Általános cikkek kína nobel-díj nobel mo jen

Mo Jen nyugalmat akar

.konyvesblog. | 2013. május 14. |

PEK50_NOBEL-MOYAN-_1011_11.jpg

Nem csak az utazásokat, de a média kitüntetett figyelmét is unja 2012 irodalmi Nobel-díjasa, Mo Jen. A kínai író hallotta, hogy már megtörtént a 2013-as Nobel-jelöltek véglegesítése, és nagyon reméli, hogy az idei győztes bejelentése után rá senki nem figyel többé. Szeretne végre visszaülni az íróasztalához, hogy elkezdhessen dolgozni. A nyugalomra viszont még legalább öt hónapot várnia kell.

Mindenki hagyjon békén, én csak írni akarok! Mo Jen, akinek nemrég megjelent, Nagy ceremónia című könyve az író svéd útját eleveníti fel, valószínűleg ezzel a kijelentéssel akart véget vetni a Nobel-bizottság döntésének helyességéről szóló vitáknak. Az író, aki többek között azzal hökkentette meg a közönséget, hogy védelmébe vette a cenzúrát, a Pekingben tartott, második Kínai-Ausztrál Irodalmi Fórumon beszélt a sikerrel járó társadalmi felelősségvállalásról.

Nem érzi úgy, hogy nagyobb társadalmi felelősséget kellene vállalnia, hiszen díját nem az adófizetők finanszírozták, neki pedig sem adottsága nincs a politikához, sem egyéb érdeke nem fűződik a politikussá váláshoz. Mo Jen már az eredményhirdetés előtt is negatívan nyilatkozott az irodalmi díjjal járó közfeladatokról, és mint ahogy írói álneve is mutatja, inkább nem beszél, és nem akarja megváltani a világot. Dolgozni szeretne csendben, nyugalomban,és néha titokban jótékonykodni. Bár dicséretesnek tartja, ha egy díjazott úgy érzi, tennie kell valamit a közösségért a Nobel elnyerése után, szerinte nem kellene erkölcstelennek beállítani azt sem, aki másként gondolja, bármi is motiválja erre.

Nem titok, hogy a kínai kormány aktívan kampányolt, hogy meglegyen végre az első hivatalosan is elismert kínai irodalmi Nobel (2000-ben Kao Hszi-csieng kapta az elismerést, ám ő 1998 óta francia állampolgárként él, ezért hazájában kegyvesztett lett – a szerk.), ám Mo Jen hangsúlyozta, a díjat egyéni irodalmi eredményeiért ítélték neki, nem pedig a politikai nyomás miatt.

Az író tavaly október óta számos hazai és külföldi média megjelenésen van túl. A kínai mikroblog-szolgáltatáson, a Sina Weibon a díj elnyerése után posztolt utoljára, utolsó bejegyzésében köszönetet mondott a rajongóinak, és üdvözölte bírálói kritikáit is.

Forrás: TheAtlantic

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!