Mit vegyünk a gyereknek? Negyedik rész, az utolsó pillanat

m.anna | 2008. december 23. |

Az mindenkinek megvan, amikor az ember 23-án áll egy listával a kezében, és rájön, hogy elköltötte már a fizetése háromnegyedét, és még csak baromságokat vett, éneklő rénszarvast, karácsonyi szalvétagyűrűt, ilyesmiket?

Remélem, nincs. Remélem, már mindenki mindent beszerzett, és halálos nyugalommal, B és C tervekkel felfegyverkezve várja sa holnap estét. Tehát a most következő cikket csak a magam szórakozására állítottam össze, mivel korábban megírtuk, milyen gyerekkönyveket vegyenek (1., 2., 3.):

(A tovább után a gyerekkönyvek)

A+

Szabó Magda: Ki hol lakik?, 2008, Európa kiadó 1800 Ft, 48 oldal
Ajánlott kor: 2-6 év

Gyerekeknek verseskönyvet írni necces dolog, főleg a legkisebbeknek. Itt aztán nem lehet mellébeszélni, művészieskedni, vagy köntörfalazni. Ha a vers nem jó, akkor a gyerek fogja magát és unatkozik, legyen bármilyen túlhypeolt, érzékeny lelkű kortárs a szerző, legyen bármilyen formai bravúrokkal ékeskedő klasszikus. Szabó Magda verseskönyve nem túl bonyolult szöveg, de elegánsan vesz minden akadályt. Az Európa kiadó pedig a versecskék egyszerűségéhez kiválóan passzoló kötetet adott ki: Szalma Edit kedves képeivel, strapabíró, vastag papíron, szellős, gyorsan olvasható tördeléssel.

A mondókák 11 állatot mutatnak be, mindegyik állatnak egy kétversszakos, ütemhangsúlyos nyolcsoros jutott, és egy kihajtható dupla oldal. Az első versszak a hozzá tartozó első rajzzal az állatot mutatja be, a kihajtható oldalakon pedig megláthatjuk a halacskát, medvét, baglyot saját környezetében. Mind a forma, mind az egyszerű, de bájos tartalom garantálja azt, hogy egy-két olvasás után már fejből skandálhatja felnőtt, gyerek a mondókaszerű verseket. Ez a verseskönyv olyan, amilyennek lennie kell: felszabadultan és vidáman táncol a zsenialitás és banalitás borotvaéles határán. [m.anna]

B+

Gazdag Erzsi: Mesebolt, Móra könyvkiadó 2008, 69 oldal, 1890 Ft
Ajánlott kor: 2-8 év
 

Kedves, ritmusos gyerekversből sosem lehet elég. Ha szívesen beszereznénk még valamit a Bóbita és a Cini-cini muzsika mellé, akkor Gazdag Erzsi Meseboltja kiváló választás. Akár vajat nyalogató cirmos cicáról, akár a margarétával táncolni akaró szélről, akár Januárról ír is, Gazdag Erzsi versei ritmusosak, kedvesek, élvezetesek. Helyenként még a gyerek szókincsét is növelhetjük vele, ha éppen olyan kifejezésbe botlunk, mint a „barázda” vagy a „búra ád”.

K. Lukáts Kató illusztrációi pedig a versekhez hasonlóan kedvesek. Az illusztrátor nagyon jól elkapta a versek hangulatát, s azok sok szín, mozgás, szereplő révén valóban megelevenednek. Akár kis történetet elmondó verses mese, a Hóember vagy Margarét, akár egy-egy hónapot, természeti jelenséget elevenít meg a vers, mint a Január vagy a Nyári eső, mindenképpen biztos, hogy örömmel hallgatják és mondogatják majd az ovisok. [robertkatalin]
 

A-

Kaláka: Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? Cartaphilus 2008, 2200 Ft
Ajánlott kor: 6-12 év

A Kaláka azonos című hanganyagának verseit tartalmazza a kötet. De a Cartaphilus kiadványa nem csak egy CD-melléklet, nem kell ismerni vagy beszerezni mellé a Kaláka albumát, bár nem árt, mert a karácsonyi gagyizenéknél klasszisokkal jobb. És épp amiatt, mert a verseket a legnagyobbaktól válogatták össze:  így a szövegek természetesen önmagukban is megállják a helyüket, hiszen hogy a fenébe ne lenne jó egy karácsonyi antológia Nemes Nagy Ágnestől, Weöres Sándortól, Heinétől, megtűzdelve a magyar és nemzetközi népdalkincs színe-javával?

A könyvet önmagában élmény kézbe fogni, olyan kis kedves, finom, jószagú. Keresztes Dóra színes, élénk illusztrációi gazdagítják a válogatást. Én, keményvonalas Kaláka-rajongóként nem restelltem dúdolgatni a könyv végiglapozásakor, de valószínű, hogy az is tud egy karácsonyi dalestet szervezni a gyermekével, aki nem ismeri Gryllusékat, hiszen a Csordapásztorok, vagy A kis Jézus aranyalma ismert karácsonyi népdalok.

A könyv egyedüli hátrányaként csak azt hoznám fel, hogy túl rövid. A szerkesztési koncepció egyértelmű, én meg is értem, hogy azt albumokon ennyi dal volt és akkor slussz passz, viszont a reménybeli vásárló és olvasó nem szomorkodna, ha a kötet nagyjából kétszer ilyen vastag lenne, persze ugyanebben a  lenyűgöző szövegminőségben. De sajnos nem lehet mindent, talán még karácsonykor sem. [m.anna]
 

A+

Jorge Amado: Galád Kandúr és Fecske kisasszony – Egy szerelem története 2000 Ft, L’Harmattan 2008,
Ajánlott kor: 6-tól bármeddig

A kis herceg, Oscar Wilde és Kipling meséi; ezek a hívószavak, amiket el tudnék mondani Jorge Amado könyvének méltatásaként, de nem lennék túl pontos. A számomra eddig bevallom, ismeretlen brazil író valami egészen különleges csudát művel a nyelvvel, olyan leheletfinom pókhálót sző a szavaiból, amibe felnőtt is, gyermek is menthetetlenül belegabalyodik (köszönet a remek fordításért Imrei Andreának). Amado nyelve egyszerre szemtelen, pökhendi, flegma, és velejéig szentimentális- akárcsak főhőse, a Galád Kandúr, akit az egész környék egy vén, érzéketlen sárga szemű gyilkosnak tart, ami mind igaz is rá, kivéve természetesen az érzéketlent.

Mert a vén kandúr vénségére olyat tesz, ami mindenkit megbotránkoztat: szerelmes lesz a legszebb fecskelányba, akiért az egész udvar sóvárog és rajong. A feslett, titokzatos macska aztán meglepően könnyedén maga felé fordítja a kismadár szívét, de egy nagyon-nagyon szép tavasz és nyár után le kell mondaniuk egymásról.

Az a fantasztikus ebben a mesében, hogy ha csak három sorban leírom a kivonatát, mint az előbb, már tömény giccs csupa szirup, de ha kézbe veszik a könyvet, látni fogják, hogy a negédességnek vádja sem érheti. Galád Kandúr és Fecske kisasszony története felemelő, vicces és tragikus, és nem, ezek a jelzők nem zárják ki egymást. [m.anna]
 

B+

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója, Ciceró könyvkiadó 2007, 260oldal, 1690 Ft
Ajánlott kor: 12-16 év

Gondolom nincs olyan, aki ne ismerné a filmet, vagy ne hallott volna róla. Nagyon édes és nagyon rózsaszín kislányálom, ami nem restelli kimondani, hogy a lányok mind szeretnének egyszer hercegnők lenni. A könyv azonban egész jó, legalábbis az első három (érdemes amúgy egyszerre többet ajándékozni, mert az első után követelni fogja a folytatást). Nemrég a kishúgom benépesítette a Meg Cabot összessel a szobámat, úgyhogy van némi rálátásom a dologra. Van egy-két olyan része a sorozatnak, amit bottal sem piszkálnék meg, nemhogy a kezembe vegyem, az írónő valószínűleg elkurvult egy kicsit, mint ahogyan nagyon kevesen nem kurvulnak el, akik annyi pénzt kapnak hirtelen, mint ő.

Ennek ellenére azért tud valamit, a dollármillióit nem véletlenül vágták a fejéhez, tehát ha valami olya könyvet keresünk, ami szívszorító és vicces egy kicsit, viszont tele van remekül kitalált és megírt figurákkal és borzasztóan vicces, szeleburdi humorral átitatott beszólásokkal és helyzetekkel, akkor a neveletlen hercegnőt kell választanunk. A könyv kitűnően alkalmas arra is, ogy rávegyünk egy olvasni nem szerető kislányt az olvasásra, ezt tapasztalatból mondom. Persze Meg Cabot nem Goeth, Proust, vagy Jókai, de majd háromszáz oldal már fél siker. [m.anna]

B+

Wendy Darwill és Kelsey Powell: Tuti válaszok tiniknek, Animus kiadó 2008, 2290 Ft
Ajánlott kor: 12-15 év

Az édes mindegy, hogy huszonegyedik század, nincs az a scifiírók által tökéletesre álmodott jövő, amiben egy tinédzsert teljesen fel lehetne világosítani. Mégpedig azért, mert akárhányszor hallja ugyanazt, legszívesebben megkérdezné akár tizedszer is, hogy biztos legyen a dolgában. Nagyon fontosnak tartom a jó felvilágosító irodalmat, már csak amiatt is, mert egy ilyen kis könyvet fel lehet lapozni akár tucatszor is, nincs szája, ami rojtosra kopna. Az viszont nagyon nem mindegy, milyen felvilágosító könyvet választunk.

Wendy Darwill és Kelsey Powell könyvében pont az a szuper hogy nem egy nagy valami. Mindig émelygés fog el azoktól az albumnyi könyvektől, amiktől leszakad mind a két karom, és fényképes folyamatábrák segítségével magyarázzák el, hogy helló öcskös, ez itt a női nemi szerv, és nagyjából így kell használni. Tiszta hányinger ezeknek a könyveknek a félig lesajnáló, félig behízelgő stílusa is.

Az Animus kiadványa szerencsére pont nem ilyen. Kicsi, egyszerű, bármikor fellapozható. A stílusa egyszerű, tárgyilagos, nem beszél mellé. Önmagában biztos nem is ér meg egy komplett karácsonyi ajándékot, de egy kamasznak szánt csomagba gond nélkül becsúsztatható.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.