnőttet ‒ és a mesék kis hallgatóját.

Bojti Andrea: A magabiztos szülő

bojti andrea

A magabiztos szülő ‒ A kételyektől a tudatosságig

Open Books, 2023, 220 oldal
-

Vajon sérül a kötődés, ha tegnap mérgemben rákiabáltam a gyerekre? Normális, ha az óvoda második hetében még mindig sírással indul a reggel? Traumatizálom a zokogó babát, ha nem tudom rögtön felvenni? Számtalan ilyen kérdést kap nap mint nap a gyermekpszichológusként dolgozó szerző a saját bizonytalanságuktól szenvedő kisgyermekes szülőktől.

A bizonytalanság oka, hogy ma már jóval kevesebb a követendő családi minta, az újdonsült szülőket ritkábban veszi körül támogató, segítő közösség. Az internetről áradó információdömpingben pedig egymásnak ellentmondó elméletek, kéretlen, sokszor laikus tanácsok és ítélkező megjegyzések záporoznak rájuk. Hogyan szerezhetjük meg szülőként azt az önismeretet és magabiztosságot, amely elengedhetetlen a válaszkész, ám következetes gyerekneveléshez? Ebben nyújt segítséget ez a könyv.

Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus valós eseteken keresztül mutatja be a gyereknevelés alapdilemmáit, és igazít el az egymásnak ellentmondó elméletek útvesztőjében. A csecsemő- és kisgyermekkorra fókuszáló könyv gyakorlati tanácsokkal segít a szülői önismeret útjára lépni, hogy képesek legyünk egyre tudatosabban kezelni a hozott mintáinkat és a váratlan vagy elkeserítő gyereknevelési helyzeteket. A szakember beavat számos általa használt gyermekpszichológiai módszerbe is, amelyek elemeit sikerrel alkalmazhatjuk saját családunkban.

Forrás: CNN

Nyitókép: Unsplash / Simon Berger