Öt kihagyhatatlan külföldi szerző a Margón

.konyvesblog. | 2017. október 13. |

21462779_1813250305370223_6615409742684068417_n_1.jpg

Az őszi Margón hagyomány, hogy nemcsak a legizgalmasabb hazai írók, de számos, talán nem annyira ismert, ám az olvasók figyelmét abszolút megérdemlő külföldi szerző is képviselteti magát. A címben csaltunk egy kicsit, mert az öt szuper programon összesen hét külföldi, és két magyar íróval találkozhatsz. 

Tükör, index, kuplung

Dorthe Nors: Tükör, index, kuplung

Fordította: Kertész Judit, Park, 2017, 216 oldal, 2990 HUF

 

Az idei Margó legnagyobb sztárja Dorthe Nors, akinek Tükör, index, kuplung című regényét idén Nemzetközi Man Booker Díjra jelölték. Nors volt az első dán író, akinek novelláját közölte a The New Yorker, prózájára a dán minimalizmus, és a svéd egzisztencialista hagyomány jellemző. Karateütés című novelláskötete 2016-tól olvasható magyarul, a NMB shortlistjéig jutott regénye pedig, melyben egy negyvenes fordító próbálkozik a helyes élet- és autóvezetéssel, idén jelent meg a Park Kiadónál. 

A gyermektelen, negyvenes nő mellékszereplő mások életében

Sosem kérdezik, miért tartom fontosnak, hogy olyan emberekről írjak, akik önmaguk elvesztésének határán mozognak - vagy annak a határán, hogy betekintsenek igaz valójukba - írta On the Invisibility of Middle-aged Women című esszéjében Dorthe Nors, majd hozzátette, hogy annál gyakrabban kérdezgetik, miért ír olyan nőkről, akik hozzá hasonlatosak.

Túlélés dán recept szerint

Ha meg akarjuk fejteni a skandináv irodalom népszerűségének titkát, mindenekelőtt az északi írók különleges, sok esetben meglepő látásmódjához kell közelebb férkőznünk. Egy ilyen vállalkozáshoz kiváló alapot nyújthat a nemzetközi viszonylatban az egyik legsikeresebb dán szerzőnek számító Dorthe Nors Karateütés című novelláskötete.

A szerzővel D. Tóth Kriszta beszélget október 20-án 19 órától a Tesla Klubjában.

Facebook-esemény

Európa női szemmel

22089366_1830112950350625_7337505729069390502_n.jpg

A Noran Libro sorozata tíz kortárs szerző perspektívájából mutatja be, milyen ma nőnek lenni Európában. A Margón az Ideglenes szerzője, a finn Rosa Liksom, a Nem akartam Lenin lenni szerzője, a cseh Dora Čechová, és a Kozluk, mindenki másmilyen szerzője, a török Hatice Meryem cserélnek majd tapasztalatot. 

A meghívottakkal Artner Sisso beszélget október 21-én 16 órától a Tesla Klubjában.

Facebook-esemény

Szerelmes élet

Zeruja Salev: Szerelmes élet

Fordította: Adler Judith, Libri, 2017, 385 oldal, 3499 HUF

 

Izraelből érkezik Zeruja Salev, és szenvedélyes, kegyetlen regényéről mesél majd: egy Jáárá nevű nő csalja meg benne a férjét az erőszakos Ariéval, majd amikor a férfi felesége meghal, átcuccol hozzá, hogy együtt üljék végig a hétnapos rituális gyászt.

A szerzővel Winkler Nóra beszélget október 21-én 18:30-tól a Tesla Klubjában.

Facebook-esemény

Macskám, Jugoszlávia

Pajtim Statovci: Macskám, Jugoszlávia

Fordította: Huotari Olga, Magvető, 2017, 288 oldal, 3499 HUF

 

Két szálon bonyolódik a koszovói Pajtim Statovci regénye, és arról szól, hogyan tanulják választott otthonukat a hazájukat elhagyók. Egy Helsinkiben élő fiú a 21. század elején próbál társat találni az interneten, kígyót tart, és különös macskákkal ismerkedik, egy albán muszlim nő pedig 1980-ban készül az esküvőjére Koszovóban. 

Európa és a Balkán totálisan érzéketlen egymás iránt

Míg olvastam Pajtim Statovci Macskám, Jugoszlávia című regényét, végig az járt a fejemben: érzékenyítő könyv. Mégpedig rengeteg szempontból: milyen érzelmi terrorban élni gyerekként, nőként egy kvázi archaikus albán muszlim családban, milyen iszonyú egy etnicista háború keletkezéstörténete és (vég)kifejlete, milyen menekültként mintegy beszorulni két világ közé, milyen titkolni az identitás legfontosabb összetevőit.

A szerzővel és Dragomán Györggyel Gerevich András beszélget október 22-én a Tesla Klubjában.

Facebook-esemény

Egy másik lélek

Lukasz Orbitowski: Egy másik lélek

Fordította: Mihályi Zsuzsa , Typotex 2017, 404 oldal, 3500 HUF

 

Az egyik legfontosabb lengyel horrorszerző igaz történet alapján írta Egy másik lélek című regényét. Egy bydgoszczi cukrászfiú indíték nélkül, valamilyen belső hang parancsára válik benne brutális gyilkossá. Lukasz Orbitowski könyve az elidegenedés iszonyatáról és a megértés lehetetlenségéről mesél. 

A szerzővel Sopsits Árpád beszélget október 22-én 17 órától a Tesla Klubjában.

Facebook-esemény

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.