Beleolvasó jelenkor roberto_bolano

Minden latin-amerikai értelmiségi alapvetően azzal van elfoglalva, hogy megéljen

.konyvesblog. | 2016. december 15. |

b289196.JPG

2003-ban, egy nem megfelelően kezelt hasnyálmirigy-gyulladás következtében elhunyt a dél-amerikai irodalom fenegyereke/korszakos zsenije/örök lázadója. Hogy ezek közül melyik, az nézőpont, és az aktuálisan tárgyalt művének kérdése. Roberto Bolaño a halála előtt arra kérte szerkesztőjét, hogy utolsó regénye, a monumentális 2666 öt könyvét öt külön kiadásban publikálják, mert így a jogdíjakból több pénz folyna be két gyermekének, Lautarónak és Alexandrának. A regény egy évvel később jelent meg spanyolul egyetlen kötetben, angolul 2009, magyarul idén november óta olvasható.

Roberto Bolaño: 2666

Fordította: Kutasy Mercédesz, Jelenkor, 2016, 828 oldal, 5999 HUF

 

Az első könyvben (A kritikusok könyve) négy európai irodalomkritikus alakít ki szerelmi sokszögeket, és rajong egy titokzatos német szerző, Benno von Archimboldi iránt, aki miatt hárman még a mexikói Santa Teresába is hajlandóak elutazni. A második könyv (Amalfitano könyve) címszereplője egy chilei irodalomprofesszor, akit kritikusaink egészen addig a pillanatig semmibe vesznek, amíg ki nem derül, hogy ő is kedvencük fordítóinak egyike. A professzor rövid ideje él a városban tizenhat éves lányával, Rosával, egy kamaszlányt egyedül nevelni pedig sehol nem egyszerű, főleg Santa Teresában, ahol már az is kisebbfajta csodának számít, ha pár hónapig egyetlen női holttest sem bukkan elő a környező sivatagból. A harmadik könyvben (Fate könyve) egy fekete amerikai újságírót követünk a városba, akinek egy helybéli bokszmérkőzésről kell tudósítania a bokszrovat tiszteletbeli, és a regényidőben már halott főszerkesztője helyett. Fate alig konyít valamit a sportághoz, ezért amikor először hall a nőgyilkosságokról, úgy dönt, valódi újságírói munkát fog végezni, és beleássa magát a történtekbe. A negyedik könyv (A gyilkosságok könyve) bevezetés a pokolba: Bolaño sorra veszi a Santa Teresa-i nőgyilkosságokat, hogy aztán az utolsó fejezetben (Archimboldi könyve) úgy adjon választ mindenre, hogy tulajdonképpen nem ad választ semmire. 

Mexikóban az ember lehet nagyjából halott

Amikor Roberto Bolaño elkezdett dolgozni a minden szempontból monumentális 2666-on, amely olyan megfejthetetlen, mint a címéül választott szám, és olyan maradandó, mint a gyerekkorban elvakart seb, már tisztában volt azzal, hogy nem biztos, hogy életben lesz, amikor megjelenik. Bolaño 2003-ban, a...

Olvass bele a regénybe>>

2666_reszlet by konyvesblog on Scribd