Pynchon: Súlyszivárvány [Ezt olvassuk]

florescu | 2009. február 13. |

Felélesztjük olvasónaplónkat a frissen megjelent Pynchon-kötettel. A szabályok a következők: minden héten egy olvasónapló jelenik meg, az első jövő héten pénteken, adidg be lehet szerezni. Mindig előre jelezzük, nagyjábl mennyit haladunk majd a szövegben. Várunk minden kérdést, megjegyzést a könyvesblog emailjére. Most lássuk a tárgyat:

Amerikai megjelenése után 34 évvel végre magyarul is olvasható Thomas Pynchon harmadik, egyben leghíresebb regénye, a Súlyszivárvány (eredeti címmel Gravity’s Rainbow). A fordító, Széky János nehéz fába vágta a fejszéjét, bár legalább már élesíthette azt A 49-es tétel kiáltásának magyarra interpretálása közben. Az még kérdés, hogy Széky ténykedését majdan mennyire fogják kétségbevonni – Szentkuthy híres-hírhedt Ulysses-„fordításához” hasonlóan – , de az biztos, hogy tudatfolyam-regényt írtó nehéz lehet akármilyen nyelvre átültetni. A regény bő harminc éve fekszik tehát az elmélészek és interpretátorok boncasztalán, és például a pynchonwikin meg is lehet tekinteni, hol tartanak az utalások felfejtésével, ezzel együtt a szöveg értelmezésével. Annak idején Roland Barthes egy Balzac-novella, a Sarrasine 512 ún. lexiára bontásával és az ezekkel való szöszöléssel került be a legelvakultabb tagokat tartalmazó (poszt)strukturalista panteonba - megnézném, hogy hümmögne a Súlyszivárvány láttán.

A Súlyszivárvány olvasása előtt tök felesleges tájékozódni, csak belehülyülnénk az információhalmazba. Éppen ezért azt gondoltam, hogy az olvasónapló során megpróbálom a szöveg rébuszainak kikövetkeztetett megfejtéseit rövidre zárni, azaz nem annyira ezekkel feltölteni a naplót. Persze lesz ezekből is jócskán, olykor belekukkantok majd a pynchonwikibe is, ha már van ilyen, és reményeim szerint heti rendszerességgel, de lehet, hogy gyakrabban jelentkezem. Most el is tűnök egy hétig, hogy aki még nem tette, megvehesse a regényt. Aztán kezdünk!
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.