Szobor készült az ausztrál középiskola könyvtárában őrzött múmia vonásairól
vn

Szobor készült az ausztrál középiskola könyvtárában őrzött múmia vonásairól

A több mint kétezer éve, az ókori Egyiptomban élt nő arcmását megmintázó művész azt reméli, a múmia alapján készített alkotás segít humanizálni a rejtélyes körülmények között a Grafton High School könyvtárába került ember maradványait.

A mumifikálódott fejet egyes elképzelések szerint egy orvos adományozta az észak-ausztrál kisváros középiskolájának, az első világháború idején. A hosszú éveken át egy dobozban őrzött maradvány mellett olvasható feljegyzés szerint a múmia korábbi tulajdonosa Edinburgh-ban vásárolta meg a leletet, valamikor a 19. század végén, amikor orvosi egyetemre járt.

Mennyi idős a múmia?

Nem biztos azonban, hogy így volt. Egy másik elmélet szerint ugyanis Grafton Elliot Smith,

a 20. század egyik legjelentősebb egyiptológusa ajándékozta a szülővárosában működő intézménynek a rejtélyes fejet.

Amelynek, bár nem lehet egész pontosan meghatározni a korát, a tudósok úgy vélik: 2000 évesnél is idősebb lehet. Nemrég pedig arra tettek kísérletet, hogy a legmodernebb eszközök segítségével rekonstruálják a nő vonásait.

Kairóban lehetett száz éve olyan olcsón múmiát venni, ahogy mi az adatainkat kiadjuk
Kairóban lehetett száz éve olyan olcsón múmiát venni, ahogy mi az adatainkat kiadjuk

Jamie Susskind Politika a jövőben című könyvében a digitális kor egyre gyorsabb, megállíthatatlan és már most érzékelhető dilemmáit tárgyalja többek között a demokrácia, igazságosság mentén. A kötet bemutatóján Filippov Gábor történész-politológus, Rab Árpád kulturális antropológus, szociológus és Nagy Zsolt politológus beszélgetett.

Tovább olvasok

A pillanat, amikor szembenéz velünk a múlt embere

„A folyamat során mindig akad egy pont, amikor egyszer csak előbukkan az arc” ‒ mondta a Smithsonian Magazinnak Jennifer Mann, a melbourne-i Victorian Institute of Forensic Medicine törvényszéki szobrászművésze, akinek az utóbbi években több hasonló feladata volt.

A Grafton High School történelemtanára, Simon Robertson pedig arról beszélt, hogy az iskolában őrzött múmia meglehetősen szélsőséges reakciókat váltott ki az évtizedek során. Voltak, akik úgy vélték, vigyázniuk kell rá és büszkének lenniük, mások azonban ellenezték a kiállítását.


A 2016-ban elvégzett vizsgálatok szerint a hajdani nő az ötvenes éveiben járhatott. Janet Davey, a Victorian Institute of Forensic Medicine törvényszéki egyiptológusa arra következtet, jómódú volt. Ezt sejteti a fej mellett talált aranyból formázott levél,

valamint a magas színvonalú mumifikálási eljárás is, amelyben a nő a halála után részesült.

A múmiaszobrászat módszertana

Jennifer Mann a kutatók által CT-felvételek segítségével elkészített 3D-s koponyája-modell alapján dolgozott. Először szemekkel egészítette ki azt, majd pedig, miután konzultált egy törvényszéki fogszakértővel, meghatározta a múmia szájformáját. Mindezeket követte a bőr, a haj, valamint az ékszerkészlet megalkotása. Végül Mann bronzszínű gyantával vonta be a darabot.

Az alkotó azt reméli, a szobor felkelti majd az emberek érdeklődését az évezredekkel ezelőtt élt nő története iránt.

Forrás: Smithsonian Magazine, Live Science

Címlapi kép: Wikipedia. Nyitókép: Jennifer Mann