Légből kapott elképzelés a garantált alapjövedelem? Az EU-nak már van terve rá
ld

Légből kapott elképzelés a garantált alapjövedelem? Az EU-nak már van terve rá

minimáljövedelem garantált bérminimum könyvek hírek mellé bookline zöld Rutger Bregman caroline_criado_perez tim_marshall

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére. Légből kapott elképzelés-e a garantált alapjövedelem? Milyen társadalmi-éghajlati változások rajzolják újra az európai és a világtérképet? Mi köze van a szegénység felszámolásának a környezetvédelemhez és a nőkhöz? Könyvek hírek mellé.

A tanács hétfői közleménye szerint az ajánlás célja a szegénység és a társadalmi kirekesztődés elleni küzdelem mellett a magas foglalkoztatottság elérése.

A minimáljövedelem bevezetése az elegendő anyagi forrással nem rendelkezők számára az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést, valamint a munkaképes lakosság munkaerőpiaci integrációját szeretné elősegíteni.

A tanács azt ajánlja, hogy a tagállamok határozzák meg a minimumjövedelem szintjét, figyelembe véve az összes jövedelemforrást, a háztartások sajátos szükségleteit és hátrányos helyzetét, az alacsony keresetűek vagy minimálbért keresők jövedelmét, az életszínvonalat, a vásárlóerőt, valamint az árszinteket és azok alakulását. A tanács javasolja továbbá, hogy a nemek közötti egyenlőségnek, a jövedelembiztonságnak és a gazdasági függetlenségnek a nők, a fiatal felnőttek és a fogyatékossággal élők esetében kérelmezni lehessen azt, hogy a minimumjövedelmet a háztartás egyes tagjainak nyújtsák.

Ajánlott emellett, hogy a tagállamok az államháztartás fenntarthatóságának megőrzése mellett legkésőbb 2030-ig fokozatosan érjék el a jövedelemtámogatás megfelelő szintjét. Az illetékes tagállami hatóságoknak továbbá rendszeresen felül kell vizsgálniuk és adott esetben ki kell igazítaniuk a minimumjövedelem szintjét.

A tanács közleményében végezetül kiemelte: az erős szociális védőháló nemcsak javítja a munkaerőpiactól leginkább eltávolodottak szociális és egészségügyi helyzetét, hanem tartós társadalmi és gazdasági előnyöket is biztosít az Európai Unió számára, igazságosabb, összetartóbb és ellenállóképesebb társadalmakat hoz létre - írja az MTI.

Olyan könyveket válogattunk, amelyekből kiderül, hogy légbőlkapott elképzelés-e a garantált alapjövedelem; hogy milyen társadalmi-éghajlati változások rajzolják újra az európai és a világtérképet, és hogy mi köze van a szegénység felszámolásának a környezetvédelemhez és a nőkhöz.

 

Rutger Bregman: Utópia realistáknak

Rutger Bregman
Utópia realistáknak
Ford. Beke Ádám, Cser Kiadó, 2019, 308 oldal
-

Ez a könyv voltaképpen azt a kérdést járja körül, hogy létrehozható-e látnoki eszmékből valóban működőképes társadalom és amellett érvel, hogy nagyon is. A civilizáció összes mérföldkövéről - a rabszolgaság eltörlésétől a demokrácia kezdetéig - elmondható, hogy a többség szemében sokáig csupán utópisztikus fantáziának tűntek. Pedig az új utópiák, mint például a garantált alapjövedelem és a 15 órás munkahét, akár már a mi életünk során is valóra válhatnak. A könyvvel kapcsolatos vélemények is magukért beszélnek: 

Caroline Criado Perez: Láthatatlan nők - Így vesszük semmibe a népesség felét az adatokra épülő világban

Caroline Criado Perez
Láthatatlan nők - Így vesszük semmibe a népesség felét az adatokra épülő világban
Ford. Kránicz Dorottya, Gabo Kiadó, 2019, 428 oldal
-

Amint az EU ajánlása is kitér rá, a minimáljövedelem bevezetésének egyik célja - más célcsoportok mellett - a nők helyzetének javítása, akik családon belüli erőszak miatt vagy egy válás után több szempontból is kitettek lehetnek a társadalmi szegregációnak. A Láthatatlan nők azt mutatja be, hogy ebben a többnyire férfiak által és férfiak számára tervezett világban szisztematikusan semmibe vesszük a népesség felét: feltárja a nemek közötti adatszakadékot, vagyis az ismereteinkben lévő hiányt, amely súlyos hatást gyakorol a nők életére.

Képzelj el egy olyan világot, ahol a mobilod nem fér el a kezedben; ahol az orvosod olyan gyógyszert ír fel neked, amely rosszat tesz a testednek; ahol rendszeresen előfordul, hogy a munkádat nem ismerik el eléggé.

Ha ezek közül legalább az egyik ismerősen hangzik, nagy valószínűséggel nő vagy.

Az újságíró Caroline Criado Perez a törvényhozástól a várostervezésig, az orvostudományi kutatásoktól a technológiai fejlesztésekig megdöbbentő történeteket és adatokat mutat be a világ minden tájáról. Az úttörő vállalkozásnak nevezhető Láthatatlan nők elolvasása után arra is más szemmel nézünk majd, amit magától értetődőnek tartottunk.

 

Tim Marshall: A földrajz hatalma - Tíz térkép, amely rávilágít világunk jövőjére

Tim Marshall
A földrajz hatalma - Tíz térkép, amely rávilágít világunk jövőjére
Ford. Máté Frigyes, Park Kiadó, 2022, e-könyv
-

Tim Marshall új könyvében tíz olyan térséget térképez fel, amelyek ma, a nagyhatalmi versengés új korában befolyással lesznek a nemzetközi politikára. Ezek Ausztrália, Irán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Királyság, Görögország, Törökország, a Száhel-övezet, Etiópia, Spanyolország és a világűr. Kiderül, hogy a Száhelben fennálló gondokból miért következik, hogy Európának belátható időn belül újabb menekültválsággal kell számolnia; hogy a 21. században miért a Földközi-tenger keleti medencéjét tartják a világ egyik leglobbanékonyabb térségének; és miért gondolják sokan úgy, hogy a világűr lesz a hatalmak összecsapásának következő színtere. A földrajz hatalma lebilincselő módon mutatja be, milyen módon formálta és formálja az emberiség múltját, jelenét és jövőjét a földrajz. "Szövetségek köttetnek, majd esnek szét. Lehetetlen megmondani, hogy a következő évek során pontosan merre billen a hatalmi egyensúly. Most még forog a kaleidoszkóp, darabkái nem állapodtak meg."

Minden falnak két oldala van, és akad, aki ítélkezés helyett inkább bemutatja őket
Minden falnak két oldala van, és akad, aki ítélkezés helyett inkább bemutatja őket

Tim Marshall, aki tudósítóként megjárta a közelmúlt háborúk sújtotta területeit, Falak című könyvében a globális politika aggasztóan gyarapodó jelenségét vizsgálja: látható és láthatatlan építményeinket, amik elválasztanak embereket, országokat, kultúrákat. Marshall szerint mindez a fejünkben lévő “ők” és “mi” fogalmi rendszeréből fakad, a falak új korszakában tájékozódni viszont első lépésben a megértéssel lehet. A Falakban Marshall ezért nyolc olyan térségbe kalauzol, ahol pontosan láthatjuk az identitás aktuális problémáit a világban.

Tovább olvasok