Évente akár 4 milliárd forintot is "eltúrázunk" a pilisi erdőkben
sa

Évente akár 4 milliárd forintot is "eltúrázunk" a pilisi erdőkben

A Corvinus Egyetem kutatói elsőként mérték fel a Pilisi bioszféra-rezervátum gazdasági értékét az utazásiköltség-módszer szerint, írja az MTI. Könyvet és cikket ajánlunk a hír mellé.

Címlapi fotó: Kaboldy/Wikipedia

E kutatói módszertan szerint a terület pénzben kifejezhető értékét az adja meg, hogy az odalátogatók mennyi pénzt és időt szánnak a felkeresésére. Az eredmények szerint az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhely, a Pilisi bioszféra-rezervátumban a kirándulók erdei kikapcsolódásának pénzbeli értéke 2020-ban körülbelül 3,8 milliárd forint volt, ez 2023-ban mintegy 4,6 milliárd forintot tesz ki. 

Egy félnapos túrázás 2900 forintot, egy egész napos kirándulás 5000 forintot ér a kirándulóknak.

A kutatók megállapították, hogy a magyar erdők együttes rekreációs értéke mintegy 39 milliárd forint, amely az évente kitermelt fák piaci értékének ötöde. Hangsúlyozták: a társadalom ingyenesnek és gyakran magától értetődőnek veszi a természet által nyújtott előnyöket, pedig a zöld környezet megléte már korántsem evidens, 

segítheti azonban a természeti tőke elismerését, ha az értékét pénzben is kifejezik.

Széchy Anna, a tanulmány egyik szerzője a közleményben azt írta a nem piaci előnyök számszerűsítése segítheti a hatóságokat abban, hogy jobban megértsék a rekreációs szempontok fontosságát és figyelembe vegyék azokat erdőgazdálkodási döntéseikben. A Corvinus kutatói kiszámították azt is, hogy egy átlagos magyarországi erdőlátogatás értéke 870 forint.

Ha most ismerkedsz az ökoszisztéma szolgáltatás fogalmával vagy megközelítésével, ezt a cikkünket ajánljuk, amiben alaposabban is írtunk róla:

Ha az élő bálnából húzunk hasznot, akkor járunk igazán jól globálisan
Ha az élő bálnából húzunk hasznot, akkor járunk igazán jól globálisan

Az ökoszisztéma-szolgáltatás bonyolultnak tűnő kifejezés, pedig igazán logikus és egyszerű módja annak, hogy felmérjük a természeti kincseink valódi értékét.

Tovább olvasok

Ha nagyobb összefüggéseiben szeretnéd megismerni az emberi civilizáció hatását az ökológiai rendszerekre, és átfogó képet szeretnél kapni a lehetőségeinkről, Jordán Ferenc hálózatkutató biológus új kötetét ajánljuk:

JORDÁN FERENC
Az ember vége a természet esélye - Helyünk a földi ökoszisztémában
Open Books, 2023, 281 oldal
-

Jordán Ferenc felvilágosítja az olvasót mindarról, amiről nem szívesen hall, miközben szakszerű marad, és a tudományos fontoskodást is elkerüli. Könyve összegzi a múlt bűneit, a jelen problémáit és a jövő kilátásait. A helyzet reális értékelése után teljes mértékben indokoltak a merésznek hangzó megállapítások: ma már nem az a kérdés, hogy csökken-e a népességnövekedés üteme, hanem hogy hogyan lehetnénk sokkal kevesebben; a nemnövekedés mint gazdasági modell szükségszerű és sürgős; a természet antropocentrikus uralása a vesztünket okozza. Jordán Ferenc sem patetikus vészharangkongatással, sem az olvasó megnyugtatásával nem foglalkozik. Nem túloz, és nem relativizálja a bemutatott folyamatok jelentőségét. Semmiféle tabut nem ismer, se morálisat, se politikait, se tudományosat. A kötetbe itt beleolvashatsz:

Ahhoz, hogy az erdő jobban működjön, több farkas kell bele, mint szalonnasütő hely
Ahhoz, hogy az erdő jobban működjön, több farkas kell bele, mint szalonnasütő hely

Jordán Ferenc hálózatkutató biológus felvilágosítja az olvasót mindarról, amiről nem szívesen hall, miközben szakszerű marad, és a tudományos fontoskodást is elkerüli. Könyve összegzi a múlt bűneit, a jelen problémáit és a jövő kilátásait. Olvass bele!

Tovább olvasok