Daenerys Targaryen vagy Cersei Lannister kormányzott jobban?

.konyvesblog. | 2019. április 14. |

A Trónok harca már régen túlmutatott önmagán: egyrészt milliók várják április 15-ét, amikor végre elstartol a befejező évad, melyben - sok más mellett - végre talán kiderül, kié lesz a Vastrón (bár, mint Stemler Miklós, a könyvciklus fordítója-szerkesztője interjúnkban elmondta, ez a sorozat fő kérdése, és nem a regényeké), ezzel együtt viszont a sorozat kitörölhetetlenül a populáris és politikai kultúra része lett - hogy utóbbi mennyire nem légből kapott, arról csak annyit, hogy korábbi anyagaiban például a CNN és a Newsweek is a párhuzamosságokat taglalta. A Trónok harcának hatalmi intrikái és színfalak mögötti kompromisszumai és szövetségei (vagy éppen ellenségeskedései) sok esetben nagyon jól megfeleltethetők a kortárs politika kavarásainak, és az analógiáknak köszönhetően remekül lehet modellezni vagy éppen magyarázni azokat.

Párhuzamos univerzumok - Képzelet és tudomány

Athenaeum Kiadó, 2019, 648 oldal, 4999 HUF

 

Szerencsére hasonló írásokért, tanulmányokért már nem kell messze menni. Az Athenaeum Kiadó a könyvfesztiválra időzítve jelentet meg egy olyan esszékötetet, amely egyebek között a Star Wars, a Star Trek,Deadpool vagy a Harry Potter-széria mellett számos népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik. A merítésből természetesen nem maradhatott ki a Trónok harca sem, így például Tóth Csaba a westerosi kormányzás legmélyebb bugyraiban merült alá.

A kötet szerzői: Bokor Nándor, Filippov Gábor, Flach Richárd, Gáspár Attila, Hraskó Gábor, Miyazaki Jun, Lápossy Attila, Nagy Ádám, Orosz László, Pirkhoffer Ervin, Pongrácz Máté, Radó Péter, Torbó Annamária, Tóth Csaba, Vancsó Éva, Vinkó József, Zsótér Indi Dániel. 

Bemutató: A kötetet április 27-én mutatják be a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A szerzőkkel Mészáros Antónia beszélget, fellép Balogh Anna bűvész. Részletek ERRE>>

Hogyan építsünk a Szolgálólány alapján egy életképes diktatúrát?

Elpusztíthatja-e holnap egy aszteroida a Földet? Lehetünk-e fiatalabbak a saját gyermekünknél? Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Vannak-e jogaik a majmoknak? Hány neme lehet egy földönkívülinek? Hogyan építsünk életképes diktatúrát? Gazdasági hiba volt-e a Birodalom presztízsberuházása, a Halálcsillag megépítése? Cersei Lannister vagy Daenerys Targaryen kormányzott-e jobban? Na és mitől leszünk szerelmesek?

Érdemes elolvasni a teljes esszét, mi most kedvcsinálóként kiragadtunk pár pontot:

  • A Trónok harca világánál alaposabban kidolgozott, jobban felépített és politikailag realistább fantasztikus univerzumot keveset ismerünk.
  • A sorozat nem idealizálja sem világát, sem pedig a szereplőit.
  • Kiderül, hogyan bújtatja Tywin Lannister politikai ideológiai köntösbe mondandóját és tanítja (ha úgy tetszik: manipulálja) ezáltal az unokáját Tommen Baratheont, valamint, hogy mi köze a bölcs uralkodásnak a szakértői kormányzáshoz.
  • Westeroson nehéz lenne igazi demokráciát találni.
  • Összesen három uralkodó felelt meg a hatékony kormányzás alapfeltételeinek – hogy kik voltak ők, ahhoz olvassátok el Tóth Csaba esszéjét:

Párhuzamos Univerzumok Tóth Csaba by konyvesblog on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.