Általános cikkek anglia foci regény

Huligángyár

Kalga | 2007. május 23. |
B+
(John King: A futball faktor, Ford. Kovács Levente, Kalligram, 2005, Pozsony, 294 oldal, 1990 Ft)

A borítón látható kép és a hátoldalon virító jókora tizennyolcas karika határozottan azt sugallja, hogy nem a dél-dunántúli nőegylet ifi csapatának legfrissebb szabályzatát lapozgatja az ember. John King regénye ebből a szempontból nem is okoz csalódást, azt kapjuk, amit várunk. Meccsről-meccsre, hétvégéről-hétvégére tengődő angol huszonéveseket, sört hektószám, szexet, meg sok vért és alapos részletességgel ábrázolt utcai összetűzéseket.

King nem szívbajos: prózája nyers, faragatlan és szókimondó, viszont átgondolt és alaposan megformált. Nem ír nagy kerek történetet, nincs tanulság, inkább csak egy általános helyzetkép születik a végére. Az élőbeszéd stílusú szöveg a történet főszereplőjének és elmesélőjének monológja.

Egy huszonéves angol srácról van szó, aki a Chelsea csapatának szurkolója. Hétköznap egy raktári bedolgozómunkás, viszont hétvégente követi az ország legtávolabbi zugába is kedvenc csapatát és vívja a maga meccseit a futballmérkőzésekkel párhuzamosan.

King a szociográfia mélységével ábrázol egy sajátos életformát, aminek az erőszak természetes, de mégsem öncélú alkotója. A vágyat, hogy valakiből ki lehessen verni a szart szentesíti, hogy bármikor fordulhat a kocka és természetes, hogy a pakliban benne van egy jókora helybenhagyás. Működik ebben a közegben egyfajta becsületkódex. Eleve a gyűlölt ellentábor egyben szövetséges is, egy harmadik, közös ellenség, a hatalom kijátszásában, akiket a rendőrök testesítenek meg. A regény képes elérni, hogy az olvasó azonosuljon a főszereplő gondolkodásmódjával, és képes megfogalmazni e közeg romantikáját.

A foci valójában háttérbe szorul e közegben, leginkább az ellenségkép kialakításában játszik szerepet, hogy a résztvevők megvívhassák háborújukat önmagukkal egy olyan társadalmi rendszer ellen, melyben csak így juthatnak szóhoz.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.