Mo Jen a Nobel-díj körüli dolgokat írta meg

.konyvesblog. | 2013. április 20. |

Megjelent Mo Jen irodalmi Nobel-díjas szerző legújabb kötete Kínában: a távol-keleti ország nemzeti könyvvásárán bemutatott könyvben az író svédországi útjának emlékeit eleveníti fel.

Ez az első kötet, amely azóta lát napvilágot Mo Jentől, hogy decemberben Stockholmban átvette a Nobel-díjat. A most megjelent úti beszámoló az 58 éves író szerint azt is jelzi, hogy visszatér az íróasztal mögé, mert új regényt akar írni.

A Nagy ceremónia címet viselő írást Hajnan tartomány fővárosában, Haikouban mutatták be a nagyközönségnek. Mo Jen úgy fogalmazott, azért írta meg ezt a könyvet, hogy bepillantást adjon az olvasóknak svédországi útjáról és a Nobel-ceremóniáról.

Mint mondta, az utazás és a díjátadó olyan volt számára, mintha nem vele, hanem valaki mással történne. "Egy előadás nézőjévé váltam, de láttam, hogy a többiek is ugyanígy voltak ezzel. Láttam, hogy a főszereplőt, a díjazottat virágokkal halmozzák el, de kövekkel is megdobálják" - fogalmazott. Mo Jen műveit és hallucinatorikus realizmusként emlegetett stílusát ugyan világszerte elismerik, kitüntetése ellen azonban többen felemelték szavukat, mondván hogy a szerző túl szoros szálakkal kötődik a távol-keleti ország kommunista vezetéséhez.

Peking szerint Mo Jen az első kínai író, aki Nobel-díjat kapott. Kao Hszi-csieng, az irodalmi Nobel-díj 2000-es kitüntetettje 1988-ban elhagyta Kínát, azóta francia állampolgár, hazájában pedig kegyvesztett lett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.