Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A szolgálólány meséje!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A szolgálólány meséje!

.konyvesblog. | 2018. augusztus 27. |

szolgalo.jpg

A szolgálólány meséjéből készült sorozat az utóbbi időszak egyik legnagyobb dobása volt. Elképesztő nézettségének titka valószínűleg az, hogy több olyan problémát is feszeget, ami mostanában égetően aktuális. Margaret Atwood 1985-ös története, amelyben a termékeny nőket a szaporodás érdekében rabszolgasorsba taszítják, pillanatok alatt a mostani politikai tendenciák szimbóluma lett. Ha te is a sorozat rajongója lettél, mutatunk hat olyan gender-témával foglalkozó disztópiát, ami garantáltan tetszeni fog!

Moskát Anita: Horgonyhely

Moskát Anita: Horgonyhely

Gabo Kiadó, 2015, 448 oldal, 3490 HUF

 

Moskát Anita regénye egy olyan birodalomban játszódik, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett. A világban vándorolni csak az emberek egyetlen csoportja képes: a várandós nők, akiket egyedi pozíciójuk különleges hatalommal ruház fel. A férfiak alárendelt helyzetbe kerülnek, az anyák pedig újra és újra áldott állapotba akarnak kerülni, hogy mozoghassanak. A könyvtárhajójához kötött Vazil viszont titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti, és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen.

Louise O'Neill: Örökké a tiéd 

Louise O'Neill: Örökké a tiéd

Fordította: Farkas Krisztina, Tilos az Á Könyvek, 2016, 439 oldal,3490 HUF

 

Az Örökké a tiéd egy olyan társadalomról szól, amelyben a nők legfőbb célja, hogy fiúkat szüljenek. A lányokat ebben a világban génsebészek alkotják meg, és már gyerekkorukban speciális iskolában, elszeparálva oktatják őket, annak érdekében, hogy tökéletes, kívánatos és hibátlanul szép nőket neveljenek belőlük. Plusz beléjük plántálják azt is, hogy az összes férfi „isten”, akiknek minden kérését teljesíteni kell.  A „legszerencsésebbek” ezután egy befolyásos férj mellé kerülhetnek és szülhetnek, mások szexuális tárggyá válhatnak, míg a maradékuk „szűznővér” lesz, és az új lányok neveléséért fog felelni. De a legrosszabb sors azokra vár, akik lázadni próbálnak a nekik kijelölt út ellen.

Robert Merle: Védett férfiak 

Robert Merle: Védett férfiak

Fordította: Réz Ádám, Európa Könyvkiadó, 2013, 496 oldal

 

Merle szatirikus regénye a férfi-nő egyensúly felborulásának gondolatával játszik el. A nyolcvanas évek Amerikájában egy ismeretlen eredetű járvány kezd pusztítani, ami főleg a nemzőképes férfiakra jelent veszélyt. A betegség nagyon gyorsan terjed, a férfiak egy része pedig inkább a kasztrációt választja, hogy életben maradhasson. A nőknek fokozatosan át kell venniük a vezetést az élet minden területén, hogy pótolják a férfiak hiányát. Egyre nagyobb teret hódít a falloszellenes filozófia, idővel pedig egyre inkább a férfiak teljes kiküszöbölése lesz a cél. Közben egy védett férfiakból álló kutatócsoport az emberiség fennmaradásáért kezd el küzdeni.

Ta-mia Sansa: Gender-krónikák 

Ta-mia Sansa: A menekülés éve - Gender-krónikák 1.

Delta Vision Kft., 2013, 376 oldal, 2990 HUF

 

A 22. században játszódó Gender-krónikák egy olyan világot mutat be, ahol a hagyományos nemi szerepek és az egyensúlyi társadalom, azaz a patriarchális, diktatórikus berendezkedés és a liberális demokrácia küzd egymással. A feminista science fiction regényfolyam első részében az emberiség több álma is valóra válik: létrejön az Egyesült Országok Szövetsége, amely a világ összes államát egységbe tömöríti, és megtörténik a kapcsolatfelvétel egy értelmes idegen fajjal is. Úgy tűnik, az emberiség beléphet az aranykorba, de ez csak a látszat. A Szövetséget üzleti érdekek kusza hálója szövi át, és a vezetők legtöbbjének egyetlen célja van: mindenkit engedelmes bábbá formálni és önkényuralmat építeni.

Lois Lowry: Az emlékek őre 

Lois Lowry: Az emlékek őre

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár, Animus Kiadó, 2017, 238 oldal, 2890 HUF

 

Az Emlékek őre különleges disztópia, ami egy olyan diktatúrát mutat be, amely kiiktatta az érzelmeket. A 12 éves Jonas világában nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ugyanakkor az embereket folyamatos megfigyelés alatt tartják, és megfosztják a döntések szabadságától is. Ebben a világban már az utódnemzésben sincs szerepe az érzelmeknek, a gyermekeket külön erre a célra fejlesztett szaporító központokban állítják elő. A gyengének bizonyuló csecsemőket pedig egyszerűen elaltatják. Jonast olyan feladattal bízza meg a társadalom, ami miatt fokozatosan feltárulnak előtte a mesterségesen felépített rendszer titkai. Ő azonban úgy dönt, nem fog asszisztálni a hazugságokhoz.

Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze 

Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze

Fordította: Baranyi Gyula, Európa Könyvkiadó, 2015, 360 oldal, 3490 HUF

 

A sötétség balkeze Ekumen történelmének egy epizódja, ami a Tél bolygón játszódik. A gyökereitől eltávolodott emberi faj borzalmasan nehéz körülmények közt, folyamatos hidegben éli életét. A társadalom legfőbb sajátossága, hogy az extrém környezet miatt megváltozott az emberek szaporodása: havonta csak egyszer élnek át szexuálisan aktív időszakot, és csak ekkor válnak nővé, illetve férfivá (a többi időszakban semleges neműek). A bolygóra ellátogat Ekumen küldötte, Genly Ai, aki meglepve térképezi fel az emberek átalakult biológiáját és az emiatt létrejövő szociológiai változásokat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.