Az európaiak többsége aggódik az energiaellátás miatt
ld

Az európaiak többsége aggódik az energiaellátás miatt

energiaellátás háború felmérés EU zöld könyvek hírek mellé oroszország

Az európaiak többsége szerint a térség gazdaság helyzete rossz, és legtöbbjük aggódik az energiaellátás helyzetével kapcsolatban - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből. Hogyan lehetne átállni megújúló energiaforrásokra? A Bookline Zöld podcast házigazdája, Litkai Gergely által a bevezető műsorban ajánlott könyveket szemléztük ehhez a hírhez.

A felmérés szerint az európai gazdaság helyzetének kedvező megítélése 2022 eleje óta 5 százalékponttal csökkent, jelenleg 40 százalékos. A legutóbbi, februárban közzétett adatokhoz képest 22 százalékkal 53 százalékra emelkedett azon válaszadók száma, akik úgy vélik, az európai gazdaság helyzete várhatóan tovább romlik, Magyarország esetében ez az arány 43 százalék. A válaszadók 64 százaléka rossznak találja a nemzetgazdaság helyzetét, a magyar megkérdezettek 56 százaléka válaszolt így - közölte az MTI.
Az inflációval és az energiaellátással kapcsolatos aggodalom szintje mind nemzeti, mind uniós szinten meredeken emelkedett. Az emelkedő árak, az infláció, a megélhetési költségek jelentik az egyik fő aggályt a megkérdezettek 54 százaléka számára. Ez a mutató Magyarország esetében 59 százalék. Az energiaellátás kérdése uniós átlagban a válaszadók 22 százaléka (a magyar válaszadók 15 százaléka), a gazdasági helyzet a megkérdezettek 20 százaléka (Magyarországon a válaszadók 28 százaléka) számára jelent gondot. Európai szinten tíz válaszadóból több mint hat, 62 százalék állítja, hogy az ukrajnai háború súlyos következményekkel járt személyes pénzügyi helyzetére nézve. Ez az arány Magyarország esetében 84 százalék. Uniós szinten a válaszadók 88 százaléka szerint, Magyarországon a megkérdezettek 93 százaléka szerint az ukrajnai elleni orosz háború súlyos gazdasági következményekkel jár az országuk számára.

A felmérés szerint az európaiak többsége támogatja az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára adott uniós választ. A humanitárius segítségnyújtást támogatják a legtöbben (92 százalék), majd a háború elől menekülő ukránok befogadását (90 százalék), illetve 78 százalék azok aránya, akik támogatják az EU által az orosz kormányra, vállalatokra és magánszemélyekre kivetett gazdasági szankciókat. Tíz megkérdezettből csaknem hét, 68 százalék támogatja a katonai felszerelések beszerzésének és Ukrajnába irányuló szállításának finanszírozását. A válaszadók többsége mind az EU (57 százalék), mind a nemzeti kormányok (55 százalék) válaszaival elégedett.

A válaszadók többsége, 87 százalékuk egyetért azzal, hogy az EU-nak be kell fektetnie a megújuló energiaforrásokba, csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét (86 százalék),

 és hogy az uniós országokban gyorsan fel kell tölteni a gáztárolókat, hogy télen zavartalan legyen a gázellátás (86 százalék). Emellett 85 százalékuk véli úgy, hogy az energiahatékonyság növelése csökkenti az unión kívüli energiatermelőktől való függőséget, míg 83 százalékuk támogatja, hogy az uniós tagállamok közösen vásároljanak energiát más országokból.

Litkai Gergely, Bookline Zöld rovat podcastjának házigazdája beszélgetett itt a Könyvesen arról, hogy már most sok Európai országban elkezdődött annak átgondolása, hogyan lehetne az energiakibocsátással spórolni, hogy Hollandiában például egy egész ország letekerte a fűtést, hogy ne függjön annyira Oroszországtól.

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel
Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

Minél többet foglalkozunk a fenntarthatósággal, annál több kérdéssel találjuk szembe magunkat. Litkai Gergely havonta jelentkező sorozatában szakértők és könyvek segítségével járja körbe a legfontosabb témákat. Ha közhelyek helyett komplex válaszokra, tévhitek helyett tényekre vágysz, ha szeretnéd mélyebben is megérteni napjaink legfontosabb kihívásait, hallgass bele a beszélgetéssorozatba!

A Bookline Zöld podcast házigazdája, Litkai Gergely mesél az ökolábnyomáról, a környezetvédelemről és arról, hogy a jövő érdekében hogyan alakította át életmódját. 

Tovább olvasok

Chip Heath, Dan Heath: Switch - How to Change Things When Change Is Hard

Heath, Chip - Heath, Dan
Switch - How to Change Things When Change Is Hard
Random House LCC US, 2010
-

Litkai nem akarta fenekestül felforgatni az életét amikor elkezdett arról gondolkodni, hogyan lehetne fenntarthatóbban élni, de ennek a könyvnek a segítségével elkezdett olyan célokat kitűzni, amik nem járnak nagy lemondással, de mégis lehet hatásuk.

Az angol nyelvű könyvben elsősorban azt fejtegetik, miért olyan nehéz tartós változásokat elérni a vállalatainkban, a közösségeinkben és a saját életünkben? Az elsődleges akadály az agyunkba beépített konfliktus, állítja Chip és Dan Heath. A pszichológusok felfedezték, hogy elménket két különböző rendszer - a racionális elme és az érzelmi elme - irányítja, amelyek egymással versengenek az irányításért. A racionális elme egy nagyszerű tengerparti testet akar; az érzelmi elme azt az Oreo sütit akarja. A racionális elme változtatni akar valamin a munkahelyén; az érzelmi elme szereti a meglévő rutin kényelmét. Ez a feszültség a változásra irányuló erőfeszítések végzetévé válhat - de ha leküzdjük, a változás gyorsan bekövetkezhet. A Switch című könyvben Heathék bemutatják, hogy hétköznapi emberek - alkalmazottak és vezetők, szülők és ápolók - hogyan egyesítették mindkét elmét, és ennek eredményeként drámai eredményeket értek el: - Az alacsony rangú orvosi gyakornokok, akiknek sikerült legyőzniük egy berögzült, évtizedes orvosi gyakorlatot, amely veszélyeztette a betegeket - Az otthonszervezés guruja, aki egyszerű technikát dolgozott ki a háztartásbeli rettegés leküzdésére - A menedzser, aki egy lusta ügyfélszolgálati csapatot szolgáltatási lelkesedővé változtatott azáltal, hogy eltávolította az ügyfélszolgálat egyik szokásos eszközét A lebilincselő, történetközpontú elbeszélésben Heathék a pszichológia, a szociológia és más területek több évtizedes, ellenkező értelmű kutatásait egyesítik, hogy új fényt derítsenek arra, hogyan tudunk átalakító változást elérni. A Switch megmutatja, hogy a sikeres változások egy mintát követnek, egy olyan mintát, amelyet felhasználhatsz a számodra fontos változásokhoz, akár a világ megváltoztatása, akár a derékbőséged megváltoztatása érdekel.

 

Mike Berners-Lee: Nincs B bolygó

Mike Berners-Lee
Nincs B bolygó - Kézikönyv a sorsdöntő évekhez
Ford. Tarcsay Tibor, Pallas Athéné Könyvkiadó Kft., 2020, 308 oldal
-

Nehéz megmondani, minek mennyi az ökológiai lábnyoma, mivel mennyi társadalmi és környezeti kárt okoz. Litkai Mike Berners-Lee How bad are bananas? című könyvét is ajálnja, melyben Lee arról ír, hogy minek mennyi a szén-dioxid lábnomya, hogy egy e-mailtől az iraki háborúig mi mennyi széndioxid kibocsátással jár. A Nincs B bolygó szerzőjének ez a kötete nem jelent meg magyarul, megjelent azonban a "planet B", amelyben s szerző sorra veszi, melyek a legégetőbb problémáink, és melyeket kezeljük legelőször? Vajon mindannyiunknak vegetáriánusnak kell lennünk? Hogyan vegyük igénybe a repülőgépet egy alacsony szénkibocsátású gazdaságban? Hogyan kontrollálhatjuk a technológiát? És a számtalan kérdés közül talán a legfontosabb: mit tehetünk mi személy szerint e globális kihívások közepette?

  

Paul Hawken: Visszafordítható - 100 hatékony megoldás a klímakatasztrófa megállításához

Paul Hawken
Visszafordítható - 100 hatékony megoldás a klímakatasztrófa megállításához
HVG Könyvek kiadó, 2019, 256 oldal
-

Ez a kötet 100 módszert sorol fel arra, hogyan lehet visszafordítani a klímaváltozást. És mindez nettó megtakarítást eredményezhezt. A klímaváltozás kapcsán megjelenő riasztó hírekkel szembesülve nehéz átlátni, hogy mit tehetünk a válság elhárításáért a kormányok, települések, vállalatok és az egyének szintjén. A Visszafordítható segít minket az eligazodásban: a Project Drawdown keretében elismert kutatók, tettre kész szakemberek, elkötelezett politikusok a világ minden tájáról egy tudományosan alátámasztott, gazdaságilag rentábilis, előremutató javaslatcsomagot készítettek a klímakatasztrófa megállítására.

A hiánypótló könyv 100 innovatív megoldást mutat be mindenki számára közérthető módon az élet különböző területeiről. Megismerhetünk már alkalmazott technológiai újításokat és szemléletformáló kezdeményezéseket, sőt még fejlesztés alatt álló terveket is. Ha az elkövetkező harminc évben ezeket a módszereket következetesen alkalmazzuk, csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást, visszafordíthatjuk a klímaváltozást, és lehetőséget kapunk egy élhetőbb, igazságosabb világ kialakítására is.