Ha Ursula K. Le Guinen múlna, senki sem vásárolna az Amazontól

Ha Ursula K. Le Guinen múlna, senki sem vásárolna az Amazontól

.konyvesblog. | 2015. június 04. |

(Kép forrása)

Könyvforgalmazóként és kiadóként az Amazon nem akar versenytársakat, nem vállal felelősséget és kockázatot - vélte friss blogbejegyzésében Ursula K. Le Guin, a legendás sci-fi és fantasyszerző, aki már tavaly, a National Book Awards díjátadóján is nagy figyelmet keltett, amikor beszédében kikelt az irodalom eltárgyiasítása ellen. A 85 éves szerző most azt mondja, az Amazon a könyvekkel biztonsági játékot játszik, és kizárólag olyan kereskedelmi termékekben gondolkodik, melyek jellemzőit a jelen piaci viszonyok határozzák meg, felkerülhetnek az eladási listák élére, majd ugyanilyen sebességgel el is tűnnek a süllyesztőben.

Ursula K. Le Guin a cikkben hosszan értekezik a bestseller-listák mibenlétéről is, mely szerint a könyv egyetlen értékét a jelenidejű értékesíthetősége adja, a vállalati profit fenntartása érdekében pedig a cél éppen ezért az, hogy a listán folyamatosan cserélődjenek az új címek. Utóbbi egyébként sokszor egybevág az olvasók elvárásaival is. Az olvasó szempontjából ugyanis az eladási lista értéke leginkább az újdonságban fogható meg, hiszen azok a könyvek kerülnek fel erre, melyeket mindenki olvas és amelyekről mindenki beszél. Ennek híján már nem egy bestsellerről, hanem pusztán egy könyvről beszélünk: kihull a gépezetből, további sorsát pedig saját belső értékei, érdemei határozzák meg.

Régen a bestsellerekből származó éves bevételt a kiadók arra is használták, hogy kockáztattak, és ismeretlen szerzők könyveinek megjelenését finanszírozták belőle, vagy olyan könyvekét, amelyekről tudni lehetett, hogy értékesek, mégsem fogytak nagyon nagy számban. Az írónő szerint ezt a gyakorlatot váltotta fel az Amazon-modell, amelynek lényege a könnyű eladhatóságban, az erőteljes marketingben, a "szuper-versenyképes" árazásban fogható meg, és amelynek folyománya az is, hogy a kiadvány hamar eltűnik, és más könyv kerül a helyére.

Ursula K. Le Guin ezeknek a könyveknek az olvashatóságát a gyorséttermi kaják evéséhez hasonlította, ami hosszú távon oda vezethet, hogy akik csak ilyen könyveket olvasnak, azok egy idő után azt gondolhatják, hogy ez az irodalom. A "csomagolt, mikrózható" sztorik olvasása azonban tönkreteszi az ízlést - vélte a szerző, aki írása végén leszögezte azt is, hogy minden olyan könyvvel, amelyet az Amazonról rendel meg az ember, leteszi voksát egy tartalom és megelégedés nélküli kultúra mellett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.