Idén ne verjük át a gyereket rossz könyvekkel

Könyves Magazin | 2008. december 12. |

Hányszor, de hányszor kaptunk olyan könyvet gyerekkorunkban karácsonyra, amiből szüleink egy sort sem voltak képesek felolvasni, és hányszor kellett rádöbbenni a díszcsomag alatt megbújó ronda és unalmas ajándékra. Idén ne csesszünk ki a gyerekekkel, ezért vegyünk értelmes, szép, kedves gyerekkönyvet nekik, amikben nem nézik őket teljesen hülyének. Mi összeszedtük a legjobbakat.

A-

Timothée de Fombelle: Ágrólszakadt Tóbiás, Móra könyvkiadó 2008, 320 oldal, 2490 Ft

Ajánlott kor: 10-14 év


Félévente legalább tíz fantasy-sikerregényt kapunk az arcunkba, amit tizen-huszon nyelvre lefordítottak, és még a bantu törzsek is olvassák, a tízéves Jacob, és NewYork Times pedig a kart-karba öltve áradoznak a fülszövegen arról, hogy letehetetlen, fantasztikus, utolérhetetlen. De az Ágrólszakadt Tóbiás tényleg az.

Rögtön azzal kezdeném, hogy abszolút főhajtás, tisztelet, dicsfény és halleluja annak, aki ki tud adni egy olyan fantasyt a kezéből, aminek nemcsak eleje, közepe és vége is van, hanem valami eredeti, új ötleten alapul. Minden kisfiú, és kislány megmentette már a világot, a túlvilágot, és az átjárható dimenziókat. Természetesen Tóbiásnak is ezt kell tennie, az első néhány oldalt ezért kicsit ásítozva lapozgattam át, annyira biztos voltam benne, hogy pontosan tudom, mi lesz a vége. Aztán arra riadtam, hogy nyakig ülök egy tanítómesében, ami a piacgazdaságról, a kapitalizmusról, a globális felmelegedésről, a tudomány felelősségéről, és egyéb fontos, aktuális problémákról magyaráz, pofátlanul átlátszóan, de olyan izgalmasan, hogy belenyirkosodik a tenyerem.

A könyv maga, szegény, sajnos elég csúnyácskára sikeredett, a borító még csak-csak, a francia kiadás magyarított változata, de ezektől a könnyített, igénytelen papírra nyomtatott kötetektől sírni tudnék. Jelen esetben viszont abszolút nem a külcsín, hanem a belbecs. És amikor a karácsonyi szünet végére a csemete átrágja magát a 320 oldalon (mert át fogja rágni magát, Reszkessetek betörők ide vagy oda), talán a kedves szülő is kézbe veheti, és elgondolkozhat, mert ez végre egy olyan mese, amin el lehet. [m.anna]

A+

Eoin Colfer: Artemis Fowl és az örökkód, Ford: Sepsei Gergely, Palatinus Kiadó, 408 o., 2008, 3200 Ft

Ajánlott kor: 10-14 év

Artemis Fowl történetei a legmodernebb tündéres mesék. A zseniális, ámde hatalmas eszét és technológiai kütyüit saját maga boldogulása – vagyis nagy kimenetelű bűnügyek – szolgálatába állító Artemis különös főszereplő. Minél gonoszabbnak akarja Eoin Colfer beállítani, annál valószínűbb, hogy a gyerekek nagyon is megkedvelik a kisfiút, aki időnként kifejezetten felnőttesen, máskor korának megfelelő gyerekként viselkedik. Hasonlóan Pinduri Berkenye, a földalatti tündérvilág tünDEFI századosát is van miért megkedvelni. A fiatal tündérlány esküdt ellensége Artemisnek, és nem mellesleg tündér, katona tündér.

A történetek érdekessége az, hogy az ír származású író hazája ősi tündérvilágát egyfelől a jól ismert lényekkel jeleníti meg – tündérek, koboldok, trollok –, másfelől azonban a tündéreknek a varázserő mellett elképesztően fejlett technológiája van. Ez, az emberekével nem csak hogy vetekedő, de azt bőven megelőző technológia a varázslattal együtt legyőzhetetlen erőt alkot, vagyis alkotna, ha nem lenne Artemis Fowl, hogy túljárjon a Nép eszén. Ez a technológia, és az, hogy Artemis a saját céljaira akarja használni, kap fontos szerepet a harmadik – és magyar nyelven egyelőre utolsó – Artemis Fowl könyvben, az Artemis Fowl és az örökkódban is.

De tulajdonképpen bármelyik Artemis Fowl könyvet megvehetjük gyerekünknek, a mesének és a mai világnak ez az ötvözete szinte biztos siker – még kisfiúk esetében is. A könnyű, nem túl hosszú, letehetetlenül izgalmas könyveket biztos nagy élvezettel fogja a gyerek forgatni. Nagy hátránya, hogy bár angol nyelven már további három kötet jelent meg (a legutolsó éppen 2008-ban), valamint három kiegészítő könyv is kapható, Magyarországon megtorpant a kiadás a harmadik kötet után. [Robertkatalin]

A++

Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú, Tamsin története, Tükörmesék

Az utolsó egyszarvú, Ciceró kiadó, 2004, 280 oldal, 2090 Ft

Tamsin története, Delta Vision kiadó, 2006, 368 oldal, 2350 Ft

Tükörbirodalmak, Delta Vision kiadó, 2007, 448 oldal, 2550 Ft

Ajánlott kor: 10-től bármeddig

Beagle a fantasy-irodalom nem csak klasszikusa, hanem egyik alapvetése is. Ha valaki a kedves olvasók közül most arra eszmél, hogy a gyermekének nincs még Beagle-könyv a polcán, ne is gondolkozzon többet a karácsonyi ajándékon. Tőle tulajdonképpen bármit lehet ajánlani, Az utolsó egyszarvú az a klasszikus, amit a legtöbben ismerni szoktak, de ezt lehetőleg senki ne azonosítsa azzal az ostoba, bárgyú és érzelgős rajzfilmmel, ami Amalthea félszeg, kecskeszerű báját „én kicsi pónim”-szerűvé fazonírozta. Az utolsó egyszarvú egy élő, dallamos, lüktető szöveg, ami egyszerre tud mitikus, hétköznapi, torokszorító, és ironikus lenni, mindezt pedig olyan lassan, szinte felismerhetetlenül finom eszközökkel éri el, ami sajnos kezd egyre ritkább lenni a fantasy-paletta túl harsány színei közt.

Míg az egyszarvú inkább a hat-tíz éves korosztály kedvence (mondjuk én bárkinek lelkifurdalás nélkül a kezébe nyomnám), a DeltaVision kínálatából szemezgethetünk az egész családnak. A Tamsin történetét, ami egy furcsa kalandokba csöppenő kamaszlányról szól, a tizenkét-tizennégy évesek fogják a legjobban szeretni, főleg a mese sötét, néha már Poe-ra hajazó, egyéni atmoszférája miatt. A Tükörbirodalmak pedig a legidősebbeknek (14-től felfelé), és a még annál is idősebbeknek is kiváló ajándék, Beagle olyan leheletfinoman csúszkál a stílusok között, varázsol, bűvöl minket, hogy nem lehet eldönteni, mit is olvasunk, szépirodalmat (a javából), vagy fantasyt (a javából). Bár még az sem eldöntött számomra, mi is a valódi különbség a kettő között? [m.anna]

Barkácsolós-kreatívat!

A-

Dennis Shatz: Ősvilági detektív sorozat: Tyrannosaurus rex, Triceratops, Gyapjas mamut, Nemzeti tankönyvkiadó 2008, 3450 Ft

Ajánlott kor:  6-12 év

Az egészséges gyerek biztos, hogy űrhajós, indián és régész is akar lenni egyszer. Lányoknál emellett még a királykisasszony is megengedett. Erre játszik rá a Nemzeti Tankönyvkiadó Ősvilági detektív sorozata, aminek már kézbevételekor bizsergett az ujjam, hogy szétkapjam a celofánt, és pakolgatni kezdjem a dinócsontokat, pedig már nem vagyok tíz éves.

A könyvek koncepciója egyszerű, de baromi jó ötlet: egy konkrét ásatást kísér végig a szöveg, az első csontok megtalálásától az utolsókig. Mellékletként egy kis dobozkányi terepasztalt kapunk, részletes térképpel, így a szöveg olvasása közben mi magunk is rábukkanhatunk az őslények csontjaira, figyelemmel kísérhetjük a paleontológusok szakmai vitáit, találgatásait, egészen a csontváz összeillesztéséig és a kiállítás megnyitásáig. A könyv szakmailag teljesen rendben van, tartalmaz minden olyan információt, ami szükséges a saját ásatásunkhoz, de nem túl kimerítő. A lényeg úgyis a dolog babrálós része: ez egy egyszer használatos könyv, ha a gyerek a dinók latin nevét akarja Ától Zéig megtanulni, ne erre ruházzunk be.

A könyv másik szépséghibája az, hogy meg kell találni hozzá a megfelelő gyereket: azt, akinek van türelme az előírt sorrendben, a szöveg alapján haladva előkapargálni a csontokat, és nem ássa ki rögtön az egészet, vagy nem vágja fél óra után mindenestül a sarokba. [m.anna]
 

B+

P.L.Travers: Mary Poppins a konyhában, Ciceró könyvkiadó 2008, 149 oldal, 1890 Ft

Ajánlott kor: 8-12 év

Főzni a legjobb biznisz, a hasát mindenki szereti: a híres szakácsok sztárrá avanzsálnak. Persze Mary Poppinsnak már sehová nem kell avanzsálnia, ő eddig is sztár volt, és amúgy is tökéletes. Egyetlen jellemhibája, a hiúság, csak megfűszerezi (ha-ha) kifogástalan jellemét. Amikor a Banks családban beüt a krach, és Brill néninek, a szakácsnőnek kanyarós lesz mind a négy unokahúga, a szülők pedig elutaznak, a pisze orrú nevelőnő magától értetődő természetességgel veszi a kezébe a fakanalat, és az irányítást.

P.L. Travers történetei már velünk élő klasszikusok, főhősét nem kell bemutatni senkinek. A könyv első harmada egy rövid történet a többi regény stílusában, utána pedig a receptek következnek, ami alapján elkészíthető a Banks csemeték heti menüje. Elég sok gyerekeknek szóló szakácskönyvet találni a boltokban, színeseket, szagosakat, jó minőségűeket. A Ciceró kiadványát két dolog teszi karácsonyi kedvencemmé.

Először is maga Mary Poppins, természetesen, hiszen ha anyukának épp nincs kedve a konyhában szöszmötölni, a könyv akkor sem unalmas. A saga összes szereplője felbukkan, Hengerbucskáéktól kezdve Lars kisasszonyig, a receptek pedig összetéveszthetetlenül a Cseresznyefa utca 12. konyhájából valók. A másik, ami megfogott, Travers békebeli gondolkodásmódja. Egyszerű, de kiadós ételeket válogatott ki, marhasültet, piskótát, rizspudingot, és nem magyarázza túl a recepteket. Hiszen egyértelmű, hogy a most kuktát játszó kislányból egyszer anyuka lesz, de az is, hogy most az ő anyukája ott áll mellette, és segít serpenyőbe ütni azokat a tojásokat. [m.anna]

B+

Kreatív ötlettár gyerekeknek (és Karácsonyi kreatív ötlettár), ARÉNA 2000 Kiadó 2008, 3790 és 3290 Ft, 206 és 160 oldal

Ajánlott kor:  6-12 év

A Kreatív ötlettárat úgy vadásztam, hogy besétáltam egy meg nem nevezett hatalmas könyvesbolt gyerekrészlegére, és a foglalkoztató könyvek között elkezdtem kotorászni. Teljesen elképedtem, mennyi unalmas, fantáziátlan, ócska bóvlit találtam, milyen hihetetlen árakon. Vajon ha az embernek gyereke lesz, meghülyül? Vagy akkor hülyül meg, ha gyerekkönyveket ad ki?

Ezért a kötetért viszont, bár kicsit húzós ára van, minden fillér megéri. Vaskos, igényes, kimerítő. Ennek ellenére ravaszul eldugták egy polc leghátsó zugába, de az igazán tudatos (és mániás) könyvvásárló a boltban úgyis csak kinézi és megszagolja, aztán interneten veszi meg.

A fülszövegben azt ígérik, hogy „szülőknek, óvónőknek, tanítóknak és gyermekfoglalkoztatást vezetőknek nagyszerű ötletadó”, és ez pontosan így is van. A több mint 200 oldalon nincs üresjárat, nincs fölöslegesen leírt szó. Szép alaposan kezdik, a megfelelő kellékek beszerzésétől egészen odáig, hogy figyelmeztetik a szülőt, figyeljen oda, milyen anatómiai testtartásban üldögél a gyerek, miközben barkácsol. A bevezető rész után pedig tematikusan végigvesznek minden olyan eseményt, ami csak előfordulhat egy gyerek életében, először az év ünnepeit, aztán az egyebeket (névnap, szülinap, iskola, de „játsszunk valamit” fejezet is van). Könnyen követhetőek a leírások, egyszerűek a hozzávalók- nyugodtan oda lehet adni bármelyik gyereknek, aki szokása hisztizni, nyafogni, és a földhöz verni magát, ha unatkozik- garantáltan el tudja majd magát foglalni vele.

A Kreatív ötlettárnak van kifejezetten karácsonyi különkiadása is, ami, logikusan, sokkal kisebb skálán mozoghat, rövidebb, viszont hasonlóan szép, biztonságos, igényes, ajándékozható kiadvány. [m.anna]

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.