Általános cikkek indián mese 2007 mítosz camus tericum

Kit érdekelnek ma már az indiánok?

nl | 2007. július 04. |
B+

William Camus: Tűzmadarak - indián mítoszok, Tericum, 2007, 2670 Ft.

Általános iskolás koromban én még olvastam indián meséket és mítoszokat. Persze sápadtarcú átdolgozásban. De ez a hermeneutikai probléma nem akadályozott meg abban, hogy megszeressem a varjakat, sőt később még Ted Hughes verseit is, hiába tette a fejét Sylvia Plath a gázsütőbe.

A fiam viszont, aki még éppen a terjesztők által ajánlott korosztályba tartozik, egy megvető fintorral lepattintott, amikor óvatosan felvetettem neki, nem érdekli-e véletlenül ez az indiánosos mesés könyv, amit éppen olvasok. Mondjuk nem csodálkoztam, a focin, a tuningolt autókon és a számítógépen kívül egy ideje valahogy nem köti le semmi. Én viszont értelmes időtöltésnek éreztem, és szívből kívánom, más járjon nálam nagyobb sikerrel!

Az 1923-ban született szerző apja irokéz prémkereskedő volt, olyan átmeneti ember, aki próbált beilleszkedni a fehérember gazdasági szisztémájába. Európai anyja viszont az addig indiánként nevelkedett fiút 11 éves korában Franciaországba küldte tanulni, ahol nem igazán érezte jól magát, így aztán előbb autóversenyző majd újságíró lett. Negyven felé közeledve beiratkozott pszichológia szakra, és elkezdte kutatni ősei kultúráját. Éveken keresztül gyűjtötte az észak-amerikai indián törzsek mítoszait, a maguk nyelvén, és jó sok könyvben közzétette őket, hátha egyszer a civilizált embernek tanulni támadna kedve a vademberek dolgaiból.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.