Általános cikkek amerika gyerek fiatal athenaeum 2008

Ne állj be a sorba

.:sz-b:. | 2008. szeptember 01. |

C-
Todd Strasser: A Hullám, Athenaeum, 2008, 176 oldal, 2490 Ft

Ez azon ritka könyvek egyike, amik filmben jobbak, az itthon mostanában a mozikba kerülő filmet ugyan még nem láttam, de nagyon csodálkoznék, ha rosszabb lenne. A könyv ugyanis nagyon rossz. Marhára sajnálom, mert az alapsztori kiváló, ráadásul valós eseményekre támaszkodik, az ún. Harmadik Hullám-kísérletre, amit egy Ron Jones nevű történelemtanár végzett másodikos gimnazistákkal (gimnazistákon?) a kaliforniai Palo Altóban, 1967-ben. Jones, amikor rájött, hogy nem tudja elmagyarázni a tanítványainak, hogyan volt lehetséges az, hogy átlagos német állampolgárok asszisztáltak a nácik rémtetteihez, úgy gondolta, inkább megmutatja nekik. Elindította a Harmadik Hullámnak nevezett mozgalmat, kisebb önfegyelmezési feladatokkal kezdett, később tagkártyát osztott, saját karlendítéses köszönést vezetett be, újoncokat toboroztatott. Innen nem mesélem tovább, a regény ugyanis pontról pontra követi a valós eseményeket, és hátha van Önök között, aki mégiscsak el akarja olvasni.

Amit, nem győzöm hangsúlyozni, nem javaslok, hiába van reneszánsza a "gyerekek mikrotársadalma extrém helyzetben"-regényeknek (most éppen a távol-keleti vonulatnak), hacsak nem szeretnek könyveken bosszankodni. Amennyiben Önök direkte szeretik az elpuskázott lehetőségeket, az elnagyolt, belső logikát nélkülöző történeteket, a papírmasé figurákat és a robothangon elkántált dialógusokat, akkor viszont imádni fogják. A könyv egyébként ugyanúgy 81-ben jelent meg eredetileg, mint a Palo Altó-i eseményeket elsőként feldolgozó tévéfilm. A források ellentmondanak egymásnak, hogy a regény alapján készült a film, avagy a tévéfilm forgatókönyvéből íródott utólag a könyv, a felületesség alapján az utóbbira fogadnék, de a borzalmas dialógusok mégsem erre utalnak. Nem hiszem, hogy egy akár mégoly rossz forgatókönyvet ennyire tovább lehetne butítani.

Annyi menti - talán, esetleg, valamennyire - a regényt, hogy ifjúsági könyvnek íródott, a szerző, Todd Strasser nagyjából 130 hasonlón van túl. Sose olvastam kortárs amerikai ifjúsági könyveket, de lehet, hogy a fent felsorolt defektusok egyenesen alapkövetelmények (jó, valójában nem hiszem ezt). Kézenfekvő: az új filmhez kellett volna íratni egy könyves remake-et is valami felnőttszerzővel, és mindenki elégedett lenne.

Olvass el egy részletet a könyvből!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.