Eltévedt az Amazonas dzsungelében egy bolíviai férfi, egy hónap múlva találtak rá
sa

Eltévedt az Amazonas dzsungelében egy bolíviai férfi, egy hónap múlva találtak rá

zöld amazonas bolívia túlélés werner_herzog esőerdő dzsungel eltéved

Rovarokon és férgeken élt túl az amazonasi dzsungelben egy bolíviai férfi, miután eltévedt egy vadásztúrán. Könyvek hírek mellé.

A 30 éves Jhonatan Acosta eltűnését a családja jelentette be január végén, miután a férfi barátaival indult vadászatra Beniből. A 30 nap után előkerült Acosta kedden elmondta, hogy a dzsungelben rovarokat és férgeket evett, és a csizmájában gyűjtött vizet ivott, hogy túlélje, írta az MTI.

A férfit a hétvégén találták meg az utána kutató csapatok. Mint kiderült, körülbelül negyven kilométert tett meg az őserdőben, de eltévedt, és rájött, hogy körbe-körbe jár. Hazatérése után elmondta:

az volt a szerencséje, hogy sokszor esett, és így vízhez tudott jutni,

mivel különben nem élte volna túl. Ha nem volt esővíz, a saját vizeletét kellett innia.

1981-ben az izraeli Yossy Ghinsberg három hétig élt túl a bolíviai őserdőben, az ő megmeneküléséről 2017-ben Dzsungel címmel film is készült Daniel Radcliffe főszereplésével. 2021-ben pedig Antonio Sena élt túl 38 napot a brazíliai őserdőben, miután egy Cessna kisrepülővel, amelyet ő vezetett, lezuhant.

A leghíresebb túlélő Juliane Koepcke, aki 1971-ben, 17 évesen egy repülőgépkatasztrófa során zuhant majdnem három kilométert az égből, túlélte, majd utána tíz napig kereste az embereket a perui dzsungelben. Hihetetlen történetét a When ​I Fell From the Sky című könyvben írta meg, ami egyelőre angolul elérhető, magyarul nem.

Ajánlunk viszont helyette két másik kötete, ami elgondolkodtató, illetve hasznos lehet.

WERNER HERZOG
Dereng a világ
Ford. Szijj Ferenc, 21. Század, 2022, 112 oldal
-

Ugyan Werner Herzog első regénye nem Dél-Amerikában játszódik, mégis sokat elmond arról, mit jelent túlélni az esőerdőben. Az erősen filozofikus hangulatú, költői könyvecske a japán Onoda Hiroo történetét mondja el, aki a második világháború után még 29 évig folytatta a küzdelmet egy szigeten. Onoda a kötetben az önfelemésztő elköteleződés hérosza, aki emberfeletti erővel tart ki egy abszurd történelmi helyzetben, és Herzog ábrázolásában mindvégig megőrzi a méltóságát. A könyv 2022-ben 6. lett az év könyve listánkon, korábban pedig, mikor a hét könyve volt, azt írtuk róla: “Dereng a világ - szól a kisregény címe, és megőrzi a kétértelműségét. Hajnalodik, és végre felébredünk, és megláthatjuk a világot olyannak, amilyen? Vagy az esőerdő súlyos páratömegei mögül felderengő valóságfoltok ezek, amikből jól-rosszul megpróbálhatjuk értelmezni a létezésünket? Herzog árnyaltan ábrázolja az állhatatosság hiábavalóságait, és nála egy ember téveszméje is epikusan megrendítővé nemesedik.”

Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik

Werner Herzog német filmrendező első regénye tökéletesen illeszkedik az életműbe, hiszen összemosódik benne költői fikció és a valósághűség, hőse pedig a hiábavalóság és a megszállottság újabb hérosza, Onoda Hiroo, aki a második világháború után még 29 évig folytatta a küzdelmet egy szigeten. A Dereng a világ éppúgy szól a narratívák erejéről, mint az idő illúziójáról. Ez a hét könyve.

Tovább olvasok

John Hudson
Hogyan éljük túl? - Leckék az extremitások világából a hétköznapokra
Ford. Herskovits András, Kulcslyuk, 2020, 320 oldal
-

Akár extrém körülmények között kell boldogulnunk, akár egy nehéz hétköznapi helyzetet szeretnénk ép bőrrel megúszni, John Hudson könyve felbecsülhetetlen segítséget nyújt ahhoz, hogy sikerrel vegyük az akadályt. A szerző a Brit Királyi Légierő extrém túlélési kiképző tisztjeként tudja, hogyan működik a pszichénk nagy nyomás alatt, és milyen mentális beállítódásra van szükség ahhoz, hogy szorongató helyzetekben is jó döntéseket hozzunk. Az a tudati beállítódás és gondolkodásmód, amely a katonák túlélését biztosítja kiélezett szituációkban, a mindennapi élet valamennyi megterhelő helyzetében is eredményesen alkalmazható. Legyen szó egy nehéz konfliktusról, egy fontos tárgyalásról, egy állásinterjúról, egy aktuálisan fenyegető veszélyről, vagy éppen egy hatalmas kihívásról, a lényeg, hogy tudjuk, miként maradhatunk higgadtak és hatékonyak akkor is, amikor komoly a tét és nagy bennünk az érzelmi feszültség. A szerző lebilincselő megtörtént eseteken keresztül mutatja be a túlélés pszichológiáját, rengeteg hasznos információval, praktikus tippel és bevált stratégiával látva el az olvasót.