A slam az rock and roll [Könyves podcast #7: Kemény Zsófi]

Valuska László | 2014. december 27. |

Fotó: Facebook

Az év végén robbantott első, ifjúsági regényével Kemény Zsófi, aki előrébb helyezte a slammerséget és a pszichológia szakot, mint az íróságot. Az Én még sosem című 17 évesekről szóló könyvét nagyon szerettük, foglalkoztunk is vele sokat, például a hét könyvének választottuk, később felkerült az ifjúsági és top 50-es listánkra is. A beszélgetést nem most vettük fel, hanem december elején, a születésnapja, illetve a regény megjelenése után. Sokat beszéltünk családról, írásról, Zsófi felolvasott a regényéből, sőt még egy slamet is elmondott. Okos táborba járt, a slammerek tanították meg az életre, az apja az írásra. Még csak 20 éves, de 11 éves kora óta regényt ír.

A podcastokra érdemes feliratkozni az iTuneson: D. Tóth Kriszta, Fejős Éva, Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva, Totth Benedek, Ugron Zsolna, Dragomán György és Szabó T. Anna.

Könyves podcast #7: Kemény Zsófi by Konyvesblog on Mixcloud

 

  • Mutogatja a verseit és szövegeit édesapjának, Kemény Istvánnak, aki csak a megjelenés után látta a végső javításokat az Én még sosem című regényben. Egyébként próbált álnéven boldogulni először, de túl bonyolult volt a kitalált neve. Ne szépelegjünk, ne archaizáljunk, mindent a legtermészetesebben írjunk le, dolgozzunk a szöveggel - ezeket tanulta apjától, aki szerint az irónia hozzásegít a széphez és jóhoz. 
  • Három éves korában már felolvasták a szülei A Gyűrűk Urát, ezzel telt a karácsony. Milyen lehet Kemény István Bilbó hangja?
  • Tizenegy volt, amikor az első komoly regényét írta, egy fantasyt. Ha már a nővére, Lili írt valamit, akkor neki is kellett. Shakespeare-t idézett benne.
  • Kemény Zsófi 20.születésnapjára jelent meg az első regénye Én még sosem címmel. Három budapesti gimnazista élete összekavarodik szilveszter éjszaka, 300 oldalon keresztül próbálják megoldani az ügyeiket. Mit tanult apjától, Kemény Istvántól? Miért iszonyú fontos az életében a slam poetry? Mennyiben fikció az első regénye?
  • A Molnár János barlangról, a Deák téri kupolás házról is sok mindent megtudtunk, előbbivel kapcsolatban arra is választ kaptunk, lehet-e egy barlangban vergődő gumicsónakban dugni?
  • A versből nem következett a slam. Simon Marci és Závada Péter egy JAK-os szemináriumra cipelte el.  Kiderül, hogy egy szerelmének is mondott slamet, keményet. Nem hisz abban, hogy meg kell tanulni a szövegeket. (Egyben elindítottam a kampányt, hogy a slam poetry országos bajnokságon papír nélkül mondják a fellépők a szövegeket.)
  • Kemény Zsófi a slam-közösségben most nőtt fel, megtanították neki az életet két év alatt. Ebben a szoros közösségben, amelyikben "ki a bátyám, ki nem a bátyám", nagyon jó benne lenni, befogadóak, nyitottak.
  • Megpróbálunk beszélgetni arról, hogy mit jelent az ifjúsági címke az ifjúsági regényben, és mivel ő még ifjú, ezért nem tudott mást írni. 
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.