Brit hadihajón mutatták be a legújabb Bond-regényt

-Szűcs Gyula- | 2008. május 28. |
Ian Fleming századik születésnapjához időzítve, ma jelent meg Nagy-Britanniában a legújabb James Bond-regény, a Devil May Care. A szerző Sebastian Faulks, aki már otthonosan mozog a kémek világában, ő írta az 1998-as Charlotte Gray-t, amiből film is készült Cate Blanchett főszereplésével. Az új Bond-regényt nálunk a világpremierrel egyidőben adta ki az Alexandra, Az ördög táncba visz címmel.


Sebastian Faulks egy szőke modell, Tuuli Shipster társaságában osztotta ki a kötet első példányait, a Tower Bridge mellett horgonyzó romboló, az HMS Exeter fedélzetén tartott sajtótájékoztatón. A brit királyi haditengerészet büszke arra, hogy a képzeletbeli regényhős, James Bond parancsnoki rangig vitte a flottánál, mielőtt az MI6 kötelékébe lépett volna. Az idei év különösen fontos a britek számára: Ian Fleming századik születésnapjára emlékezve mutatják be ősszel a most készülő Bond-filmet, a Quantum of Solace-t is.

"Olyan szerzővel akartuk megíratni az új kötetet, aki Ian összes könyvét olvasta, és átlátja, hogyan készültek ezek a regények" - mondta Lucy Fleming, a James Bond-történetek szerzői jogait kezelő családtag. "Sebastian Faulks pontosan ilyen, képes Ian agyával gondolkodni." És valóban, Faulks Fleminghez hasonló tempóban, hat hét alatt írta meg a regényt Holland Park-i irodájában.

A végeredmény 80 százalékban az ünnepelt ponyvaíró stílusát idézi, és csak a maradékban mutatkozik meg benne Faulks saját egyénisége. "Fleming újságíróként nagyon célratörően fogalmazott, csak a kémkütyük leírásánál ragadtatta el kissé magát. Jobban izgatták a trükkös gépezetek, mint a szex" - nyilatkozta Faulks a Sunday Timesnak.


A könyv 1967-ben játszódik, a hidegháború idején, és a 007-es ismét körbeutazza benne az egész világot, megfordul Párizsban, Rómában és a Közel-Keleten is. "Faulks a Bond-írók Daniel Craig-je, egyszerre nyers és minőségi, amit csinál" - áradozott az íróról Ajay Chowdhury, a Kiss Kiss Bang Bang című Bond-magazin szerkesztője. "A Bond-regények sokkal jobbak, mint a filmek, mert sokkal árnyaltabb képet tudnak festeni a 007-esről."

Faulks egyébként nem tervezi, hogy újabb Bond-regényt írna. "Egy emlékév, egy tisztelgés, egy könyv" - nyilatkozta az újságíróknak, akik arra sem kaptak választ, hogy készülhet-e valamikor film a Devil May Care-ből. (via AP)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.