Harari új könyve az információs hálózatok történetét mutatja be az őskortól az MI-ig
sa

Harari új könyve az információs hálózatok történetét mutatja be az őskortól az MI-ig

harari nexus történelem információ technológia mesterséges_intelligencia

Ősz elején jelenik meg az izraeli Yuval Noah Harari új kötete a Random House kiadónál Nexus: A Brief History of Information Networks From the Stone Age to AI címmel, írja a Kirkus.

A történész olyan bestseller tényirodalmi munkái után, mint a Sapiens vagy a Homo Deus, új könyvében azt vizsgálja, hogyan alakította az emberiséget az információ áramlása. Az őskortól indul, érinti a Biblia kanonizálását, a kora újkori boszorkányüldözéseket, a sztálinizmust és a nácizmust, és elér napjaink feltámadó populizmusáig. A kiadó szerint 

„Harari arra kér, hogy gondoljuk végig, mennyire összetett a kapcsolat információ és igazság, bürokrácia és mitológia, bölcsesség és hatalom között.”

Korábbi interjúnkban Harari már beszélt arról, hogyan látja az információ és az emberek kapcsolatát a narratívákon keresztül: „A fake news korántsem új jelenség – a technológia más, de a hamis hírek, a propaganda és a dezinformációk terjesztése nem újkeletű dolog. (...) Azért ragaszkodunk a nagy narratívákhoz, mert ahhoz, hogy nagyszámú embert egyesíteni tudjunk, el kell érni, hogy higgyenek egy történetben. Ez az egyetlen módja annak, hogy az emberek nagy számban együttműködjenek egymással. Ha egy kis csoportról beszélünk, mondjuk ötven emberről, ahol mindenki ismer mindenkit, nincs szükség arra, hogy valami nagyszabású fikcióban higgyenek. De ha az kell, hogy tíz- vagy százmillióan kooperáljanak egymással, akkor az csak akkor működik, ha valamiféle közös történeten osztoznak.

Harari: Az emberek nem mindig a legigazabb sztoriban hisznek
Harari: Az emberek nem mindig a legigazabb sztoriban hisznek
Tovább olvasok