Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról
ko

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

Hormonális változások, súlygyarapodás, hőhullámok  – a hírhedt menopauza néhány tünete. Öt könyvet mutatunk, ha érint a probléma, és szeretnéd minél könnyebben és egészségesebben átvészelni.

Átlépni egyik életszakaszból a másikba soha nem zökkenőmentes. Hát még akkor, ha nemcsak lelki, hanem testi változások is kísérik. A negyvenes-ötvenes nőket érintő változókor, azaz a menopauza valódi kihívás testileg és lelkileg is. Most olyan könyveket ajánlunk, melyek segítséget nyújthatnak átvészelni és kiegyensúlyozottan megélni ezt a cseppet sem könnyű időszakot. 

Maaike Devries, Manon Kerhof: A legjobb csajok is lesznek ötvenévesek

Maaike devries, manon kerhof
A legjobb csajok is lesznek ötvenévesek
Ford. Dr. Soós Krisztina, Scolar, 2022, 304 oldal
Maaike Devries, Manon Kerkhof: A legjobb csajok is lesznek ötvenévesek könyv

Hőhullámok gyötörnek, nem vagy önmagad, jönnek fel a kilók, nincs kedved a szexhez, és túl fáradt vagy az álmatlan éjszakáktól ahhoz, hogy bármit is csinálj. Mindez egyáltalán nem törvényszerű a változókorban! 45 és 55 éves kor között felborul a hormonegyensúly, és örökre megszűnik a termékenység. Ezeknek az éveknek a legtöbb nő nem örül, ugyanakkor átmenetet jelentenek egy következő életszakaszba. Sajnos az átmenet nem mindig zökkenőmentes. A nők túlnyomó többsége megérzi a változást, amely sokféleképpen jelentkezhet: a még könnyedén vehető éjszakai verejtékezéstől kezdve a normális életet ellehetetlenítő súlyos panaszokig és tünetekig.

Iványi Orsolya: Mindent a változókorról

iványi orsolya
Mindent a változókorról
Jaffa, 2023, 318 oldal
Iványi Orsolya: Mindent a változókorról könyv

A hormonterápia valóban mellrákot okoz? A hőhullámok tényleg évekig is jelentkezhetnek? Mi az a perimenopauza? Itt az ideje, hogy őszintén beszéljünk a változókorról! „Negyvennégy éves voltam, amikor egy nőgyógyászati műtét előtt megkérdezték tőlem, menopauzában vagyok-e, és fogalmam sem volt, mit válaszoljak. Az majd csak ötven körül történik meg, nem? Akkoriban azt gondoltam, a hormonterápia az ördög találmánya, és hogy ezek a kérdések tulajdonképpen nem is annyira fontosak. Nem is tévedhettem volna nagyobbat. 

A menopauza természetes folyamat, amely egy bizonyos kor után minden nő életében bekövetkezik, és erőteljes kihatással lehet az élet minden területére, az egészségtől a párkapcsolaton keresztül a munkavégzésig. Mégis nehéz róla beszélni. Ezt a könyvet azért írtam meg, hogy segítsek azoknak a nőknek, akik már beléptek a változókorba, és miközben nem tudják pontosan, mi történik velük, de szeretnék visszakapni a testük és lelkük feletti felett kontrollt. Emellett azoknak a nőknek is szól, akik még a menopauza előtt állnak. Ez az új életszakasz ugyanis felkészülést, rugalmasságot és nyitottságot igényel, és csak akkor leszünk képesek megfelelő menopauza-stratégiát kialakítani magunknak, ha tisztában vagyunk a tényekkel.” (Iványi Orsolya könyvébe itt bele is olvashatsz.)

Dr. Anne Henderson: Menopauza természetesen

dr. anne henderson (szerk.)
Menopauza természetesen
HVG Könyvek, 2023, 224 oldal
Menopauza természetesen könyv

Fedezd fel a menopauza testi és lelki folyamatait, és varázsold könnyebbé és örömtelibbé ezt a fontos időszakot. Ismerd meg a hormonháztartást egyensúlyban tartó gyógynövények és a hangulatjavító illóolajok alkalmazását. Fedezz fel stresszcsökkentő és alvásjavító jógapózokat és mentális technikákat. Élvezd az energiát adó szuperételek hatását, és sajátíts el ízület- és csonterősítő gyakorlatokat. A könyv lépésről lépésre mutat be olyan természetes módszereket, amelyeket a hormonterápiát kiegészítve és attól függetlenül is alkalmazhatsz, és saját igényeidre szabhatsz. 

Dr. Mindy Pelz: A menopauza tüneteinek enyhítése

Dr. mindy pelz
A menopauza tüneteinek enyhítése
Bioenergetic Kft., 2024, 189 oldal
Dr. Mindy Pelz: A menopauza tüneteinek enyhítése könyv

Küzdelmesen telnek a változókori évek? Nem vagy egyedül. Minden nőt érintenek a hormonváltozás elkerülhetetlen hatásai – ingerlékenység, megmagyarázhatatlan szorongás, feledékenység, hőhullámok. De nem szükséges szenvedned. Sőt! Dr. Mindy Pelz programja nők ezreinek segített helyreállítani az egészségüket a menopauza viharos éveiben. Milyen jó érzés lenne kipihenten ébredni, nyugodt, vidám és tiszta aggyal, és végre könnyen és maradandóan fogyni.

A jó hír, hogy mindez lehetséges, még ennél több is. Ebben a könyvben dr. Mindy megosztja a menopauza tüneteinek enyhítését célzó programját. A szerző esszenciális tudást és nélkülözhetetlen életviteli útmutatót nyújt a változókorban lévő nők számára, hogy az újfajta megközelítés segítségével elegánsan és magabiztosan éljék meg a menopauza éveit. Dr. Mindy Pelz táplálkozási és funkcionális orvoslás szakértő, a Mindent a böjtről - nőknek című könyv bestsellerszerzője, aki már több mint két évtizede ezreknek segít visszanyerni az egészségüket.

Heather Corinna: Mi a fészkes fene ez?

heather corinna
Mi a fészkes fene ez?
Ford. Bakos András, Pázmándi Gergely, 365 Books, 2024, 436 oldal
Heather Corinna: Mi a fészkes fene ez? könyv

A könyv minden részletre kiterjedően mutatja be a változókort nemtől és életkortól függetlenül mindenkinek, akinek bármilyen kérdése, kapcsolata vagy élménye van ehhez az izgalmas életszakaszhoz fűződően. A világon élő 30 és 60 év közötti nők több, mint 80 százalékát érinti a perimenopauza vagy a menopauza. Fontos megjegyezni, hogy a változókor témakörének ismeretében rettenetesen súlyos hiányosságaink vannak, tekintet nélkül nemünkre vagy életkorunkra. A menopauza nem egy betegség és nem is a nők kizárólagos „gondja” .

A változókor egy életszakasz, ami – ahogyan életünk más szakaszai – rengeteg kihívást és legalább ugyanennyi lehetőséget tartogat. Ez a tudományosan megalapozott, mégis elképesztően szórakoztató és közvetlen hangvételű könyv segít eligazodni a változókorban lévő nőknek, megmutatja, hogyan lehetünk jó társa perimenopauzában lévő párunknak, mire kell figyelnünk, hogy érzékeny gyermekek lehessünk és azt is megtudhatjuk, milyen egy igazi menopauza-bajtárs.

Nyitókép: Pexels