A kép illusztráció. Fotó: Unsplash. konyvesmagazin.hu
ki

5+1 könyv, ha mélyebben is megismerkednél a jógával

Ezekből a kötetekből megtudhatod, hogyan hat a jóga a testre és a lélekre, és hogyan kell elvégezni pontosan a gyakorlatokat.

Június 21-e a jóga nemzetközi világnapja. Ebből az alkalomból olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével megismerheted az ászanákat, azok hatásait és a jóga szellemiségét is.

Ann Swanson: A jóga tudománya – Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Ann Swanson
A jóga tudománya
Ford. Dr. Mátics Róbert, Libri, 2023, 216 oldal
-

Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, a kötet segít a tudatos és eredményes jógagyakorlásban, a jóga anatómiájának megértésében és a szükséges technikai tudás fejlesztésében, hogy megfelelően végezhessük a gyakorlatokat, és ezáltal tökéletes harmóniába kerülhessen egymással a testünk és az elménk.

A pontos instrukciókat részletes anatómiai ábrák segítik, és az ászanák élettani hatásairól is olvashatunk. Swanson külön fejezetet szentel a jógával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseknek, mint például hogy hogyan segít a jóga a stressz kezelésében, hogyan gyakoroljuk a tudatos figyelmet és a meditációt, vagy hogy miként befolyásolja a meditáció és a jóga az agyműködést, illetve a csontozatot. 

Marion Deuchars: Jóga merev madaraknak

Marion Deuchars
Jóga merev madaraknak
Ford. Csuday Dóra, Scolar, 2023, 80 oldal
-

Jóga mindenkinek! Ha ez a madár meg tudja csinálni, akkor bárki meg tudja. Marion Deuchars évek óta jógázik, és jól tudja, milyen előnyökkel jár. Most megosztja ezt a szenvedélyét az olvasókkal az általa kitalált mókás madárfigura segítségével. Néhány ecsetvonással Deuchars minden pozícióban megörökíti a madarat, a harcosállástól a fapózig. Művészete mosolyt csal az olvasó arcára, akár gyakorló, akár kezdő jógázóról van szó, és még a mozgásszegény életmódhoz szokott embereket is arra ösztönzi, hogy úgy lélegezzenek, nyújtózkodjanak és hajoljanak, ahogyan még soha.

Deepak Chopra, Sarah Platt-Finger: Élet a fényben – Jóga az önmegvalósításért

Deepak Chopra, Sarah Platt-Finger
Élet a fényben
Ford. Mohai Szilvia, Édesvíz, 2023, 294 oldal
-

Szerinted több a jóga puszta testgyakorlásnál? Voltál már jógaórán, de szeretnéd mélyebben is megérteni, hogy mit is jelent? Ha igen, ez a könyv neked szól. A királyi (rádzsa) jóga a jógairányzatok vezető és legfontosabb képviselője – az egyéni átalakulás mindent magába foglaló útja, amely túlmutat a ma létező, a jólléttel és a gyógyulással kapcsolatos nézeteken. 

A nemzetközi bestsellerszerző, Deepak Chopra és társszerzője, Sarah Platt-Finger, Chopra jógaigazgatója egyedülálló új könyvében a gyakorlatban is jól használható, 30 napos programot kínál, amely segít megszabadulni a korlátozó szokásainktól és meggyőződéseinktől. Ismerd meg a királyi jóga mindent átölelő erejét ezzel a gyönyörűen illusztrált, informatív és átalakító erejű könyvvel!

Deborah Adele: Jamák és nijamák – A jóga etikája, avagy hogyan legyünk boldogok

Deborah Adele
Jamák és nijamák
Ford. Tóth Zsuzsanna, Ursus Libris, 2022, 206 oldal
-

A jamák és a nijamák a jóga nyolclépcsős rendszerének első két szintjét alkotják, erre épülnek a gyakorlás további elemei, például az ászanák. Ez a hiánypótló könyv az őket alkotó öt-öt etikai irányelvet mutatja be, egy szigorúnak tűnő, de a gyakorlatban a boldogsághoz vezető életvitel alapvetéseként. Minden egyes jama és nijama egy-egy fejezetet kapott, amelyben az adott irányelv alapjait leíró részt gyakorlati példák és a szerző személyes történetei illusztrálják, a fejezetek végén pedig támpontok találhatók az önálló gyakorláshoz.

Csíki Mariann: Jóga a boldog gyerekkorért – 108 gyakorlat az érzelmek útján

Csíki Mariann
Jóga a boldog gyerekkorért
Bookline, 2021, 269 oldal
-

Csíki Mariann több mint tíz éve foglalkozik gyermekjógával, oktatással és mozgásfejlesztéssel. Könyvében egy olyan mozgásformát mutat be, ami nemcsak a gyermekek egészségét őrzi meg, de fejleszti az érzelmi életüket is: megtanít uralkodni az elmén, kezelni az indulatokat, és segít megküzdeni a világ kihívásaival. A jóga rendszeres gyakorlása az intelligencia és a koncentráció fejlődéséhez is hozzájárul, miközben a gyerek – vagy épp a felnőtt –  úgy érzi, a világ legjobb játékában vesz részt.

A gyakorlatok könnyen elsajátíthatók és elvégezhetők otthoni vagy iskolai környezetben is, a szülő és a pedagógus számára pedig további módszertani javaslatokkal is kiegészülnek. A fényképes illusztrációkkal, játékos leírásokkal ellátott kötetet ugyanakkor a gyerekek is örömmel forgatják majd.

+1 Kertész Edina: Jóga Budán – Haich Erzsébet és Selvarajan Yesudian regényes története

Kertész Edina
Jóga Budán
Athenaeum, 2023, 286 oldal
-

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. Yesudian és Erzsébet két egymás mellett futó életútja egy sorsszerű találkozáskor Budapesten fonódik egybe, az 1930-as években.

A jómódú családból származó képzőművész és spirituális gondolkodó, Haich Erzsébet ekkor már az óegyiptomi misztika beavatott ismerője, aki teozófiai előadásokat is tart, a fiatal Yesudian pedig főiskolai hallgatóként a jógát népszerűsíti választott hazájában. A második világháború árnyékában különleges vállalkozásba fognak: jógaiskolát alapítanak. Az órákat Erzsébet tágas és napfényes budai műtermében tartják, ahol professzorok, hercegek, munkások és művészek együtt végzik a fizikai ellenálló-képességet fejlesztő és a tudat összpontosítására szolgáló gyakorlatokat.

A háború éveit követően az új hatalom nem nézi jó szemmel a jógakör működését, így Erzsébet és Yesudian emigrációba kényszerülnek, a magyar jógaiskola megszűnik. Ám tanítványaik továbbra is titkos összejöveteleket tartanak, hogy követni tudják, amit a spirituális tanítótól és az indiai jógitól kaptak, a tudat legtisztább forrásához vezető utat, a jóga útját. A könyvbe itt beleolvashatsz.

Fotó: Dane Wetton / Unsplash