Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt
sa

Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt

Egy új tanulmány megállapította, hogy a hidegháború idején végrehajtott nukleáris fegyverkísérletek miatt olyan magas szintű a közép-európai vaddisznó-populáció radioaktivitása, írja a BBC. Könyvek hírek mellé.

A vaddisznókban mért radioaktivitást korábban az 1986-os csernobili katasztrófának tulajdonították, ám egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy leginkább az 1960-as években végzett nukleáris fegyverkísérletek a felelősek érte. Mivel más vadon élő állatok radioaktivitása csökkent az évek során, a kutatókat érdekelte, hogy vajon miért maradt ilyen magas a vaddisznók szennyezettsége.

A németországi Bajorországban élő 48 vaddisznó húsának tesztelése után a bécsi Műszaki Egyetem és a Hannoveri Leibniz Egyetem tudósai megállapították, hogy az állatok radioaktivitása jelentős mértékben a régi, hidegháborús atombombák robbanásaiból származik, amelyek még mindig hatnak a talajra.

Az Environmental Science and Technology című folyóiratban a tudósok azt írják, hogy a kísérletekből származó radioaktív cézium a földbe ivódott, és az szennyezi a szarvasgombát, ami pedig a vaddisznók kedvenc tápláléka.

A kutatás szerint nem valószínű, hogy a szarvasgomba - és emiatt a vaddisznók - szennyezettsége hamarosan megszűnne. A Csernobilból származó radioaktív cézium ugyanis

továbbra is szivárog a talajba, és tovább szennyezi a szarvasgombát.

A tanulmány szerint a vaddisznók folyamatos szennyezettsége az erdőket is fenyegeti, mert az állatokat nem lövik ki a húsukért és így a populációjuk növekszik.

Arról, hogy mennyire hanyagul kezeli az emberiség a radioaktív hulladékot, és hány veszélyes helyzetet úsztunk már meg (vagy sem), az alábbi könyvet ajánljuk:

JOHN HUGHES-WILSON EZREDES
A katasztrófa küszöbén - Az atomenergia tragikus története Marie Curie-től Fukusimáig
Ford. Németh Anikó Annamária, Corvina, 2023, 304 oldal
-

Az 1945-ös első és utolsó atomháború óta ijesztően sok nukleáris baleset történt: véletlen folytán bekövetkezett vagy akár szándékosan előidézett, az utolsó pillanatban elhárított katasztrófa. Annak ellenére, hogy az emberiség tisztában van a nukleáris konfliktusok pusztító természetével, az 1960-as évek óta nyolc alkalommal is eljutottunk a katasztrófahelyzet szélére. A katasztrófa küszöbén történeti megközelítésű figyelmeztetés a jelen számára. Felhívás, hogy kapjuk fel a fejünk, figyeljünk oda, és tudatosítsuk magunkban: a nukleáris katasztrófa nagyon is valós veszély. Aktuális és fontos könyv, hiszen a bolygónk jövője mindannyiunk ügye. Itt bele is olvashatsz:

Még egy szegecses öv is válhat halálossá, annyira hanyagul kezeljük a radioaktív hulladékot
Még egy szegecses öv is válhat halálossá, annyira hanyagul kezeljük a radioaktív hulladékot

A nukleáris katasztrófák kapcsán rögtön eszünkbe jutnak a csernobili és a fukusimai reaktorokban bekövetkezett végzetes balesetek, de a könyvben tárgyalt esetek túlnyomó része sokak számára teljesen ismeretlen. Olvass bele a kötetbe!

Tovább olvasok