Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA
ko

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

holdraszállás neil_armstrong hírek űrkutatás hold david_bowie

Emberrel a fedélzetén indul útnak az amerikai Hold-program, az Artemis második repülése a tervek szerint 2024-ben várható. Könyvek hírek mellé.

Emberrel a fedélzetén indul útnak az amerikai Hold-program, az Artemis második repülése a tervek szerint 2024-ben - hangzott el amerikai űrkutatási hivatal (NASA) sajtótájékoztatóján, amelyen értékelték az Orion űrkapszula tavalyi első repülését. A NASA programvezetője, John Honeycutt elmondta, hogy még mindig összegzik az Artemis első űrrepülésének eredményeit, de a küldetés felülmúlta a legtöbb várakozást.

Az amerikai Holdprogram űrrakétáját (Space Launch System) orrkúpjában az Orion űrhajó-egységgel tavaly novemberben a floridai Kennedy Űrközpontból bocsátották fel, ami után a kapszula leválva a hordozó rakétáról Hold-körüli pályára állt, majd 25 nap után december közepén a Csendes-óceánba zuhanva érte el a Földet. Az űrhajó számos kísérleti berendezést szállított, köztük magyar fejlesztésű mérőberendezést, hogy azt vizsgálja, a jármű fedélzetén milyen hatások érik majd a legénységet.

A sajtótájékoztatón Howard Hu, az Orion űrhajó-program igazgatója emlékeztetett arra, hogy a legénység nélküli, mintegy három hétig tartó repülés során az űrkapszula alig 13 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét, valamint rekordot állított fel abban a tekintetben, hogy a Holdat megkerülve minden eddiginél nagyobb távolságra került a Földtől.

Az illetékes elmondta, hogy a kísérleti útból több tanulságot is levontak már, ezek között említette, hogy az űrkapszula külső hőpajzsa a vártnál nagyobb mértékben szenesedett el, a rendkívüli, 5000 Fahrenheit fokos (2760 Celsius) hőhatás következtében.
A tapasztalatok között említette azt is, hogy az indítóállásban is a vártnál nagyobb károkat okozott a felbocsátás, illetve az indítótorony liftje is megsemmisült. A szakemberek most a hibák elhárításán dolgoznak - számolt be az űrhajó-programot vezető szakember.

Az Artemis-program az amerikai űrhivatal hosszú időn keresztül tervezett programja, ami ismét embert juttatna a Holdra, távlati célként állandó Hold-állomás megteremtése szerepel a tervek között, ami segítheti az ember eljutását a Marsra. A NASA az Artemis 2 küldetést 2024 novemberére tervezi, amikor a rakéta orrkúpjában az Orion űrhajóval négy asztronautát vinne Hold körüli pályára, a tervek szerint 10 napos úton. A program következő állomása az Artemis 3 során pedig ismét ember léphetne a Holdra.

Bár már készítettünk listát olyan könyvekről, melyekben az emberiség meghódította a Holdat, most további két könyvet mutatunk az aktuális hírhez.

chris hadfield
Egy űrhajós tanácsai Földlakóknak
Ford. Both Előd, Akkord, 2014, 328 oldal
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai Földlakóknak könyv

A népszerű űrhajós, Chris Hadfield, aki David Bowie híres dalát énekelte az űrben egy nagyon izgalmas könyv szerzője is.

Az Egy űrhajós tanácsai Földlakóknak című kötetében nemcsak az űrhajóskiképzés, de a világűr meghódításának legmélyebb titkaiba is beavatja olvasóját, hogy megmutassa, hogyan válik a lehetetlen is lehetségessé. Szórakoztató történetek sokaságával teszi kézzelfoghatóvá az űrhajók indításának feszültségét, az űrséták megigéző csodáját és a válsághelyetekben kötelező higgadt reagálást és mérlegelést. A könyv megváltoztatja a szemléletmódunkat is, hiszen egy olyan perspektívából tekint hétköznapi életünkre, amelyből kevés ember láthat csak rá. A menye révén magyarországi rokonokkal is rendelkező Hadfield csaknem négyezer órát töltött a világűrben, eközben pedig hihetetlenül izgalmas dolgok történtek vele. A legfélelmetesebb talán az volt, mikor átmenetileg elveszítette a látását, méghozzá éppen akkor, amikor egy Föld körül keringő űrhajó külső oldalán lógott. Hadfield ezredes sikereinek – és túlélésének – a titka az a szokatlan életfilozófia, amelyet a NASA-nál tanult meg:

készülj fel a legrosszabbra – azután élvezd minden pillanatát!

jay barbree
Neil Armstrong
Ford. Both Előd, Akkord, 2015, 396 oldal
Jay Barbree: Neil Armstrong könyv

 A holdra szállás nevezetes alakjáról, Amerika modern hőséről már sokan írtak, de ebben a kötetben nem más mutatja be az űrhajós életét, mint bizalmas barátja, Jay Barbree. A Neil Armstrong – Az első ember, aki a Holdra lépett címet viselő kötet öt évtized bizalmas beszélgetéseiből, jegyzeteiből, a NASA űrrepülési jegyzőkönyveiből, és Armstrong barátainak vissazemlékezéseiből épül fel. A könyvből kiderül, hogy Neil Armstrongnak három szenvedélye volt: a repülés, a család és a barátok. A  koreai háborúban végrehajtott bevetésektől kezdődően ismerhetjük meg az élettörténetet, egészen addig, míg az űrhajós az Apollo–11 űrhajóval leszállt a Holdon a Nyugalom Tengerére.
Neil és Jay mindenről elbeszélgettek: a repülés iránti szerelméről, a háborús évekről, és természetesen az űrhajósként töltött időkről. Megtudhatjuk, mit érzett valójában Armstrong, amikor az első lépéseket tette a Holdon, milyen volt az élet a NASA-nál, milyen volt a kapcsolata a többi űrhajóssal. Mint az egyetlen újságíró, aki mind a 166 amerikai emberes űrrepülésről és holdra szállásról tudósított, Jay Barbree alaposan ismeri az eseményeket. Maga Armstrong „a történelem legtapasztaltabb űrrepülési újságírójának” nevezte őt, akinek „rendkívüli képessége van arra, hogy felidézze korunk eseményeit, érzelmeit, és írjon róluk”.