Általános cikkek amerika gyerek fiatal athenaeum 2008

Ne állj be a sorba

.:sz-b:. | 2008. szeptember 01. |

C-
Todd Strasser: A Hullám, Athenaeum, 2008, 176 oldal, 2490 Ft

Ez azon ritka könyvek egyike, amik filmben jobbak, az itthon mostanában a mozikba kerülő filmet ugyan még nem láttam, de nagyon csodálkoznék, ha rosszabb lenne. A könyv ugyanis nagyon rossz. Marhára sajnálom, mert az alapsztori kiváló, ráadásul valós eseményekre támaszkodik, az ún. Harmadik Hullám-kísérletre, amit egy Ron Jones nevű történelemtanár végzett másodikos gimnazistákkal (gimnazistákon?) a kaliforniai Palo Altóban, 1967-ben. Jones, amikor rájött, hogy nem tudja elmagyarázni a tanítványainak, hogyan volt lehetséges az, hogy átlagos német állampolgárok asszisztáltak a nácik rémtetteihez, úgy gondolta, inkább megmutatja nekik. Elindította a Harmadik Hullámnak nevezett mozgalmat, kisebb önfegyelmezési feladatokkal kezdett, később tagkártyát osztott, saját karlendítéses köszönést vezetett be, újoncokat toboroztatott. Innen nem mesélem tovább, a regény ugyanis pontról pontra követi a valós eseményeket, és hátha van Önök között, aki mégiscsak el akarja olvasni.

Amit, nem győzöm hangsúlyozni, nem javaslok, hiába van reneszánsza a "gyerekek mikrotársadalma extrém helyzetben"-regényeknek (most éppen a távol-keleti vonulatnak), hacsak nem szeretnek könyveken bosszankodni. Amennyiben Önök direkte szeretik az elpuskázott lehetőségeket, az elnagyolt, belső logikát nélkülöző történeteket, a papírmasé figurákat és a robothangon elkántált dialógusokat, akkor viszont imádni fogják. A könyv egyébként ugyanúgy 81-ben jelent meg eredetileg, mint a Palo Altó-i eseményeket elsőként feldolgozó tévéfilm. A források ellentmondanak egymásnak, hogy a regény alapján készült a film, avagy a tévéfilm forgatókönyvéből íródott utólag a könyv, a felületesség alapján az utóbbira fogadnék, de a borzalmas dialógusok mégsem erre utalnak. Nem hiszem, hogy egy akár mégoly rossz forgatókönyvet ennyire tovább lehetne butítani.

Annyi menti - talán, esetleg, valamennyire - a regényt, hogy ifjúsági könyvnek íródott, a szerző, Todd Strasser nagyjából 130 hasonlón van túl. Sose olvastam kortárs amerikai ifjúsági könyveket, de lehet, hogy a fent felsorolt defektusok egyenesen alapkövetelmények (jó, valójában nem hiszem ezt). Kézenfekvő: az új filmhez kellett volna íratni egy könyves remake-et is valami felnőttszerzővel, és mindenki elégedett lenne.

Olvass el egy részletet a könyvből!

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.