Könyvek, amik megmutatják mivel jár a kivándorlás

Könyvek, amik megmutatják mivel jár a kivándorlás

A friss kutatások szerint a magyarok kivándorlási kedve nem csökkent, jelenleg is 1,2 millióan tervezik, hogy a jövőben külföldön vállalnak munkát. Csak tavalyelőtt huszonkilencezren indultak útnak, a tavalyi évben pedig huszonötezren döntöttek úgy, hogy máshol folytatják az életüket. A szülőföldet elhagyni azonban sosem könnyű, az előnyök mellett sok áldozatot is meg kell hozni. Mutatunk öt könyvet, amik beszámolnak arról, milyen külföldön szerencsét próbálni.

.konyvesblog. | 2018. augusztus 29. |

Donáth Mirjam: Mások álma

Donáth Mirjam: Mások álma

Athenaeum Kiadó, 2018, 320 oldal, 3499 HUF

 

Donáth Mirjam hét évet élt New Yorkban, de nem szeret rágondolni. Sokakhoz hasonlóan azért ment ki, hogy megtapasztalja az amerikai álmot, azaz hogy lehetőséget kapjon az önmegvalósításra és a bizonyításra. A vágya teljesült is, felvették a város legjobb egyetemére, majd évekig a legnagyobb nemzetközi hírügynökségnél dolgozott a Times Square-en. Közben szerelmes lett, megházasodott, és megszületett az első gyereke is. Ennek ellenére mégsem volt boldog. Könyvében szellemesen és őszintén ír arról, hogy miért döntött Amerika mellett, és hogy később miért jött mégis vissza Magyarországra. Részletesen elmeséli, hogy milyen a világ legpörgősebb városában élni, hogy mi mindennel kell megküzdeni a sikerért, és hogy miért nem egyenlő a hazatérés a kudarccal.

Charlotte Mandelsohn: Tört magyar 

Charlotte Mendelson: Törtmagyar

Fordította: Nagy Gergely, Libri, 2016, 428 oldal, 3499 HUF

 

Charlotte Mendelson Man-Booker díjra jelölt regénye, a Tört magyar ott kezdődik, ahol a hazájukat elhagyók történetei általában véget érnek. Hogyan találhat magára egy helyét kereső, második generációs magyar bevándorló Angliában? A Tört magyar arról szól, hogy nem csak az előítéletekkel, hanem önmagunkkal is meg kell küzdenünk, ahhoz, hogy mások elfogadjanak minket. A magyar származású Charlotte Mendelson részben saját élmények alapján írta meg regényét, amely a bevándorlás témája mellett a nők helyzetéről, a kommunikáció nehézségeiről, és a kamaszok identitásválságáról is képet ad.

Ferdinandy György: Álomtalanítás 

Ferdinandy György: Álomtalanítás

Magyar Napló Kiadó, 2015, 340 oldal, 2500 HUF

 

 „A szülőföld évről-évre gyomorszájon vágja a hazalátogató kiszakadtakat” – írja Ferdinandy György Álomtalanítás című kötetében, amely sok más művéhez hasonlóan a kivándorlás következményeivel szembesíti az olvasókat. A kötet az író 2013 és 2015 között született írásaiból nyújt válogatást, rámutatva arra, hogy milyen is az, ha az ember életébe „beleköp a történelem”. Ferdinandy György 1956-ban, huszonegy évesen indult útnak, hogy Franciaországban kezdjen új életet. Ebből a kényszerű fordulópontból indult az örökös vándorút: három kontinens, harminchárom hely, két feleség, négy gyerek és egy valójában soha nem létezett haza iránti olthatatlan vágyódás. Írásai megmutatják, hogy milyen lelki következményei vannak az anyaországból való kiszakadásnak, és milyen honvágyat tud érezni az, akinek az egész világ az otthona.

Oravecz Imre: Kaliforniai fürj

Oravecz Imre: Kaliforniai fürj

Magvető, 2017, 643 oldal, 4999 HUF

 

Oravecz Imre könyve azokról a magyarokról szól, akik a 19. század második felében tömegesen indultak el az Újvilágba, abban a reményben, hogy ott vendégmunkásként majd elegendő pénzt fognak összegyűjteni. A regény Árvaiék történetén keresztül mutatja be, hogy mi lett azokkal az elszegényedett parasztcsaládokkal, akik szerencsét próbáltak a tengerentúlon. Szól azokról a férfiakról, akik a családjukat otthon hagyva mentek ki, hogy később hazatérhessenek a megtakarítással. És azokról, akik végül eredeti elhatározásukkal szemben mégis kint maradtak Amerikában. A regény egyik fő témája, hogy mennyire lehet megőrizni a magyarságot egy idegen kultúrában, és milyen áldozatokkal jár a szülőföldről és a gyökerekről való lemondás.

Kocsis Árpád: Oktopusz 

Kocsis Árpád: Oktopusz

Magvető-Forum, 2017, 90 oldal, 2499 HUF

 

Kocsis Árpád kisregényében egy polip szenvedéseinek és egy nemzetközi takarítóbrigád mindennapjainak párhuzamáról olvashatunk. Mint akváriumban a halakat, úgy figyelhetjük meg kívülről ezt az egyszerre mindennapos és különös szubkultúrát, amely a beletörődés és panaszkodás kettősségéből építkezik, és amelynek meghatározó jellemzője a kisszerű hatalmi harcok állandó jelenléte. Egy német városban járunk, egy Sea Life nevű létesítményben, ahol az ott dolgozó bevándorlók éppen annyira fogságban vannak, mint a megbámulható egzotikus halak. „Az oktopuszok azonban tudják, hogy fogságban vannak, és nem bírják sokáig. Ha tehetnék, megszöknének.”

Borítókép forrása: Pixabay

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.