Konteózás: mire számíthatunk a Trónok harca befejező évadában?

Konteózás: mire számíthatunk a Trónok harca befejező évadában?

.konyvesblog. | 2019. április 14. |

Április 15-én kezdődik a Trónok harca nyolcadik, utolsó évada hat epizóddal. Interjúztunk a könyvek szerkesztőjével, Stemler Miklóssal, megmutattunk egy hosszabb részletet George R. R. Martin előzménytörténetet feldolgozó kötetéből, A tűz és vérből, valamint Tóth Csaba elemezte a westerosi hatalomgyakorlást. Az utolsó évad kezdése előtt pedig összeszedtük az összes fontosabb konteót, jóslatot és kiszivárgott infót azoknak, akik szeretnének előre felkészülni a legrosszabbra.

Az Éjkirály feltámasztja a Stark-kripta lakóit

Az utolsó évad egyik teaserében Jon, Arya és Sansa a Deres alatti kriptában látható, ahogy halott családtagjaik szobrai mellett szembenéznek saját képmásukkal, a fagyos levegő pedig beáramlik a kriptába. Ha az Éjkirály feltámasztja a halott Starkokat, a még élőknek őseikkel kell megküzdeniük. Esetleg sor kerülhet egy zombi Starkok vs a Vörös Isten által feltámasztott Starkok (Jon, Catelyn) csatára a kriptában. Deresben mindig kell egy Starknak lennie, tartja a mondás, kérdés, hogy élő vagy élőhalott formában. A másik teória szerint az Éjkirály valójában Brant keresi, mert ő az egyetlen, aki megállíthatja, ezért végezni akar vele.

Hogy derül ki, hogy Jon egy Targaryen?

Bár Bran víziójából kiderül az igazság, Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark viszonyáról nagyon kevés a tárgyi bizonyíték, egyedül a Sam által olvasott főseptoni feljegyzés támasztja alá, hogy Rhaegar érvénytelenítette házasságát Elia Martellel, hogy elvehesse Lyanna Starkot Dorne-ban. Bizonyíték lehet viszont Rhaegar hárfája, amit a pletykák szerint Lyanna testével temettek el. Egy másik, ehhez kapcsolódó elmélet szerint a romantikus lelkű Rhaegar fia, Aegon Targaryen születésére írt egy dalt, magát a Tűz és Jég dalát, melynek szövege minden titkot felfed, ezt pedig szintén a Stark-kriptába temették. Ugyanezen teaserben látható egy toll, amely lehullik Lyanna Stark sírjánál, amit még az első évadban Robert Baratheon hagyott ott, és nyilvánvalóan utal valamire.

Dany kerül a trónra, de nem lesz benne köszönet

Sokak álma, hogy Dany, teljes nevén Viharbanszületett Daenerys Targaryen, első ezen a néven, az Elsők, az Andolok és a Rhoyniak királynője és a birodalom védelmezője, sárkányok anyja, a láncok leverője, Mereen királynője, a Nagy Fűtenger Khaleesi-je szerezze meg a Vastrónt. De Dany vérében ott lehet az őrület, hiszen apja nem más, mint az "Őrült király", II. Aerys Targaryen, ráadásul jó Targaryen-szokás szerint vérfertőző kapcsolatból született. Többször bizonyította már, hogy nem riad vissza kegyetlen döntésektől sem, nem biztos, hogy jobban jár vele Westeros népe, mint Cerseivel. Ráadásul az sem elképzelhetetlen, hogy Dany mint Éjkirálynő foglalja el a trónt, hiszen legsebezhetőbb pontjai sárkányai, ha őket mind elveszti, nem kizárt, hogy ő is a mások oldalára áll át. A legendák szerint pedig az Éjkirálynak volt egy királynője, aki ellen együtt harcoltak a Starkok.

Dany és Jon elárulják egymást

"Három árulást fogsz megismerni… egyszer vérért, egyszer aranyért és egyszer szerelemért" – hangzik a jóslat Dany számára a Halhatatlanok Házában. Az első áruló Mirri Maz Duur lehetett, aki megölte Khal Drogót és Dany gyermekét, hogy megbosszulja a népén elkövetett borzalmakat. A második árulás lehetett Brown Ben Plummé vagy Jorah Mormonté, mindketten pénzt kaptak árulásukért. A harmadik árulás még visszavan, ezért Jon és Dany vérfertőző kapcsolatának nem vetít elő jó véget a jóslat, a szerelmesek egymást árulhatják el az utolsó évadban. Akármelyikük is a herceg/hercegnő, akit megjósoltak, a kard, amivel legyőzik a sötétséget, a szerelmük (Nissa Nissa) vérében kovácsolódik.

A herceg, akit megjósoltak

Az Ígért Herceg (Azor Ahai) az, aki a prófécia szerint elhozza a békét Westeros véráztatta földjére. „Aegon…Milyen jó név egy királynak. Ő a megígért herceg, ő a jég és tűz dala” – mondja Rhaegar. A legegyszerűbb elmélet szerint Jon az, aki ráadásul újjá is született, de a hét királyságot eredetileg uraló I. Hódító Aegon mellett Rhaegar első, Elia Martelltől származó fiát is Aegonnak nevezte el. Ezt a gyermeket elvileg megölték, gyakorlatban azonban élhet. Az sem kizárt, hogy maga Samwell Tarly az; Sam okos, érdeklik a művészetek, a tudomány és végtelenül jószívű, cseppet sem hasonlít az őt felnevelő Randyll Tarlyra, ellenben a finomlelkű Rhaegar Targaryenre annál inkább. A Tarly család a Targaryenek egyik leghűségesebb szövetségese, így nem kizárt, hogy hozzájuk került a megmentett csecsemő, akit harcos hercegnek szerettek volna nevelni.

Az Ígért herceg a másik népszerű teória szerint inkább hercegnő, Dany, ahogy ezt Aemon mester és Sam Tarly is megbeszélték Aemon halála előtt, hiszen az ősi nyelv nem jelöli a nemeket. Daenerys Targaryen füst és só között született, a só a tenger vize, a füst az ostrom füstje.

Az ígért hercegi címre pályázhat még Jamie Lannister, valyriai nyelven ugyanis a Fény Ura "aeksio" és "onos” szóösszetétel. A szó az aranyra és a kézre pedig "aeksion" és"ondos." És kinek van aranykeze? Jamie, a Királyölő lehet akár a gyilkosa az Éjkirálynak is, valyriai acélból készült kardjával egy tűzkirály (Targaryen) után egy jégkirály végzete is lehet.

Arya magára ölti Kisujj arcát

Kisujj haláláról még viszonylag kevesen értesülhettek Westeroson, így Arya könnyedén felhasználhatja a Királyvárban is bennfentesen mozgó manipulátor figuráját arra, hogy eljusson Cerseihez. Amennyiben Kisujj képében mégsem jut el hozzá, előbb Jamie-t öli meg, és az ő arcát magára öltve végzi ki Cersei-t, beteljesítve a jóslatot is.

Maggy, a Béka jóslata

Cersei a jóslat szerint a valonqar (ősi valyriai szó; jelentése: öcs, kisember) keze által fog meghalni. Cersei úgy véli, ez öccse, Tyrion, de valójában Jamie is az öccse, hiszen pár perccel Cersei után született. A hetedik évad végén kiderül, hogy Cersei újra várandós testvérétől, Jamie-től, a jósnő viszont csak három gyermeket jövendölt neki. Így az is elképzelhető, hogy Cersei a szülésbe fog belehalni testvére által.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

Kipróbáltál már több diétát is, de belekerültél a jojóhatás ördögi körébe, vagy egyszerűen csak nem hozták a kívánt eredményeket? Olyan könyveket ajánlunk májusra, amik segítenek tudatosan felépíteni az egészséges értrendedet és életmódodat.