Mit vegyünk karácsonyra szemüveges, kordzakós bölcsészeknek?

Könyves Magazin | 2007. december 23. |

Sok családban (ha nem is a legszűkebb családi körben, persze, haha) akad egy fáradt tekintetű kordzakós fiatal, aki a bölcsészkar falain kívül csak árnyéka önmagának, és évek óta komoly kihívás igazán találó ajándékot venni neki. Következő (hangsúlyozzuk: vázlatos) összeállítással a tanácstalan rokonoknak+ismerősöknek szeretnénk segíteni. Ha az itt található könyveket nem találják meg a célszemély kollégiumi/otthoni könyvespolcán, akkor csak támogatni tudjuk e kiadványok beszerzését. Listánkon vannak friss könyvek és újrakiadások is azoknak, akik biztosra akarnak menni.

Hajtás után sok-sok könyv:
B+
DrMáriás: Lipót, Noran, Bp., 2007.
Az első kórházprivatizációs regényként reklámozza a Noran kiadó drMáriás új, Lipót című regényét. A magyar nyelvben a Lipót szó az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézetet jelöli, vagyis a normálisnak nevezett társadalomból kizárt emberek gyűjtőhelyét. drMáriás felforgatja ezt kettősséget, és ahogy minden kórházas, elmebeteges történet, ez is arra játszik rá, hogy a normálisnak tartott társadalom nem normális. Ez a rojtosra használt allegória mégis izgalmas olvasmánnyá változik a Lipótban, mert drMáriás sokféle színes epizóddal tölti fel az elég laza kontextust: betlehemezés, kupleráj és élve boncolás is van. Kedvenc jelenetemben hősünk elindul egy vödörbe tett szívvel, hogy eladja. Súlyosan szürreális történet társadalmunkról, amit a vizitdíj díszit, miközben az egészségügyhöz legalább annyian értenek már, mint a focihoz. Miért van az, ha valaki elmebetegekről ír, akkor központozás nélküli folyószövegben gondolkodik? Pedig az még nagyobb odafigyelést és strukturáltságot jelent. Örök végtelenség, se eleje, se vége.


A
Bérczes László: Cseh Tamás - beszélgetőkönyv, Új-Palatinus, 2007, 334 oldal, 3800 Ft

Hálistennek vannak jópáran, akiknek meghatározó élményt, sajátos életérzést jelentenek Cseh Tamás dalai. Ha például a célszemély, akinek ajándékot keresünk, csak azért tanult meg 3-4 akkordot gitáron, hogy mindent elsöprő átéléssel adhassa elő azt, hogy „A negyedik éjszakán mentem utcák során.” vagy azt, hogy „Artúr! Artúr! A vonat nézd bent áll!” és egyébként is rajongója Cseh Tamás (és Bereményi Géza) kétségkívül nagyszabású életművének, akkor bátran ajánljuk ezt a könyvet. Bérczes László húsz őszinte, bensőséges hangulatú beszélgetésben próbálja meg bemutatni Cseh Tamás életét, annak gyermekkorától kezdve, első fellépésén át egészen máig, kalandos történeteket mesélve (meséltetve) így el.

A
Parti Nagy Lajos-Banga Ferenc, Magvető, 170 oldal, 2990 Ft.

Meg fognak szólni, de nem állom meg, hogy még egy Magvető kiadványt ne javasoljak, remélem mindenki elhiszi, hogy semmilyen aljas megfontolás nem vezérel, egyszerűen csak egy fontos szövegről van szó. Parti Nagy Lajos és Banga Ferenc közös kötetéről, melyben a szövegekért előbbi, illusztrációkért utóbbi a felelős. Parti Nagy szövege egy játékos és csapongó, nem mellesleg patinás, régies nyelvezettel megírt szövegfolyam, avagy szócikk-folyam, mely a világot alkotó négy őselemmel, s így a világmindenség mibenlétével foglalkozik. Hogy mi is a murmutér? Profán választ adva egy furcsa kis állatka, a vakond valamely alfaja talán, legalábbis nem szakavatottként óvatosan ezt mondanám. Bonyolultabban válaszolva talán a Parti Nagy által is idézett manierista költőnk, Rimay zaklatott, kora-barokk tájairól ismert "vizi hüvelvény" rokona: Sosem látott, már-már mitikus teremtmény, mely a föld-méllyi járatai átaljártában segít megismerni a négy elem alkotta mindenséget, ami a kötet tárgya.

A-
Philip Roth: Akárki, Európa, Bp., 2007.

Nem a legjobb ajándék Roth könyve, aminek központi témája egy öreg férfi utolsó heteinek története. Kicsit egyszerű és közhelyes, de legalább olvasmányos. A halálról beszélni nehéz, és biztos nehezebb, ha valaki 74 éves, mint Philip Roth, az amerikaik fontos íróalakja. A borítón lévő piros gyászkeret Magyarországon nem számít túl eredeti ötletnek, mivel EP A szív segédigéiben a létező legtöbbet kihozta e szűk műfaj adta lehetőségekből. A nyitójelenetben egy New York-i zsidó reklámszakember temetésén vagyunk, ahol sorra búcsúznak tőle fiai és volt női, és akinek élettörténetét most elmesélik. Az elbeszélő egy ékszerész fiaként kezdi, majd egy sikeres reklámosként végzi. Közben gyerekei lesznek, több felesége (még dán fotómodell is extra szexuális étvággyal), de az élet teleregény, tanuljuk meg mi is, mert azért magányos a hősünk, aki akárki lehet, ugye. Az életét ráadásul megbonyolítja a WTC-tragédia, hogy még több moralizálásba fussunk.


A-
Kányádi Sándor: Tűnődés csillagok alatt - Egyberostált versek és műfordítások, Helikon, 2007, 348 oldal, 3490 Ft

Nagykaliberű erdélyi költőnk, Kányádi Sándor műveinek rendszerezésére és átfogó kiadására vállalkozik ez a háromkötetesre tervezett sorozat. Az első kötet már kapható a könyvesboltokban, Kányádi 1952 és 1976 között írt veseit és műfordításait tartalmazza, összesen 276 verset, 11 ciklusba szedve. Külön öröm, hogy a következő évekre is megtalálhatjuk így a tökéletes ajándékot a (nem csak) Kányádi versein szocializálódott versbarátoknak, ugyanis a kiadvány második és harmadik része 2008-ban, illetve 2009-ben lát majd napvilágot. A kötetet a nagytekintélyű Tarján Tamás szerkeszti.

A+
Bartis Attila: A nyugalom, Magvető, 2007, 325 oldal, 2290 Ft.

Ha biztosra akarunk menni, akkor két könyvet tudunk ajánlani az újrakiadások közül: Nyugalom és Fogság. Bartis Attila regénye kötelező darab, ezt nyugodtan ki lehet már most jelenteni, az egyik legjelentősebb kortárs, szépprózai teljesítmény az utóbbi évekből, és mindemellett valósággal beleszögezi az embert a székbe, letehetetlen regény, klasszikus olvasmányélményt nyújt. Mivel az emberi nyomor és testnedvek nem kis dózisban kerülnek adagolásra e regényben, nem feltétlenül karácsonyi tematikájú darab, de előre szólok: a bölcsészeknek készített válogatás nem is törekedett ilyen szempontok figyelembevételére. A nyugalom hangoskönyv formájában is megjelent.

A+
Spiró György: Fogság, Magvető, 2007, 772 oldal, 3990 Ft

Csak hasonló szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a nagyszabású regényről. Szintén nem ma hagyta el először a nyomdát, de nem is olyan régen. Spiró regényét is azoknak javaslom, akik klasszikus szerkezetű, mégis megrendítően igényes olvasmányt keresnek. A Fogság a kereszténység hajnalának korában játszódik, s egy római zsidó életét meséli el, aki bejárja jóformán az egész akkor ismert világot, s közben júdeai parasztoktól Alexandria tudósain keresztül a római császári palotáig mindenhol megfordul, mi több, személyesen találkozik Jézussal is. Spiró monstre regénye átfogó, részletességre törekvő, ugyanakkor idealizmusoktól mentes, sokszor cinikus korrajz, s talán történelemszemléletéből ered, hogy meglepően sok kapcsolódási pontot mutat mai korunkkal. Annyi biztos, hogy az érzékeny befogadó éjt nappallá téve, verejtékező homlokkal olvassa ezt a regényt.


A
Filozófia, Akadémiai Kiadó, Főszerkesztő: Boros Gábor 2007, 1436 oldal, 5500 Ft

Ha kisfiunk/kislányunk filozófia szakra készül/jár, vagy pusztán csak örömét leli a témában, na, akkor itt az igazi mélyvíz. Az Akadémiai Kiadó kiadványa nem vacakol, egyenesen belevág a közepébe: Filozófia. Merész cím, merész vállalkozás. Nem ám Filozófia a hellén korban, vagy Karteziánus filozófia. Ilyen kevéssel nem éri be. Ahogy a fülszöveg is írja, ez a kiadvány, mely a kiadó Akadémiai Kézikönyvek sorozatában jelent meg, kísérletet tesz az európai filozófia történetének összefoglalására, dióhéjban, 1436 oldalon, és bármily meglepő, ez tényleg dióhéj kategóriának tűnik, legalábbis a témára való tekintettel.


B
Tandori Dezső: A komplett tandori – komplett eZ? Palatinus kiadó, 2007, Budapest, 267 oldal

Persze, majd megkapjuk, hogy mi itt párszor beszéltünk nem éppen kedvesen Tandoriról, de tisztában vagyunk vele, hogy jó bölcsész körökből nem maradhat ki Tédé bácsi, hogy is nézne az ki, hiszen minden jó bölcsész ismeri Totyit, meg Szpérót, főleg azoknak roggyan meg a térde a mester neve hallatán, akiknek a posztmodern nyelrontás az istenük. Tandori  könyve azért is fontos, mert leginkább önéletrajzi regényként, szöveghalmazként értékelhető. Ahogy a nagy A-val kezdődő és nagy Z-re végződő címe is sugallja, ez a komplett Tandori, avagy az „elder-felhár” (elderít-felhárít, legegyszerűbben fordítva: ahogy esik, úgy puffan) életfelfogás prózája: medvék, lovak, madarak meg persze Tandori minden mennyiségben, telerakva unásig ismert és egészen új önéletrajzi történésekkel. Mint mindig, Tandori ez esetben is úgy kezeli a prózát, mint egy hiperaktív kisgyerek, ugrál, csatangol, másként szólva képtelen viselkedni, szétmorzsolja az anyagot, a nyelvet, szövege darabos, mozaikszerű, leginkább a gondolkodás nyelvi, szerkesztési folyamataihoz hasonlítható. Ínyenceknek kihagyhatatlan.


Salman Rushdie: Sálímár bohóc, Ulpius, 2007, 533 oldal, 3999 Ft

És a végére egy külföldi: alig pár hete járt nálunk a felkapott író,  Salman  Rushdie,  magyarországi kiadója neki is lendült, került  pár Rushdie könyv hirtelen a boltokba. Vele sem okozhatunk csalódást, részemről inkább hivatkoznék egy kollégára, aki interjút készített a szerzővel itt a Könyvesblogon.




TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.