Általános cikkek lista 2008 öngyilkos

A tíz legemlékezetesebb irodalmi öngyilkosság

.:wendy:. | 2008. január 27. |
Legyenek golyók, mérgek, lándzsák, az írók rengeteg módon próbálták kioltani nemcsak hőseik, hanem saját életüket is. A Times következő listája Gery Lachman The Dedalus Book of Literary Suicides (Útmutató az irodalmi öngyilkosságokhoz) című könyvéből készült.

Biztosak vagyunk benne, hogy el fog szabadulni a kommentáradat a magyar példákat illetően, már készül a hazai lista. Várjuk a szavazatokat, akár részletes leírással: hogyan, mikor, miért halt meg az illető szerző. Én például olyannyira vonzódom az ilyen morbid kimutatásokhoz, hogy minden irodalomtörténet vizsga előtt "Ki miben halt meg?" listát készítettem az összes íróról - csak egy példa: Csiky Gergelynek egy kellemes családi ebéden torkán akadt a csirkecsont, és a fulladozás következtében szívrohamban elhunyt.



1. Empedoklész – vulkánba ugrás

A legenda szerint Empedoklész, görög filozófus az Etnába ugrott bele titokban, hogy teste nyom nélkül hamvadjon el és az emberek azt higgyék, hogy halhatatlan istenné változott és felszállt a mennybe. Ám az igazságra fény derült, amikor az Etna nem törődve Empedoklész terveivel az egyik kitörésnél kidobta magából a filozófus arany saruját.








2. Thomas Chatterton – mérgezés


"A csodás fiú", ahogy Wordsworth nevezte tizenhét évesen követett el öngyilkosságot, amikor már nem bírta tovább London kispolgári nemtörődömségét, ahova a vidékies Bristolból menekült. A város nem fedezte fel Chatteron tehetségét, hanem hagyta éhezni kis padlásszobájában. Chatteron túl büszke volt, hogy alamizsnáért könyörögjön, vagy hogy akár elfogaja a felajánlott segítséget. Inkább szenvedett, írta verseit és cikkeit, küldözgette őket szerkesztőknek, akik vagy hagyták elkallódni azokat a szerkesztőségekben, vagy megjelentették, de persze honorárium nélkül. Végül úgy döntött, hogy feladja, és arzént vett be, utolsó rohamában még megsemmisítette a verseit is. Ám egy másik feltételezés szerint Chatteron baleset áldozata lett, véletlenül adagolta túl az arzént, amellyel szifiliszét akarta kezelni.


3. Heinrich von Kleist - pisztolylövés


1811 November 21-én egy Berlin melletti, a Wannsee-tóra néző kis dombon, Heinrich von Kleist német regény- és drámaíró szíven lőtte kedvesét, a 31 éves gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedő Henriette Vogelt, majd szájába vette a pisztolyt és meghúzta a ravaszt.












4. Gerard de Nerval – akasztás

Az okkult tudományokkal foglalkozó Nerval, akit leginkább arról ismert a közvélemény, hogy egyszer homárt sétáltatott a párizsi királyi palotában, nem bírt tovább küzdeni saját démonaival, belefáradt saját idegbetegségébe és felakasztotta magát egy szalaggal, amelyet évek óta magánál tartott, és amiről azt állította, hogy magának Sába királynőjének a harisnyakötője volt.










5. Jack London – morfin túladagolás


Jack London morfin- és ópiumfüggő volt, emellett súlyos alkoholista is, egyike volt az első íróknak, akik nyíltan vállalták alkoholproblémájukat. London mindig is játszott a tűzzel, bevallotta, hogy egyszer kis híján halálra itta magát egy mulatság alkalmával, máskor belevetette magát a tengerbe a San Francisco-i öbölnél, és órákon át próbálta megfullasztani magát, de aztán "egyszer csak megszállt valami érzelgős érzés, hogy menjek ki a vízből." London órákon át próbált megfulladni, de aztán kijózanodott, és végül egy halász mentette meg az életét.




6. Virginia Woolf – vízbefulladás


1941 Március 28-án, miután Virginia Woolf férjének megírta a világirodalom talán legszebb búcsúlevelét telerakta kövekkel a zsebeit és a sussexi otthonukhoz közeli Ouse folyóba ölte magát.
















7. Ernest Hemingway – puskalövés


Hemingway-t mindig is érdekelték az öngyilkosság különböző formái. Saját öngyilkosságát - puskájával lőtte fejbe magát - életét felőrlő alkoholizmusa mellett magyarázhatja az a durva elektrosokk-terápia, amit depressziója kezelésére kapott, és ami tönkretette memóriáját, képtelen volt többé írni.












8. Sylvia Plath – gázmérgezés


1963 február 11-én, egy szombati éjjelén Silvia Plath elkészítette kisgyerekeinek a másnapi reggelit: tejet és pár szelet kenyeret tett ki az asztala - bár a gyerekek még túl kicsik voltak, hogy önállóan egyenek. Majd szélesre tárta a gyerekszoba ablakát, törölközőkkel és ragasztószalagokkal alaposan betömte a konyhaajtó alatti réseket, hagyott egy cetlit, hogy majd hívják az orvosát, a fölre terített egy ruhát, hogy kényelmesebben fekhessen. Végül megnyitotta a gázt és a sütőbe helyezte a fejét.


9. Anne Sexton - a kocsijában gázosította el magát


Anne Sexton egy válás után, magányosan, a barátoktól és rokonoktól eltávolodva élt. Alkoholproblémái felőrölték kreativitást, öngyilkossága nem volt meglepő. Nem hagyott semmilyen búcsúlevelet, senkit sem értesített előtte. Utoljára régi barátjával, Maxine Kuminnal ebédelt, és a barát elmondása szerint normálisnak tűnt. Majd Sexton beült a kocsijába a garázsban és beindította a motort, közben rádiót hallgatott.






10. Yukio Mishima – hara-kiri


1970 november 25-én Yukio Mishima közönség előtt hara-kirit követett el. Szeretője és tanítványa Masakatsu Morita szintén hara-kirivel végzett magával miután képtelen volt lefejezni Mishimát, az előzetes terveknek megfelelően, így nem sikerült a szertartás kaishakunin-nak nevezett része, amely a kizsigerelés fájdalmait hivatott megszűntetni. Végül mindkettőjükkel egy harmadik személy végzett. Mishima célja egy olyan magánhadsereg létrehozása volt, amely az ősi szamurájhagyományokat támasztja fel.



TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.