Szívünk rajta gyerek

Egy matekkönyv, melyet a szülő és a gyerek is szeretni fog

.konyvesblog. | 2017. október 30. |

pip_1.JPG

A Szívünk rajta könyvajánló program a kiemelt könyvön kívül minden hónapban matricát ad néhány különösen érdekes, izgalmas könyvnek. Ebben a hónapban matricás lett például a Pipacska és Kockapaci kalandjainak második része, amely játékosan ismerteti meg a gyerekeket a matematika alapfogalmaival.

G.V. Szapgir, L.A. Levinova: Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai - Vidám matematika 2.

Typotex Kiadó, 2013, 240 oldal, 3600 HUF

 

Bánfi Csilla könyvtárpedagógus szerint ezt a kötetet az is nyugodtan kezébe veheti, aki nem ismeri az első részt. Értékelése szerint ez a könyv észrevétlenül tanít, és nemcsak a matematikai gondolkodás, valamint az alapfogalmak elsajátításában segít, de a mesék a szókincset, a térbeli tájékozódást is fejlesztik: „Ez a könyv arra készült, hogy együtt olvasson a szülő és a gyerek”.

Az Unicef gyerekértékelői a könyvet az 5-6 éveseknek ajánlják, akik „nyitottak az új (a könyvhöz kapcsolódó) játékokra és egy kis tanulásra”. A kötet negyven fejezetből áll, és az olvasók kalandosan követhetik végig a szereplők útját eltűnt barátjuk, Lufipaci megtalálásáig. Az egyes fejezetekben a kicsik mindig valami újat tanulhatnak, a rajzok pedig segítenek a történetekhez kapcsolódó feladatokban.

A Pipacska és Kockapaci kalandjainak második része a Fejleszt kategóriában kapott matricát (akárcsak az első, melyről ITT írtunk részletesen, ITT pedig bele is tudtok lapozni). A kategóriában korábban olyan könyvek kaptak helyet, mint Gévai Csilla Amíg repülünk című könyve (Baranyai (b) András illusztrációival), amely a repülők világába kalauzolja a közlekedés szerelmeseit, vagy Varró Dániel legkisebbeknek szóló mondókáskönyve, az Akinek a kedve dacos. Ugyancsak a Fejleszt kategóriában található a klasszikus gyerekversek modern átiratait tartalmazó Apám kakasa, melynek verseit Lackfi Jánosnak és Vörös Istvánnak köszönhetjük, és Palya Bea Nappali dalok című zenés verseskönyve, amely a ráhangolódást, ritmusváltást, a közös játékot segíti elő a gyerekek életében.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.