Könyves podcast #8: Lena Dunham és a Nem olyan csaj

Valuska László | 2015. január 24. |

Nem olyan csaj - Egy fiatal nő útmutatója az élethez címmel jelenik meg február közepén a Girls című HBO-sorozat rendezőjének, forgatókönyvírójának és főszereplőjének, Lena Dunhamnek az első könyve, amiér elképzelhetetlenül sok pénzt fizetett az amerikai kiadója. Egy lány, aki azzal lett sikeres, hogy nyíltan beszél testi adottságairól, lelki bajairól, szexuális életéről. Grosan Cristina filmrendezővel (Sputnik című kisfilmje) és Libor Anita rovatvezetővel (Index.hu), Csajok-szakértővel beszéltünk elsősorban az önéletrajzi indíttatású könyvről, valamint a Lena Dunham-jelenségről, egy generáció egyik hangjáról, csalódásról, lehetőségekről, szexről, írásról, színészetről és testképről. 

Az HBO-n pár hete indult el a 4. évad, aminek az első részét bárki megnézheti még vasárnapig.

Könyves podcast #8: Lena Dunham by Konyvesblog on Mixcloud

 "Húsz éves vagyok és utálom magam" - így kezdi Lena Dunham a február közepén magyarul is megjelenő könyvét, amit az utóbbi évek egyik legkomolyabb kiadói szerződése után írt meg. Lena Dunham 28 éves filmes, aki rendezett kisfilmeket, egy Tiny Furniture című nagyjátékfilmet, illetve az HBO-n már a negyedik évad fut a sorozatából. 

Cristina szerint a könyv önmagában kevésbé lenne érdekes, de Lena Dunham miatt kifejezetten érdekes, mert Lena Dunham egy nagy csomag, nem lehet szétválasztani a kisfilmjeit a tévésorozattól és a könyvtől, vagy az Instagramjától. Ez a nő egy szuperszínes jelenség, aki vállalta a meztelenségét, a testét, a szorongásait: ettől lett ő egy generáció hangja, vagy ahogy a sorozatban elhangzik, egy generáció egyik hangja.

Anita a könyv hatására tért vissza a kalóriaszámláláshoz, pedig hiába várta nagyon ezt a könyvet, csalódott benne. Sokkal több reflexiót várt el a szerzőtől, sajnálja, hogy nem ment a történetek mélyére, és bár tényleg jól sztorizik a szerző, összességében ez kevés. 

Lena Dunham: Nem olyan csaj - Egy fiatal nő útmutatója az élethez

Bookline Könyvek, 2015, 320 oldal, 3192 Ft

 

A Csajok című sorozat főszereplője, Hannah írónak készül, a negyedik évadban már el is kezdi az iowai egyetemen a kreatív írást, korábban egy ekönyvre kapott szerződést, jöttek is az alkotói válságok és kérdések a történetben. A Nem olyan csaj című könyvben nagyon sok jó makrosztori van, de láthatóan egy kiadói koncepciót írt végig: szex, téma, munka, barátság és más jól körülhatárolható témák vannak. Hiába csalódás kicsit a könyv egésze, apró részleteiben viszont vannak benne bátor és érdekes részletek, beszél a leszbikus a testvéréről, az első szexuális élményéről, a nemi erőszakról vagy a halálról is. Lena Dunham tényleg tök jól ír, lendületesen, önreflexíven, önironikusan, mindhárman egyetértettünk abban, hogy olvasnánk szépirodalmat tőle. Összességében ez nem egy celebkönyv, annál sokkal érdekesebb és izgalmasabb.

A podcastokra érdemes feliratkozni az iTunesonD. Tóth KrisztaFejős ÉvaPéterfy Gergely és Péterfy-Novák ÉvaTotth BenedekUgron ZsolnaDragomán György és Szabó T. Anna, Kemény Zsófi.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.