Általános cikkek 2007 jelenkor

Anarchia a könyvtárban

sonnyK | 2007. november 26. |

Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált, Jelenkor (Útravaló), 2007, 210 oldal, 990 Ft.


Biztosra vehetjük, hogy Brusselmans a „Ramone-fivérek” vérszerinti rokona, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint A férfi, aki munkát talált című regénye, ami pont olyan, akár egy jó Ramones album: rövid, velős és borzasztóan szórakoztató. Nem meglepő, hogy főhőse, Louis Tinner, az irodalom legnagyobb széltoló svindlereit idézi, egy Osztap Benderbe oltott Sid Vicious. A hatalmas irodaház eldugott kis könyvtárában saját játékszabályokat teremtő Tinner, a lehető legkevesebb energiával dolgozik meg a béréért, általában hiába kopognak ajtaján a látogatók. Amikor mégis bejutnak hozzá csekély eredménnyel távoznak, ha ugyan a mélyen cinikus, s időnként környezetére veszélyes könyvtáros olyannyira rájuk nem ijeszt, hogy többé gondolni sem mernek az olvasásra.

Tinner legtöbbször magára zárja az ajtót, dohányzással, és sörözéssel üti el az időt, ezt a tevékenységet csak a menetrendszerűen érkező kávéárus lányért szakítja meg. A zord könyvtáros amúgy is csak a gyengébbik nem kedvéért oldódik fel időnként, bár kedveskedő bókjainak őszinteségét jelentősen rombolja durva szexizmusa, amit nem nagyon bír elrejteni. Tinner feltehetően örökké folytathatná magányos harcát a fogyasztói társadalom ellen, ami nála a munkavégzés permanens megtagadásából áll, ha nem akad össze egy fiatal elsőkötetes íróval, s annak túlbuzgó húgával.

Brusselmans minimálisra redukálja az események számát könyvében; olyannyira nem történik semmi derék főhősünkkel, hogy annak se tulajdonítunk egy idő után jelentőséget, ami valójában döntőnek bizonyul a regény lezárásában. Ám nem ez az elrejtés technika, nem a bravúros történetszövés, a váratlan fordulatok, vagy parádés nyelvi játékok teszik felejthetetlenné A férfi, aki munkát talált című könyvet, hanem Tinner alakja, faragatlansága, elképesztő belső monológjai, és bizarr tréfái. A főhős mindent elkövet, hogy a külvilággal való folyamatos összehasonlítgatás során véletlenül se találja saját magát hasonlatosnak másokhoz, hajmeresztő reakcióiban nyilvánul meg a hétköznapi semmiségek unalmát célzó dühe. Felületesen szemlélve Tinner egy tomboló elmebeteg, de botrányos munkamorálja nevetséges színben tünteti fel a hatalmas irodaház többi dolgozójának fontoskodó sürgés-forgását is. A deviáns viselkedésének értelme a fogyasztói társadalom normáinak, hazug erkölcseinek radikális elutasítása; nem vesz részt ebben vircsaftban, csak annyiban, amennyiben ezt szórakoztatónak találja. Brusselmans könyvét magányos főhősének alakján túl, a hihetetlen párbeszédek miatt is Bukowski munkáival rokoníthatjuk, ugyanakkor a belga író a főhőséhez hasonlóan részvétlen narrátora segítségével Tinner dühödt lázadásától is finoman elhatárolja magát.

Ilyen egy dühös fiatal belga (így hívták Brusselmans írói körét) könyve a 80-as évek elejéről; az idő eddig mit sem fogott rajta, ezért valószínűleg nem válik a munkaadók kedvencévé az alkotás, hiába keressük a céges karácsonyi ajándékcsomagban, pedig elolvasásának számos gyakorlati haszna is van. Megtudható belőle, hogyan kell szakszerűen elbánnunk a ránk támadó könyvekkel, hogy miért nem érdemes Lode Zielensről szakdolgozatot írni, de figyelmeztet a túlzott dohányzás veszélyeire is.
A férfi, aki munkát talált páratlan szórakozást nyújt, a kiadó jól választott, igazi útravaló könyv ez, de azért érdemes vigyázni, nem tanácsos pont munkába menet kezdeni az olvasást, mert előfordulhat, hogy nem érünk be. Soha többet.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.