Általános cikkek lista 2008 öngyilkos

Öngyilkos magyar szerzők

.:wendy:. | 2008. január 30. |

A korábban ígérteknek megfelelően elkészült a múlt héten megjelent tíz legemlékezetesebb irodalmi öngyilkosság magyar változata. Hiszen öngyilkos nemzet vagyunk, a magyar szenvedő nép, "szomorú vasárnap", ilyenek. Nem volt tehát nehéz összeállítani a magyar listát, pár perc alatt találunk több híres magyar írót, költőt, akik saját kezükkel vetettek véget életüknek.

1. József Attila (1905 - 1937)


Tragikus sorsú költőnk került az első helyre, hiszen halála körülményei máig foglalkoztatják a közvéleményt. Az általánosan eldogadott nézet szerint utolsó heteit nővéreivel töltötte Szárszón, majd halála napján, 1937 december 3-án sétálni indult, és megmagyarázhatatlan módon egy lassan közlekedő tehervonat alá esett. Vélhetően öngyilkos lett, de időről-időre feltűnik olyan vélemény is, mely szerint szerencsétlen baleset történt. A ma múzeumként működő szárszói házban az életművet részletesen bemutató kiállítás egyetlen kissé túlzó részlete az a hatalmas keretben kiállított véres ing, amit József Attila a halálakor viselt, előtte pedig a földre fektették a vonatsín egy jókora darabját is.

2. Csáth Géza (1887 - 1919)


Csáth Géza nyíltan vállalta ópium- és morfiumfüggőségét, mindig is azt tartotta, hogy függőségei segítségével képes igazán maradandót alkotni. Ám állapota annyira leromlott, hogy úgy döntött, megszabadul szenvedélyétől. A leszokást elősegítendő falusi orvos lett Földesen, majd Regőcén. Környezetével azonban nem jött ki, megromlott a kapcsolat közte és a falusiak között, fokozódott paranoiája. 1919-ben már a bajai elmeosztályon ápolták, ám sikerült megszöknie. Visszatért otthonába, lelőtte terhes feleségét, majd saját életének is próbált véget vetni. Ám ekkor elfogták és a szabadkai Mária Valéria Közkórházba vitték. Innen is megszökött, végül a szerb demarkációs vonalnál Szabadka közelében 1919. szeptember 11-én feltartóztatták ugyan, de sikerült a szándéka: egy pantopon nevű szer segítségével megölte magát.

3. Márai Sándor (1900 - 1989)


Márai idősen, magányosan halt meg, nem tudta feldolgozni felesége, majd nem sokall később fogadott fia halálát, ezért 1989. február 22-én főbelőtte magát. A sors kegyetlen fintora, hogy ezután a rendszerváltással művei ismét nagyobb teret kaptak itthon, s A gyertyák csonkig égnek sikere után nemzetközi népszerűsége is egyre nőtt.




4. Tar Sándor (1941 - 2005)


Tar Sándort 2005. január 30-án otthonában érte a halál, amelyet feltehetően tüdőembólia okozott, ám a mindenkitől elzártan élő, magányos író halálának körülményei tisztázatlanok. Az is lehet, hogy öngyilkos lett. Azok közül, akik a rendszerváltás után nem töltöttek be közéleti szerepet, egyedül ő ismerte be nyíltan, hogy 1989 előtt együttműködött a III/III-as ügyosztállyal, s egyebek között az ellenzéki Kenedi János megfigyelése volt a feladata. A literán így búcsúzott tőle Keresztury Tibor. 

5. Wass Albert (1908 - 1998)


Az Egyesült Államokban töltött emigrációja során a Floridai-félsziget közepén elhelyezkedő Oscala Nemzeti Park területén lakott haláláig. Saját vadászpuskájával végzett magával 1998. február 17-én: szájába vette a puska csövét, s elsütötte a fegyvert. Nehéz anyagi helyzetbe került, mert szélhámosok kiforgatták a vagyonából (ami leginkább temérdek könyvének szerzői joga volt). Kívánsága teljesült azzal, hogy hamvai Erdélyben, a marosvécsi (az egykori Kemény-) kastély kertjében, Kemény János mellett nyugszanak. 

6. Sarkadi Imre (1921-1961)


Sarkadi úgy halt meg, hogy sohase fog kiderülni, vajon öngyilkosságot követett-e el, vagy egy ostoba virtuskodás áldozata lett-e. Egyéniségéből, életútjából mind a két lehetőség valószínűsíthető. Akik jól ismerték, öngyilkosságot gyanítanak; akik még jobban ismerték, balesetnek hiszik. Közel állt személyiségéhez az önpusztítás, többször játszott a halállal: volt, hogy részegen háztetőre mászott és ott sétálgatni kezdett a tetőgerincen. Máskor "két kézzel kapaszkodva az ablakpárkányba, kifüggesztette magát többemeletnyi magasságban, majd visszahúzódzkodott, és nevetve kért még egy pohár pálinkát." Ugyanígy halt meg: 1961. április 12-én, Gagarin űrrepülésének éjjelén Budapesten kizuhant egy Bécsi utcai ház ötödik emeleti ablakából - Kondor Béláéból.

7. Juhász Gyula (1883 - 1937)


Juhász Gyulát 1929-től kezdve haláláig kilenc alkalommal kezelték a szegedi Ideg- és Elmegyógyászati klinikán. Czeizel Endre tanulmányában részletesen elemzi az esetet, az utolsó napról így ír: "Az idegklinikáról való utolsó távozása után rokonai állandó lehangoltságáról számoltak be, senkivel sem érintkezett, még edesanyjával sem beszélt. Csak erős altató hatására tudott aludni, étvágya azonban kielégítő volt, de az újságolvasáson kívül mást nem csinált. 1937 április 5-én nem kelt fel szokásos időben, sőt édesanyja tíz óra tájban sem tudott lekelt verni belé. Ekkor vette észre, hogy az általa őrzött veronálosdoboz, amelyben a költőtől távol, elrejtve tartotta a napi adagokra elkülönített gyógyszert, üres. Eszerint a gyógyszeres önmérgezésre április 4-én, születésnapjának estéjén kerülhetett sor. (...) A klinikán minden orvosi erőfeszítés hiábavalónak bizonyult, mély öntudatlanságából nem tudták visszahozni." 1937. április 6-án, ötvennégy éves korában halt meg.

8. Osvát Ernő (1877 - 1929)


A Nyugat elindítója és szerkesztője, Babits és Móricz felfedezője, "a legjobb olvasó", aki úgy szerkesztette a Nyugatot, hogy összesen kétszer írt bele szerzőként saját maga, nem tudta elviselni a fájdalmat, amit lánya, Ágnes elvesztése okozott, ezért 1929. október 28-án este mellbe lőtte magát. Maga is beteg volt: Kosztolányit például a húszas évek közepén felszólította, hogy fejezze be műveit, amennyiben azt akarja, hogy ő még olvassa azokat; mégis lánya halála volt az, ami őt is elszólította. Osvát Ágnes gyógyíthatatlan tuberkolózisban szenvedett, 1921-től nyolc és fél éven át volt ágyhoz kötött beteg. Osvát felesége 1927-ben lett öngyilkos; az apa ezután egyedül ápolta Ágnest. Végakarata szerint, emlyet haláluk napján a szerkesztőségben vetett papírra, sem a temetésén, sem a Nyugatban nem emlékeztek meg róla. Aznap este Ágnes rohamainak megindulásakor hiába adták be sorra az injekciókat; miután lánya meghalt, Osvát mellbe lőtte magát, de csak a Rókus Kórházba szállítása után halt meg.

9. Szilágyi Domokos (1938 - 1976)


Szilágyi Domokos, az erdélyi magyar avantgárd irodalom kiemelkedő alakja 1976. november 2-án Kolozsvárott önkezével vetett véget életének. Feladta, nem akart tovább küzdeni súlyos betegségével. Négy nappal később a házsongárdi temetőben temették el, Nagy László búcsúztatta. A költőről 2006-ban felröppent a hír, hogy a Securitate ügynöke volt, amit sosem tudott feldolgozni -- ennek fényében halálát és betegségét úgy is értelmezik, hogy nem tudta megbocsátani magának tettét, amely végleg felőrölte.

10. Hervay Gizella (1934 - 1982)


Hervay Gizella költőnő öngyilkosságával tragikus családi történetre tett pontot: 1977-ben a bukaresti földrengésben meghalt a fia, és ezt a tragédiát már nem tudta kiheverni. Akárcsak férje, Szilágyi Domokos 1976-ban, Hervay is maga döntött úgy 1982. július 2-án, hogy véget vet életnek.

 

 

 


(forrás: litera)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.